VIDEO Medic pediatru de la Spitalul Judeţean Alba suspendat din serviciul de gardă după decesul unui copil de 12 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un medic pediatru de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba a fost suspendat din serviciul de gardă după decesul unui copil în vârstă de 12 ani. Potrivit reprezentanţilor unităţii medicale, decizia nu este urmare a unei sancţiuni administrative ci pentru că medicul este foarte afectat emoţional de moartea pacientului.

Decesul tânărului Raul Onea, de 12 ani, a avut loc în urmă cu aproximativ trei săptămâni. Biatul suferea de malformaţie genetic destul de gravă, sindromul Marfan. Este vorba despre o boală determinată de mutaţii ale genei FBN1 ce afectează ţesutului conjunctiv, fapt ce duce la afectarea ochilor, sistemului cardio-vascular şi a scheletului osos. Raul Onea avea la 12 ani o înălţime de circa 1,96 metri. 

În data de 2 aprilie, băiatului i s-a făcut rău la şcoală, acuzând dureri în piept după ce a urcat

image

scările pentru a ajunge la sala de clasă. Copilul a fost dus la Unitatea de Primiri Urgenţe din Alba Iulia. Aici, a fost solicitată intervenţia unui medic specialist cardiolog, care, însă, nu a fost de acord să îl consulte la UPU. Ulterior a fost consultat de medicul pediatru din cadrul UPU şi internat în secţia de pediatrie. După-amiaza, durerile în piept ale băiatului au revenit, aşa că mama acestuia a solicitat din nou intervenţia unui cardiolog, dar nu a avut succes nici de această dată. Seara, băiatul a decedat în spital în urma unui stop cardio-respirator. După înmormântarea băiatului, părinţii acestuia au depus o plângere penală, în care acuză săvârşirea infracţiunilor de neglijenţă în serviciu şi ucidere din culpă.

Atitudine “aproape incorectă”

Ancheta internă derulată la Spitalul Judeţean a scos, potrivit managerului Nicoleta Coşarcă, o atitudine “aproape incorectă” a medicului de gardă din secţia de Pediatrie. “Din punctul meu de vedere, ca manager al acestui spital, consider că s-a acţionat aproape incorect, în momentul în care medicul de gardă din pediatrie s-a văzut depăşit de situaţie şi nu a apelat la şeful secţiei. Eu personal asta o văd ca cea mai bună soluţie: trimiterea la Cluj a copilului în cel mai scurt timp. Era tot ce puteam face, din punctul nostru de vedere”, a spus Nicoleta Coşarcă.

Potrivit actelor medicale prezentate de către părinţii copilului, la momentul internării, Raul Onea a fost diagnosticat în luna ianuarie a acestui an cu anevrism aortic grav (dilatarea excesivă a aortei), lucru ce impunea o intervenţie chirurgicală, care potrivit medicilor din Spitalul Judeţean nu se efectuează în ţara noastră la copii. Cardiologul Mircea Rău a repins acuzaţiile potrivit cărora copilului i s-a refuzat efectuarea unei consultaţii cardiologice. Acesta susţine că nu a existat nicio solicitare făcută de medicul pediatru, pe toată durata spitalizării copilului. “Nu s-a respins examenul cardiologic nici la UPU. S-a susţinut că trebuie preluat de pediatru şi abia apoi să ne solicite pe noi. Medicul pediatru nu a solicitat intervenţia medicului de gardă de la secţia de Cardiologie”, a spus Mircea Rău.

Operaţie imposibilă în România

„Sindromul Marfan este o boală determinată de o mutaţie a genei FBN1 ce afectează ţesutului conjunctiv, fapt ce duce la afectarea ochilor, sistemului cardio-vascular şi a scheletului osos. Cel mai mare risc este ruptura aortei, ceea ce s-a întâmplat şi în acest caz. Copilul era monitorizat de un medic pediatru din Cluj-Napoca care a sesizat în luna ianuarie o mărire a aortei la 56 de mm, ceea ce este foarte mult. În literatura de specialitate indicaţia chirurgicală de urgenţă se impune de la o mărire a aortei la 45 de mm. Din păcate, în România la copii nu a fost efectuată până la acest moment nici un fel de intervenţie chirurgicală de acest fel, care presupune înlocuirea aortei şi a vaselor conexe de la origini până în stomac. Probabil medicii din Cluj-Napoca au discutat cu familia necesitatea acestei intervenţii şi din câte am înţeles se încerca formarea unei echipe de specialişti pentru această intervenţie”, a explicat medicul cardiolog Marcela Rău, şeful Secţiei de cardiologie.

Pediatrul Mihaela Mânăscurtă a spus că medicul care la acel moment era de gardă s-a gândit la un examen medical diferenţiat şi a solicitat mai multe evaluări. „La examenul anatomopatologic a fost confirmată şi prezenţa unei pneumonii virale. Simptomatologia rupturii de aortă nu s-a declanşat imediat. Din păcate sunt astfel de cazuri, foarte dificil de tratat, mai ales că în România nu se efectuează astfel de intervenţii. Este o tragedie pentru familie şi suntem şi noi zguduiţi de moartea acestui băiat isteţ şi foarte drăguţ”, a spus Mihaela Mânăscurtă.

În urma acestui deces, medicul pediatru care a fost de gardă la acea dată a fost retras din linia de gardă. „Nu s-a impus retragerea din linia de gardă a medicului pediatru ca măsură administrativă, ci pentru că acest medic, care este la început de carieră, este foarte bulversat şi nu poate face faţă la acest moment presiunii”, a spus medicul Liana Stănescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului. Medicii din Alba Iulia au solicitat o opinie în legătură cu acest caz şi de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca, urmând ca , ulterior, să fie prezentate concluziile finale ale anchetei.

Alba Iulia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite