Proteste în Apuseni: minerii reintră în subteran la Roşia Montană, opozanţii ies în stradă la Cîmpeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sâmbătă este ziua protestelor la Roşia Montană şi Cîmpeni
Sâmbătă este ziua protestelor la Roşia Montană şi Cîmpeni

Dezbaterea în Palament a legii privind proiectul minier de la Roşia Montană suscită în continuare interes maxim în Alba, atât din partea opozanţilor investiţiei cât şi a angajaţilor RMGC. Opozanţii organizează un miting de protest sâmbătă în oraşul Cîmpeni, în timp ce 33 de mineri reintră în subteran pentru a cere locuri de muncă.

Cele două tabere îşi dispută mediatic, sâmbătă, 19 octombrie 2013, aproximativ acelaşi interval de timp. Angajaţii RMGC încep protestul la 13.30, în timp ce Marea Adunare de la Cîmpeni, cum a fost intitulată de organizatori, este programată să înceapă la ora 14.00. 

“Cei 33 de mineri care şi-au riscat sănătatea stând blocaţi în subteran cinci zile vor protesta paşnic, reintrând în subteran timp de câteva ore. Gestul lor vine în sprijinul locurilor de muncă şi arată că susţinătorii mineritului manifestă paşnic, spre deosebire de ONG-urile anti-minerit care au recurs la violenţă. 

"Condamnăm acţiunile anti-sociale şi anti-româneşti ale ONG-urilor protestatare împotriva locurilor de muncă în minerit. Cerem acestor ONG-uri să înceteze cu provocările şi violenţa! Vrem să tragem un semnal de alarmă asupra acestor ONG-uri care ne învrăjbesc pe unii împotriva altora la noi acasă. De exemplu, ce caută ONG-urile acestea să fabrice proteste la Câmpeni? De unde au bani să plătească autocare, protestatari şi materiale de propagandă anti-minerit şi anti-locuri de muncă?Dorim să înţeleagă toată ţara că în Munţii Apuseni moţii susţin mineritul. Vom lupta pentru dreptul nostru la locuri de muncă şi la o viaţă decentă, la noi acasă, din minerit. Cerem românilor Solidaritate cu soarta noastră! Avem nevoie de locuri de muncă, avem nevoie de dezvoltarea zonei, avem nevoie de pace şi linişte”, se afirmă într-un comunicat de presă al Sindicatului Viitorul Mineritului.

De cealaltă parte, opozanţii critică proiectul de lege privind proiectul minier de la Roşia Montană. “Nemulţumirea faţă de proiectul de lege pentru distrugerea Roşiei Montane şi faţă de intenţia Guvernului de a demara proiectul minier cu cianuri creşte pe zi ce trece în Ţara Motilor. Inspiraţi de determinarea cu care îşi apără dreptul la un mediu curat locuitorii comunei Pungeşti, localnicii din Roşia Montană, membri ai asociaţiei Alburnus Maior îşi manifestă solidaritatea deplină cu mişcarea lor de rezistentă şi acuză atitudinea subjugată interesului corporatist a instituţiilor statului. Adunările de sâmbătă, 19 octombrie, de la Câmpeni şi Pungeşti, transmit un mesaj clar clasei politice actuale prin care voinţa cetăţenilor şi dreptul lor la un mediu curat ar trebui să fie pusă înaintea intereselor corporatiste sau personale”, se susţine în comunicatul asociaţiei Alburnus Maior.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite