Curtea de Conturi a descoperit nereguli în cheltuirea banilor europeni în Teleorman. Groapa de la Mavrodin a înghiţit 1, 3 milioane de euro nejustificat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Depozitul de deseuri de la Mavrodin
Depozitul de deseuri de la Mavrodin

Curtea de Conturi a descoperit nereguli cu cheltuirea banilor în două proiecte cu finanţare europeană derulate în Teleorman. Pentru depozitul de la Mavrodin, investiţie de 21 de milioane de euro, 1, 3 milioane s-au cheltuit în mod nejustificat.

Sistemul integrat de management al deşeurilor în Teleorman , proiect cunoscut în rândul teleormănenilor drept depozitul ecologic de la Mavrodin a înghiţi importante fonduri europene.  Investiţia s-a ridicat la 21 milioane de euro, dintre care 16 milioane de euro au fost bani europeani, atraşi prin programul ISPA. Construcţia celebrei gropi a început în 2003 şi ar fi trebuit să fie gata în 2008.

Abia în 2013 depozitul a devenit funcţional.  Un raport recent făcut public de Curtea de Conturi arată că o sumă mare de bani a fost cheltuită în mod nejustificat cum marea investiţiei, al cărei artizan a fost Consiliul Judeţean Teleorman.

După examinarea documentelor justificative aferente tranzacţiilor eşantionate în cadrul auditului făcut de Curtea de Conturi, s-a obţinut asigurarea că, în mare parte, sumele declarate Comisie Europene sunt legale şi reale, cu excepţia sumei de 1.353.000 euro.

Mai concret Curtea de Conturi nu a găsit justificare legală pentru cheltuirea a mai bine de un million de euro cu investiţia de la Mavrodin. În raportul prezentat de Curtea de Conturi, în urma realizării auditului, se arată că nu se justifică drept legale şi reale următoarele sume :”  974.mii euro reprezentând cheltuieli neeligibile constatate în cadrul contractelor de lucrări, din care: 395 mii euro – cheltuieli asociate extinderii de timp acordată nejustificat la nivelul unui act adiţional; 152 mii euro – cheltuieli ocazionate de realizarea lucrărilor de furnizare şi montaj a două pompe şi echipamentele conexe aferente conductei de refulare a apei epurate şi pluviale, pentru care nu s-au respectat prevederile contractului referitoare la modificările contractuale şi condiţiile de plata a acestora ,determinarea inginerului, emiterea ordinului de variaţie, actualizarea preţului contractului , 150 mii euro – cheltuieli pentru lucrări de stingere a incendiilor, considerate în mod nejustificat ca fiind suplimentare; 142 mii euro – reprezentând contravaloarea facilităţilor Inginerului, considerate ca eligibile şi certificate către CE; 72 mii euro – cheltuieli nedatorate Antreprenorului pentru lucrări de excavare a solului la o adâncime suplimentară celei contractuale; 63 mii euro – cheltuieli aferente unor lucrări suplimentare incorect evaluate de către Inginer, ca urmare a acumulării de deşeuri suplimentare în perioada ianuarie – iulie 2008 la depozitele din mediul urban ce urmau să fie închise, 379 mii euro reprezentând cheltuieli neeligibile constatate în cadrul contractului de servicii, din care:294 mii euro – avans nejustificat în cadrul contractului; 85 mii euro – costuri adiţionale ocazionate de extinderea nejustificată a termenului de finalizare a contractului”.

Responsabil pentru neregulile găsite se face autoritatea beneficiară a investiţiei, adică Consiliul Judeţean Teleorman, autoritate pasibilă de corecţii în urma neregulilor găsite.

Nereguli financiare şi la proiectul legat de elaborarea planului cadastral pentru drumurile judeţene

 Inspectorii de la Curtea de Conturi au verificat şi banii cheltuiţi în cadrul proiectului având ca obiectiv elaborarea planului cadastral pentru drumurile judeţene din judeţul Teleorman şi a strategiei comune de dezvoltare a infrastructurii în judeţul Teleorman şi oraşul Belene. În urma verificărilor s-a constatat că beneficiarul român, adică Consiliul Judeţean Teleorman  a atribuit contractul de elaborare a planului cadastral pentru drumurile

judeţene, la un preţ nejustificat de mare, prin încălcarea principiului eficienţei utilizării fondurilor. Pentru această abatere , Curtea de Conturi a dispus aplicarea unei corecţii financiare cu impact în cheltuieli declarate CE în sumă de 190 mii euro.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite