Doar 10 condamnări pentru fapte de corupţie în Teleorman
0Teleormanul se numără printre judeţele cu cele mai puţine procese pentru corupţie finalizate, potrivit unui studiu realizat de Societatea Academică din România şi portalul România Curată. Teleormanul se regăseşte pe harta corupţiei cu doar 10 procese finalizate, 70% dintre condamnări fiind cu suspendare. Pe hartă corupţilor din Teleorman nu figurează niciun ales local.
Analiza realizată de Societatea Academică din România şi portalul România vizează perioada 2010-2014 şi condamnările pentru corupţie din acest interval.
La nivel naţional, în perioada 2010 şi 2014, din cele 3.125 de condamnări definitive făcute publice 2.143 conţin pedepse cu suspendare, iar 982 cu executare. Potrivit analizei, numărul de condamnări definitive aproape că s-a dublat de la an la an.
10 procese finalizate în Teleorman
În Teleorman au fost finalizate 10 procese pe teme de corupţie în perioada 2010-2014. 70% dintre condamnări au fost suspendare, în 20% dintre cazuri au fost implicate fonduri UE, în 80% dintre cazuri condamnaţii lucrau în sectorul public şi în 60% aveau funcţie de conducere.
Infracţiunile din judeţul Teleorman pot fi anchetate de centrul teritorial Bucuresti sau de secţiile Structurii Centrale.
Care sunt condamnaţii teleormăneni pentru fapte de corupţie
Primele condamnări pentru fapte de corupţie s-au dat în Teleorman în anul 2012 după în proces care a durat nici mai mult, nici mai puţin de 69 de luni.
Victor Chişamera şi Adriana Florea au deschis ”şirul” corupţilor în Teleorman. Cei doi angajaţi ai Comalex SA au primit închisoare cu executare.
Lista corupţilor din perioada 2010-2014 mai cuprinde: Rusu Daniela , Buşega Georgel-agent şef de poliţie, Chiran Cristian Nicuşor-ofiţer poliţie judiciară, Joiţă Constantin-şef agenţie Direcţia Generală a Finanţelor Publice, Totoi Cristian Constantin-agent şef adjunct poliţie, Guliman Aurel-director general, Voicu Cristinel Daniel-administrator, Orbeşeteanu Samuel Marius-ofiţer de poliţie.
Cea mai coruptă funcţie în stat este cea de primar
Potrivit datelor reieşite în urma studiului făcut de România Curată, cea mai „coruptă” funcţie din stat este cea de primar, urmată de cea de viceprimar. Cele mai multe condamnări ale deţinătorilor de funcţii importante au fost în 2014-286 din 1.051 de condamnări definitive totale.
Pentru funcţii importante, media pedepselor cu executare a fost de 3 ani şi 9 luni, în timp ce media condamnărilor cu executare pentru cei fără funcţii importante a fost de de 4 ani şi 4 luni.