VIDEO Cum se trăieşte la câţiva metri de şantierul autostrăzii. Coşmarul prin care trece o familie din Alba Iulia
0Locuitorii din Oarda, parte componentă a municipiului Alba Iulia, sunt ”terorizaţi” la propriu de utilajele care lucrează la autostrada Sebeş - Turda.
Cel puţin două familii din Oarda de Sus care au casele foarte aproape de şantierul autostrăzii au făcut mai multe plângeri şi sesizări la autorităţile locale abilitate, reclamând poluarea fonică şi cu praf pe care trebuie să o îndure zilnic.
Vineri, după ce lucrările au început ”în forţă”, aceasta s-a dus din nou pe la aceste instituţii, unde a fost trimisă la plimbare şi i s-a spus că nivelul de zgomot nu poate fi măsurat pentru că nu au aparate calibrate. Oamenii spun că nu se opun construirii de autostrăzi, dar sunt indignaţi pentru că CNAIR a refuzat să îi despăgubească, deşi au casele în zona de protecţie a autostrăzii, iar lucrările îi afectează dramatic.
În mai 2018, Garda de Mediu Alba a amendat cu 50.000 de lei constructorului de pe lotul 1 ca urmare a nerealizării măsurii de montare a panourilor fonoabsorbante în zona Oarda, aşa cum i s-a pus în vedere anterior. Reprezentanţii companiei italiene Pizzarotti au contestat amenda şi au obţinut, la prima instanţă sesizată, anularea acesteia. Constructorul a precizat la momentul respectiv că nivelul de 50 de decibeli cuprins în acordul de mediu nu poate fi respectat nici măcar cu condiţia amplasării panourilor care, în opinia sa, nu ar îmbunătăţi situaţia.
Una dintre familiile afectate a obţinut daune materiale de 70.000 de euro şi daune morale de 15.000 de euro din partrea CNAIR şi Ministerul Finanţelor. Tribunalul Alba a constatat afectarea dreptului de proprietate şi a vieţii private a reclamanţilor. Decizia în premieră a fost pronunţată la Tribunalul Alba, fiind contestată de către pârâţi la Curtea de Apel.
Coridorul de expropriere a fost micşorat forţat în zona în care se află locuinţa persoanelor afectate, astfel încât să fie evitată proprietatea. Acest lucru a făcut ca, în perioada construcţiei autostrăzii, viaţa familiei să fie un calvar. Pe lângă faptul că vor fi obligaţi să locuiască într-o casă aflată la câţiva metri de autostradă, sub un pod uriaş, membrii familiei Lăncrănjan sunt nevoiţi să suporte zgomotul şi praful produs de utilajele folosite de constructori.
În acţiunea civilă depusă la Tribunal s-a precizat, în esenţă, că prin modalitatea de stabilire a traseului autostrăzii, ”dreptul de proprietate este afectat, atât prin diminuarea drastică a valorii proprietăţii, cât şi prin îngrădirea exercitării atributelor sale, operând practic o expropriere de fapt, care angajează răspunderea civilă delictuală a pârâţilor”. Printr-o expertiză realizată s-a stabilit că valoarea proprietăţii a scăzut de la 132.537 euro la 59.642 euro, rezultând un prejudiciu efectiv de 73.109 euro în ce priveşte construcţia. Casa familiei din Oarda de Jos va rămâne la circa 50 de metri de axul autostrăzii, iar curtea este la doar 6,5 metri de coridorul de expropriere.