Urmele anticului Apulum, puse în valoare printr-o hartă digitală. Cum poţi afla informaţii importante despre istoria oraşului Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
harta digitala apulum

Urmele castrului roman de la Apulum figurează pe „Ruta culturală europeană a împăraţilor romani şi a vinului de-a lungul Dunării“.

În baza rezultatelor cercetărilor arheologice de până acum, au fost valorificate la Alba Iulia mai multe obiective de epocă romană. Descoperirile sunt sintetizate şi pe o hartă digitală.

Totul a început când Împăratul Traian a hotărât stabilirea la Apulum (denumirea latină  a oraşului Alba Iulia, provenit din numele dacic al aşezării Apoulon), la începutul secolului al II-lea d.Hr, a Legiunii a XIII-a Gemina. Decizia a fost sinonimă cu ridicarea unui castru roman.

O hartă digitală, cu 187 de puncte, sintetizează descoperirile de epocă romană majore din Alba Iulia, între 1786 şi 2016. Harta a fost realizată de istoricul Dr. T. Szabó Csaba, în cadrul proiectului „DMA- Digital Map of Apulum“.

Istoricul apreciază că harta e cea mai completă din ce avem momentan disponibil pentru publicul larg. La baza realizării sale au stat Repertoriul Arheologic Naţional, Repertoriul Arheologic al Judeţului Alba, Istoria Comitatului Alba, scrisă de Cserni Béla şi zeci de articole din diferite reviste din România şi străinătate. Primele descoperiri de epocă romană pe teritoriul actual al oraşului Alba Iulia datează  de la sfârşitul secolului XVIII, iar ultimele sunt cele coordonate de arheologul Radu Ota de la Muzeul Naţional al Unirii, pe situl actualului muzeu „Museikon“ .

Cea mai vizibilă urmă a castrului de formă patrulateră este poarta de pe latura de sud. Obiectivul, de maximă importanţă pentru istoria antică a spaţiului românesc, este pus în valoare pe Traseul celor Trei Fortificaţii, amenajat în zona sudică şi sud-estică a Cetăţii pe care o vedem în zilele noastre. Vestigiile rămase înfăţişează doar o mică parte din aspectul de altădată şi cam o treime din elevaţia ei de acum 1800 de ani.

castru alba iulia

Poarta sudică a castrului roman a fost reconstituită

Pe artera principală a Cetăţii, strada Mihai Viteazul, este valorificat la suprafaţă un segment din Via principalis, drumul care lega porţile principale ale castrului de formă patrulateră, de sud şi de nord. Vizitatorii pot vedea lespezi ale drumului păstrate in situ(n.a. la faţa locului), un canal de cărămidă poziţionat sub  axul longitudinal al drumului, cu scop de drenaj, şi segmente din rigolele laterale folosite pentru scurgerea apelor pluviale.

alba principia festival

Muzeul Principia

În imediata apropiere, în Piaţa Cetăţii, este Muzeul roman „Principia“. Aici este valorificată o parte a clădirii în care şi-a avut sediul comandamentului Legiunii a XIII-a Gemina, singura legiune care a staţionat în Dacia pe toată perioada ocupaţiei romane. Zona interioară păstrează in situ (n.a. la faţa locului) urme importante ale clădirii de acum 1800 de ani. Vizitatorii pot vedea încăperile în care se ţinea tezaurul, stindardele, unde se făcea instruirea ofiţerilor şi soldaţilor Legiunii, pardoseala originală a unor încăperi sau hipocaustul(instalaţia de încălzire). Muzeul este locul unde puteţi află istoria castrului roman de la Apulum şi va puteţi transpune pentru câteva momente în viaţă soldatului roman, prin îmbrăcarea echipamentului complex ce a fost reconstituit.

Citiţi şi:

 

Bărbatul din Alba care a provocat un accident rutier în care au murit iubita însărcinată şi fiica de 2 ani, condamnat definitiv la închisoare cu executare

 

Cum au ajutat fotbaliştii din Generaţia de Aur centrul Dumbrava, unde sunt zeci de copii şi bătrâni. „Tata Puiu este cel mai credincios“

 

Primele indicii că ambreiajul unei maşini urmează să cedeze

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite