Cum putem vizita cu buget redus Londra, cea mai exclusivistă capitală europeană. Unde ne cazăm, ce mâncăm şi ce putem vizita cu bani puţini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Londra, capitala Marii Britanii, este unul dintre cele mai scumpe oraşe ale Europei, dar şi una dintre cele mai populare destinaţii turistice de pe bătrânul continent.

Având în spate o istorie zbuciumată întinsă pe aproape două milenii, Londra este socotită oraşul contrastelor, în care vechiul se împleteşte cu modernul şi în care străduţele cu iz medieval stau la loc de cinste alături de cele mai moderne clădiri. 

Oraşul cu o populaţie de 13. 700. 000 de locuitori în zona metropolitană, şi 8. 170. 000 de locuitori în zona urbană, este vizitat anual de milioane de turişti. Statistcile oficiale arată că numai anul trecut, Londra a găzduit 18,6 milioane turişti străini. Oraşul cosmpolit în care se vorbesc 300 de limbi şi  care deţine cel mai vechi sistem de metrou din lume nu este socotit o destinaţie la îndemnâna oricui.

Şi totuşi, Londra poate fi vizitată  cu un buget redus, dacă city-break-ul este planificat din timp şi în organizarea lui se va ţine cont de câteva  ponturi legate de transport, cazare şi mâncare.

De la Bucureşti, la Londra sunt 2547 de kilometri, iar pentru cei care se încumetă să facă drumul cu maşina, călătoria înseamnă aproximativ 25 de ore şi presupune traversarea Canalului Mânecii, prin Franţa. Cea mai puţin obositoare variantă de transport către capitala Marii Britanii este călătoria cu avionul, ceea ce înseamnă un zbor de 3 ore şi jumătate. Preţul biletului de avion către Londra nu este un chilipir, în lipsa unei rezervări făcute din timp. 

Cei care îşi planifică sejurul la Londra cu câteva luni bune înainte, pot prinde însă un preţ bun. Cel mai ieftin bilet Bucureşti-Londra dus întors s-a vândut în luna octombrie 2017 cu 212 lei, rezervare fiind făcută cu câteva luni înainte. 

Londra are şase aeroporturi :London City , Gatwick, Heathrow, Luton, Southend şi Stansted. Pentru oricare dintre cele şase aeroporturi aţi opta, trebuie luată în calcul varianta transportului de la locul aterizării, la hotel având în vedere că toate aeroporturile se află la zeci de kilometri de centrul oraşului. Luton este unul dintre aeroporturile preferate de turiştii europeni. Este situat în nord-vestul Londrei, la aproximativ 57 de kilometri de centru.

Cea mai rapidă modalitate de ajungere în centru este trenul. Deşi aeroportul nu are gară, acesta pune la dispoziţia turiştilor un autobuz către cea mai aproapiată staţie de tren, preţul biletului fiind de aproximativ 2 lire. Trenurile care duc către Londra circulă cu o frecvenţă de 10-15 minute, iar călătoria durează 30 de minute.  Preţul biletului de tren care duce către staţia Pancras, unde există legături de metrou, costă aproximativ 15 lire.

Transportul în comun, cea mai bună variantă de a vizita Londra

Pentru orice turist care poposeşte pentru prima dată la Londra, transportul în comun este cea mai convenabila solutie pentru a traversa metropola în lung şi în lat. Majoritatea obiectivelor turistice sunt concentrate în zonele 1 şi 2. Cele mai avantajoase variante pentru a folosi metroul, tramvaiele sau autobuzele din Londra sunt :biletul simplu de transport,  Cardul de transport (London Travelcard )  Cardul Oyster sau London Card.

Un bilet simplu de transport costă peste 2 lire. Travel Card poate fi achiziţionat pentru o zi, 7 zile, o lună sau un an. Se plăteşte o singură dată şi include călătorii nelimitate pentru perioada specificată. Preţul unui Travel Card pentru  o zi, în zonele 1 şi 2 costă aproximativ 7 lire.

Oyster Card este o cartela electronica care poate fi reîncărcata periodic cu anumite sume de bani de către posesorul ei. Minimum cu care poate fi încărcată  Oyster este 5 lire . Oyster Card si Travelcard sunt valabile atât pentru transportul cu metroul, London Overgorund si DLR , cât si pentru transportul cu autobuzul si tramvaiul.

image


London Pass este o altă variantă de transport pentru vizitatori. Oferă nu doar călătorii, ci şi intrari gratis la unele obiective turistice. Poate fi achiziţionat  pentru 1,2,3 sau 6 zile, preţul pentru 3 zile fiind de 77 de lire.  În acest preţ este inclusă intrarea gratis la peste 50 de atracţii turistice printre care: cetatea Londrei, London Bridge, catedralele St. Paul’s  şi Westminster, teatrul lui Shakespeare, grădina Zoologică şi o serie de  muzee  De menţionat că, la Londra, spre deosebire de alte ţări, metroul este simbolizat cu ”U”, nu cu ”M” şi se numeşte  “Undergound” sau “The Tube”. Metroul londonez este cea mai veche linie de metrou din lume, datând din 1863 .

Cei care vor să experiementeze o plimbare cu clasicele taxiuri londoneze negre, trebuie să ştie că taxa de pornire al unei călătorii este de 2, 40 lire, iar o călătorie pe o distanţă de aproape 7 kilometri poate costa 13-14 lire. 

Cazare ieftină la Londra

În cea mai cosmopolită capitală europeană ofertele la cazare sunt nelimitate. De la pensiuni, hosteluri, apartamente de închiriat,  la hoteluri cu 2-3 stele sau hoteluri de lux din centrul metropolei, oricine poate alege  cazare în funcţie de cât îi permite bugetul. Un hostel cu camere de 4,6 şi 8 paturi supraetajate din celebrul cartier londonez Nothing Hill oferă cazare la preţul de 20 de euro pe noapte, ceea ce înseamnă 90 de lei pentru o singură persoană, pe noapte.

Un alt hostel, din zona Westminister, aflat la aproximativ 1 kilometru de centru, oferă cazare la 100 de lei pentru o noapte. În ceea ce priveşte preţul camerelor de hotel, în funcţie de zona în care sunt sunt situate, preţurile pleacă de 150 de lei pe noapte. În zona Newham, aflată la 11 kilometri de centrul Londrei,  o cameră de hotel poate fi închiriată cu 155 de lei. Preţurile camerelor de hotel cresc , cu cât sunt mai aproape de zona centrală. Pentru o noapte, un turist care vrea să stea la 150 de metri de celebra Trafalgar Square,  va plăti peste 1000 de lei.

Muzee cu intrare gratuită

De la zeci de obiective turistice celebre care pot fi admirate pe străzi, până la zeci de parcuri, muzee sau pieţe celebre cu intrare liberă, Londra oferă nenumărate posibilităţi de distracţie fără bani. Metropola poate fi descoperită la pas, prin plimbări lungi în zonele 1 şi 2, unde sunt concentrate cele mai vizitate obiective turistice. Zeci de muzee au program zilnic şi porţi deschise gratis pentru turişti.

Muzeul de Istorie Naturală, unul dintre cele mai mari muzee de istorie naturală din lume, situat într-un edificiu în stil neogotic, este un edificiu pe care Londra îl oferă gratis. Milioane de vizitatori îi trec pragul anual pentru a vedea, printre altele, galeria dinozaurilor,  galeria mamiferelor şi popularul schelet al dinozaurului ”Diplodocus” din sala principală.

image


Pe lista muzeelor cu intrare liberă se află şi Muzeul Victoria&Albert. Împărţit în 145 de galerii, Victoria &Albert este cel mai mare muzeu de artă decorativă şi design din lume, având o colecţie de peste patru milioane jumate de obiecte.

Chiar şi cel mai mare muzeu al Londrei are porţile deschise gratis pentru vizitatori. British Museum este considerat de specialişti cel mai vechi şi interesant muzeu din lume, cu galerii împărţite pe culturi şi cu o colecţie de aproape 7 milioane de obiecte.

Tot gratis, la Londra, pot fi admirate la National Gallery , 2000 de opere de artă, majoritatea aparţinând unor artişti celebri precum Van Gogh, Gauguin, Cézanne, Monet, Degas sau Rembrant.

În incinta tuturor muzeelor cu intrare gratuită se află restaurante şi baruri cu preţuri rezonabile, unde orice vizitator poate servi o cafea sau un ceai la un preţ de aproximativ 2 lire.

image

Obiective de neratat

Nicio vizită la Londra, indiferent cât ar fi de scurtă, nu poate fi considerată completă fără vizitarea faimosului Big Ben. Văzut drept simbolul principal al Londrei, Big Ben-ul este unul dintre cele mai vizitate locuri din oraş şi zona preferată de turişti pentru fotografii. Cu o înălţime de 93,3 m, ceea ce înseamnă echivalentul a 16 etaje, bătrânul turn se află chiar lângă gura de metrou Westminister. În aceeaşi zonă, turiştii pot admira un alt simbol al Londrei : Roata London Eye. 

Cea mai înaltă roată de acest gen din lume are 32 de capsule din care turiştii pot admira priveliştea Londrei chiar de deasupra fluviului Tamisa. Preţul minim pentru o rotaţie care înseamnă aproximativ 30 de minute este de 16 lire.

image


Un alt obiectiv de neratat la Londra este Palatul Buckingham. Schimbarea gărzii la Palatul Buckingham este un spectacol gratis care atrage zilnic zeci de mii de turişti. Întreaga operaţiune începe la ora 11.00-11.15 , însă pentru a putea prinde un loc lângă gardul palatului, majoritatea turiştilor se instalează aici de la 9.30-10.00 dimineaţa.

Tot spectacolul de la palat durează aproximativ 45 de minute şi se repetă, vara ,  zilnic la aceeaşi oră, iar iarna, o dată la două zile. Palatul este deschis vizitatorilor doar în lunile august şi septembrie , contra cost, când pot fi vizitate Camerele de Stat şi Galeria Tablourilor.

London Bridge este, de asemenea, un obiectiv de neratat în capitala Marii Britanii. Construit peste râul Tamisa, podul  inaugurat în 1973, leagă centrul istoric al Londrei de districtul Southwark.

Turiştii pot asista la o lecţie de istorie pe viu , trecând pe la unul dintre cele mai populare obiective din Londra: Turnul Londrei. În jurul turnului fondat de William Cuceritorul, s-au desfăşurat cele mai importante evenimente istorice, vreme de aproape un mileniu din viaţa capitalei londoneze. Turiştii sunt invitaţi, contra cost, să descopere secretele din spatele impresionantelor ziduri, să admire bijuteriilor coroanei şi să exploreze miturile şi legende locului, puse în scenă de actori care susţin spectacole zilnic. Preţul unui bilet pleacă, pentru adulţi de la 21 de lire, un bilet de familie ajungând chiar şi la 53,20 de lire pentru explorarea tuturor zonelor din celebrul turn londonez.

Parcuri şi pieţe celebre

Spre deosebire de alte capitale europene, Londra are o întindere uriaşă de spaţii verzi, nenumărate parcuri la care turiştii au acces fără bilet de intrare. Pe lista parcurilor de neratat la Londra se află la loc de cinste Hyde Park. Parcul are o suprafaţă de 138 de ha şi a fost, în trecut,  terenul de vânătoare al Regelui Henric.

În centrul faimosului parc se află Lacul Serpentine, creat în 1730 şi, în apropierea lui, Galeria Serpentine, care găzduieşte expoziţii de artă. În colţul de nord-est al parcului se află celebrul Speaker s Corner, locul în care oricine îşi poate exprima opiniile cu voce tare, în public. Se estimează că o vizită prin tot parcul înseamnă 2 ore şi jumătate de plimbare la pas.

Parcul Victoria, situat în partea de Est a Londrei, se întinde pe o suprafaţă de 86 de hectare şi este un spaţiu  dedicat concertelor şi festivalurilor în aer liber. Parcul abundă în locuri de joacă şi spaţii dedicate copiilor. 

image

Greenwich Park este cel mai vechi parc împrejmuit al Londrei. De pe cel mai înalt deal al parcului se poate admira o privelişte uimitoare a Tamisei şi  a centrului metropolei. Parcul care găzduieşte peste 320 de căprioare are, de asemenea, intrare liberă.

Londra este înţesată de pieţe celebre, obiective care pot fi admirate de turişti, fără să scoată bani din buzunar. Covent Garden , considerată o capodopera arhitecturala, include magazine celebre, restaurante şi cafenele , târguri de meşteşugari şi spectacole ale performerilor stradali.

O altă piaţă celebră este Borough Market, o piaţă  pentru gurmanzi,  cu produse proaspete diverse , de la pâine, la brânză, carne sau prăjituri. Borough Market este considerată cea mai veche piata din Londra, datând din secolul al 13 lea.

Lista pieţelor celebre, de neratat la Londra este completată de Trafalguar Square, celebrul loc în care londonezii sărbătoresc Anul Nou şi Piccadilly Circus, cel mai cunoscut sens giratoriu din Londra,  aflat la intersecţia a cinci străzi principale din  West End.

Chinatown,  gazdă a comunităţilor de imigranţi şi unul dintre cele mai animate cartiere,  este un alt loc de neratat la Londra. Orăşelul asiatic see află  la mică distanţă de  Piccadilly Circus şii este locul în care turiştii pot experimenta mâncarea chinezească la ea acasă.

image

Shopping pe Oxford Street

Oxford Street şi celebrul magazin Harrods sunt simbolurile Londrei în ceea ce priveşte shoppingul. Pe o întindere de 2.5 km, în peste 500 de magazine, pe Oxford Street, se poate găsi orice, de la îmbrăcăminte, încălţăminte, accesorii, electronice şi electrocasnice, până la magazine de cosmetice sau parfumurii celebre.  Despre celebra Oxford Street se spune că este  cea mai aglomerată arteră de shopping din Europa. Celebra arteră datează din secolul al 13-lea şi de atunci are destinaţie exclusivă de comerţ.

Chiar dacă puţini sunt turiştii care îşi pot permite să facă shopping la Harrods, magazinul merită vizitat chiar şi numai pentru admirarea clădirii şi spaţiilor comerciale din interior. Harrods are o suprafaţă de peste 20000  şi se întinde pe  7 etaje unde pot fi găsite branduri de lux . Magazinul care poate fi găsit  pe strada Brompton  din cartierul Knightsbridge este vizitat zilnic de  100.000 de turişti . Cei mai mulţi dintre cei care îi trec pragul optează pentru raionul de suveniruri, singurul cu preţuri mai la îndemână.

image

Supermarket-urile, alternativă pentru mâncare ieftină

În Londra, aproape la orice colţ de stradă din zonele centrale, te întâmpină pub-uri, restaurante şi cafenele care devin în anumite intervale orare adevărate spectacole pentru orice turist. Sute de corporatişti ai Londrei, pot fi văzuţi aici, după ora 17.00, în costume elegante, în plină stradă, savurând un pahar de bere  britanică. 

Turiştii pot experimenta şi ei atmosfera pub-urilor, însă preţurile nu sunt chiar la îndemână. Pentru o singură persoană, o masă într-un celebru pub londonez, poate însemna un buget de aproximativ 10-12 lire. Pe lista mâncărurilor tradiţionale din capitala Marii Britanii se află, la loc de cinste, celebrul ”fish and chips”, care în pub-uri variază în jurul preţului de 10 lire.

Pentru turişti, în funcţie de buget, posibilităţile de masă ieftină la Londra sunt nenumărate: de la reţelele de magazine fast food unde un sandwich poate fi cumpărat cu 2 lire, până la celebrele pieţe de mâncare precum Borough Market sau Camden, unde se poate mâna un meniu cu aproximativ 7-8 lire. 

O alternativă în ceea ce priveşte mâncarea, pentru turiştii care vizitează Londra cu buget redus, o reprezintă supermarketurile care oferă mâncare gătită. Preţul unui sandwich pleacă, la supermarket, de la 1, 5 lire, o salată gata preparată poate fi cumăraă cu 2-3 lire, iar un pui la rotisor la 6-7 lire.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite