FOTO GALERIE Dumitru Prunariu, Marcel Iureş şi Alexandru Ciocâlteu vor primi "Oscarul românesc pentru Excelenţă" la Alexandria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Iureş este unul dintre laureatii din acest an
Marcel Iureş este unul dintre laureatii din acest an

11 personalităţi care promovează România în ţară şi peste hotare vor fi premiate mâine, la cea de-a XV-a ediţie a Galei „Oscarului românesc pentru excelenţă". În acest an evenimentul se va desfăşura la Alexandria, în foaierul Prefecturii Teleorman.

Cele mai mari unsprezece personalităţi române ale momentului care au reuşit să promoveze România atât în ţară, cât şi peste hotare se vor afla mâine în Alexandria. Aceştia vor fi premiaţi în cadrul celei de-a 15-a ediţii a “Oscarului românesc pentru excelenţă”.

Evenimentul din acest an este organizat şi susţinut de Fundaţia pentru Tineret Teleorman, PS Galaction Stângă, episcopul Alexandriei şi Teleormanului şi prefectului judeţului, Zorinel Niculcea. Moderatorii ceremoniei vor fi, ca în fiecare an, Carmen Movileanu şi Liviu Ardeiaş.

Laureaţii sunt desemnaţi la propunerea publicului şi a foştilor premianţi din “Lista de Onoare”.

Cele 11 personalităţi desemnate pentru a primi, în acest an, trofeul „Oscar Românesc pentru Exelență” sunt:

Pavel Chirilă – medic
Gheorghe Păun – matematician
Dumitru Prunariu – cosmonaut
Dumitru Fărcaş – folklorist
Elena David – chimist
Marcel Iureş – actor
Alexandru Ciocâlteu – medic
Marioara Godeanu – biolog
Horia Matei – istoric
Alexandru Surdu – filosof
Leon Dănăilă – medic.

Pentru cei care nu ştiu istoria acestei gale trebuie spus că “Oscar românesc pentru excelenţă” s-a instituit ca premiu în anul 1998 de către Fundaţia pentru Tineret Teleorman.

Trofeul constă într-o statuetă de metal suflată cu aur, replică modificată a celebrului OSCAR al Academiei Americane de Film şi se conferă anual prin brevet.

Oscarul românesc pentru Excelenţă

Laureaţii ediţiilor anterioare

Editia I, anul 1998
Profesorul de istorie MORARU ION (decedat în 2002 la 75 ani), cea mai înaltă conştiinţă patriotică din Teleorman, a fost membru corespondent al Academiei Române, şi a contribuit decisiv la victoria Revoluţiei.

TOMA CLAUDIU, magistrat la Curtea de Apel Bucureşti specialist în drept civil comercial şi în dreptul proprietăţii intelectuale, are de peste 30 ani o activitate de succes în slujba justiţiei.

Editia II, anul 1999

Dr. LIVIU VASILICĂ (decedat în 2005 la vârsta de 53 ani), a fost apreciat ca unul din marii interpreţi de folclor ai tuturor timpurilor din ţara noastră. Statuia sa din bronz domină centrul Alexandriei, expresie a pasiunii românilor pentru melosul străvechi şi preţuirii valorilor autentice.

Chirurgul MIRCEA HULUBESCU, monument de modestie şi profesionalism, ctitorul ultramodernului Spital al Petroliştilor din Videle, şi-a dăruit profesia, pasiunea şi viaţa pacienţilor şi colegilor.

Editia III, anul 2000
Academician dr. general CANDEA VASILE, preşedinte al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, are cele mai multe distincţii şi titluri ştiinţifice dintre toţi contemporanii noştri.

Dr. LUCIAN PARASCHIVESCU, consacrat deopotrivă ştiinţei, practicii medicale şi publicisticii a fost privit ca un balsam pentru trupul şi sufletul oamenilor.

Editia IV, anul 2001
Ing. agronom OŢELEA CONSTANTIN

Fără etnologul EMILIA COMIŞEL, nu ne-am fi putut înţelege glăsuirea unică a românilor în concertul popoarelor

Ing. NIŢULESCU TEODOR, primar al Alexandriei, prefect şi deputat.

Editia V, anul 2002
Prin Avocat NEAGU ION, profesor universitar, distanta dintre lumea scolii si scoala lumii a devenit foarte mica : sub presedintia sa Comisia juridica a Parlamentului a elaborat cele mai multe proiecte de legi.

Acad. CONSTANTIN BALACEANU STOLNICI, maestru al Lojii Marelui Orient de la Malta, este decanul de varsta si cel mai de seama dintre savantii tarii. Inspirat de Stefan Odobeja si incurajat de Grigore Moisil, in cooperare cu Edmond Nicolau, a pus bazele neurociberneticii pe plan mondial prin lucrarea "Cibernetica sistemelor continui".

Editia VI, anul 2003
Ing. LIVIU NICOLAE DRAGNEA, actualul secretar general al PSD şi preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.

Ca ziarist si publicist, profesorul CHIVU IULIAN si-a invatat concetatenii ca limba romana, poate fi deopotriva fagure de miere si de venin. Fara ele, cuvantul scris este doar servetel sau hartie igienica.

Editia VII, anul 2004
Redactor la Radio si Televiziune, FLORENTA MIHAIL (BORTUN) a demonstrat ca un bun psiholog trateaza cu succes oamenii luati atat individual cat si ca totalitate numai daca stie sa treaca cu pasi mari frontierele dintre arta actoriei, tehnologia informatiei si stiintele comunicarii.

Publicistica de talent este compatibila cu prestatiile avocatiale. FREDDY GARBACI a convins si publicul si instantele ca ele sunt reciproc fecunde.

Editia VIII, anul 2005
Grupul de teatru “TETA” de la Liceul MF din Alexandria a fost premiat de juriul Geaninei Corondan la sapte categorii din 10 la un festival national. Daca pana in 2005, OSCAR rasplatise numai cariere, prin acest grup de adolescenti si-a regasit vocatia. De atunci orasul Alexandria gazduieste un festival national de teatru pentru tineret.

Editia IX, anul 2006
Se pastreaza cultul si apetitul pentru graiul nostru romanesc, in ciuda agresiunii limbii engleze din era IT si a manelelor din fundatura prostilor, datorita unor personaje ca profesorul FILIP GHEORGHE.

Editia X, anul 2007
Cine-l cunoaste pe CATALIN BOTEZATU nu mai trebuie convins ca profesia de designer este deopotriva stiinta si arta, si ca primul care a profesat-o pe Terra a fost Dumnezeu.

Editia XI, anul 2008
GALACTION STANGA, episcop al Alexandriei si Teleormanului a primit trofeul pentru meritul de a fi cel mai consecvent pledant la Tv al cauzei lui Dumnezeu din ultima vreme.

Daca toti oamenii ar fi pastrat memoria operelor si faptelor cele mai valoaroase savarsite de semenii lor din obste asa cum a reusit profesorul STAN V. CRISTEA, nu ar fi fost trebuinta de inventarea computerului.

Editia XII, anul 2009
Ing.NICOLAE NOICA, fost ministru MLPAT, a primit trofeul OSCAR pentru merite proprii, chiar in anul centenarului unchiului sau, marele filozof Constantin Noica, amintindu-ne ca Romania sta pe umerii unor uriasi.

Ultimul, dar nu cel din urma, actorul MIRCEA ALBULESCU a dus acest trofeu la vocatia sa reala, de la cei mai buni fii al obstii, la cei mai buni fii ai tarii.

Editia a XIII-a, 2010
CRISTIAN TOPESCU. Comentarile sale au sporit valoarea evenimentelor relatate, tranfigurandu-le in veritabile epopee si repere nationale. Pro memoria: victoria handbalistilor romani in meciul cu URSS la Olimpiada 1980, recitalul fotbalistilor nostri la CM din SUA /1994, succesele planetare ale gimnasticii romanesti, cele 27 minute de intrerupere a transmisiei TV de la Jocurile Olimpice Grenoble, cand cuvantul sau a suplinit si sublimat imagini suprimate.

RALUCA IOANA VAN STADEN ,chimist. In Aprilie 2010, Organizatia mondiala a Proprietatii Intelectuale a distins-o cu titlul de “Cea mai buna femeie inventator”, Salonul de Inventii de la Geneva acordandu-i medalia de aur pentru inventia unui senzor care detecteaza in 6 minute diverse forme de cancer dintr-o simpla proba de sange, cu 6 luni inainte de aparitie.

CORINA DRAGOTESCU, jurnalista. Aceasta eroina a luptei cu viata este stralucita emblema a presei romanesti.

Diplomatul ION M.ANGHEL. Este presedintele Asociatiei Ambasadorilor si Diplomatilor de Cariera, a promovat in chip stralucit interesele romanilor si Romaniei in strainatate si a aparat prestigiul si demnitatea nationala mai mult de 40 ani.

Interpretul GHEORGHE ZAMFIR a sustinut ca naiul, instrumentul lui Pan este mai vechi cu 3 milenii decat orga si a deschis o pagina noua in Muzica si o clasa de nai la Conservatorul din Paris.

Unul din cei mai importanti neurologi din lume este DUMITRU CONSTANTIN DULCAN. Aparuta in 1981, lucrarea sa “Inteligenta materiei” a constituit cel mai inviorator fior resimtit de comunitatea stiintifica romaneasca in timpul regimului totalitar, deoarece a dovedit ca asumptiile lui Max Planck privind comportamentul particulelor subatomice in lumea vie spulbera modelul determinist al unei lumi ce-L excludea pe Dumnezeu din Creatia Sa.

La varsta de 92 ani, lui RADU BELIGAN, decanul de varsta al actorilor, este patriarhul teatrului romanesc si i se cuvine “magna cum laudae” pentru activitatea sa de peste 65 ani, in care a interpretat roluri celebre ale dramaturgilor literaturii romane si universale pentru teatru, film, televiziune, radio. Fiind de 33 ani presedinte de onoare pe viata al Institutului International de Teatru, acest titan a spus despre sine: ”Am o boala: sunt legat ombilical de Romania”.

Avand 80 ani si 61 ani de cariera neintrerupta, baritonul DAN IORDACHESCU a sustinut 1.100 spectacole si 1.600 recitaluri, in cadrul a 262 turnee in 61 tari si 331 orase, fiind cel mai longeviv interpret de muzica de opera din lume, va intra in Cartea Recordurilor pentru ca performanta sa mondiala acopera zece genuri diferite de lirica si drama: teatru, lied, opereta, opera, vocal¬simfonic, oratoriu, cantoneta, romanta, cantec popular si muzica usoara.

Editia a XIV-a, 2011
NADIA COMANECI, sportiva. Este brandul absolut al Romaniei, colectie vie de superlative. Daca scrii despre Mozart trebuie sa-ti inmoi pana in curcubeu, daca vorbesti despre Nadia Comaneci, trebuie sa stai in picioare.

CRINA  COCO  POPESCU, alpinista. Comparata de Cristian Topescu cu Nadia Comaneci, detine, la varsta de 16 ani sapte recorduri mondiale in alpinism pentru femei. Aceasta eleva a liceului din Rasnov este cea mai tanara cataratoare din lume care urca cei mai inalti munti de pe planeta in circuitul Seven Volcanoes. Floarea de colt a Carpatilor e in perspectiva de a intra in Cartea Recordurilor prin escaladarea Everestului la o etate sub 18 ani.

CRISTIAN  GAVRILESCU. Desi considera ca ”am ramas un popor fara sira spinarii, care vrea sa traiasca din mila altora, multumit cu manele, lipsa totala de bun gust si buna crestere” acest arhitect in varsta de 41 ani originar din Vatra Dornei este designerul celui mai inalt zgarie-nori din lume, Palm Tower din Dubai. Inceputa in 2007, constructia acestei cladiri inalte de peste 1.000 m va lasa pe locul doi turnul Burj Dubai - 828 m recent inaugurat.

IULIA GOSEA, somelier. Licentiata in matematica in Franta, a sublimat gastronomia in arta, la varsta de 27 ani, fiind desemnata in 2010 la Santiago de Chile cel mai bun somelier expert in ape minerale din lume in competitia "World’s Best Sommelier", Oscarul acestei bresle organizat la trei ani.

Folcloristul TUDOR GHEORGHE este si actor si compozitor. Succesul ca "menestrel la curtile dorului" in recital pe poezii de Blaga, Arghezi si Ion Barbu a continuat zece ani in ciuda cenzurii, dar in 1979 organele de represiune comuniste i-au interzis sa mai cante. Dupa Revolutie, concertele, recitalurile si spectacolele acestui "risipitor de frumuseti " au fost primite cu lacrimi de dragoste, admiratie si mandrie.

Trebuie sa ne ridicam palaria si sa aplaudam: rolurile interpretate in activitatea de teatru, film si formator a mai multor generatii de artisti, au prilejuit actritei OLGA TUDORACHE recunostiinta publicului, premii si aprecieri.

Fizicianul LIVIU POPA-SIMIL, stabilit in SUA, este inventatorul unui material care va revolutiona domeniul energiei nucleare si ar putea stopa criza carburantilor. El a definit o metoda de a folosi energia emisa de materialele radioactive pentru a obtine un nanomaterial extrem de util pentru protectia mediului, apt sa absoarba particulele cuantice emise de materialele radioactive, si sa le converteasca in energie electrica. Realizata din nanotuburi de carbon, inventia poate fi folosita si pentru protectia centralelor nucleare, de aceea, anuntul ei in primavara 2008 s-a raspandit imediat in comunitatea stiintifica internationala, apreciindu-se ca va avea un puternic impact asupra viitorului in general si asupra energiei nucleare in special.

ANCU DINCA. Observand nocivitatea campurilor geopatogene, este primul fizician din lume care a inventat laserul biologic, bazat pe radiatia holografica a plantelor. Dispozitivul sau neutralizeaza radiatiile Hartman si echilibreaza energetic organismul uman. A fost medaliat cu aur la Salonul International de Inventii si Noutati Tehnologice de la Geneva si la Salonul de Inventii de la Bruxelles.

Fizicianul NICOLAE VICTOR ZAMFIR este director general al Institutului National de Inginerie Nucleara si membru al Academiei Romane. El conduce consortiul institutelor de cercetare si Institutul de Fizica Atomica ce realizeaza pe Platforma Magurele cel mai mare laser din lume, destinat cercetarii fundamentale si unor aplicatii in medicina, biologie, studiul materialelor.

DAN PURIC, actor, regizor, autor de predici audio si conferinte publice pentru cauza lui Dumnezeu, Biserica ortodoxa, educatie si arta crestina. Scriitor profund religios, artist, acest mare suflet de roman crestin.

Casa Regala a Romaniei.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite