Un indian a învins statul român în instanță. Ce au vrut să facă polițiștii de la „Imigrări”

0
Publicat:

Un cetățean indian, angajat pe un post de muncitor necalificat, la o societate din orașul Teiuș, județul Alba, a învins în instanță statul român, care, prin Inspectoratul General pentru Imigrări, a vrut să îl trimită în țara natală.

Angajații de la „Imigrări” au efectuat un control la sediul firmei FOTO Adevărul
Angajații de la „Imigrări” au efectuat un control la sediul firmei FOTO Adevărul

Motivul acestei decizii l-a reprezentat faptul că firma angajatoare a încheiat un contract de muncă cu cetățeanul indian fără a avea avizul de muncă emis de această instituție. În 14 iulie 2022, angajații instituției au efectuat un control la punctul de lucru al firmei, unde s-a constatat că străinul desfășura activități lucrative fără a deține un aviz de muncă emis de către Inspectoratul General pentru Imigrări. Urmarea acestui control a fost emiterea unei decizii de returnare din România, în termen de 30 de zile de la data înregistrării documentului.

Jaswinder S. s-a adresat instanței de judecată și a susținut că firma angajatoare a solicitat avizul obligatoriu, online, cu o zi înaintea încheierii contractului de muncă, lucru care arată buna-credință și respectarea legii.

Măsură disproporționată

Curtea de Apel Alba Iulia i-a dat dreptate muncitorului străin și a constatat că acesta „a depus diligenţe pentru reglementarea situației sale, neasumându-și astfel opțiunea intrării sale în ilegalitate”.

Acesta are permis de ședere temporară valabil până la data de 10 mai 2023.

„Este evident că emiterea deciziei de returnare contestate împiedică emiterea ulterioară a avizului de angajare pentru reclamant de către Inspectoratul General pentru Imigrări, astfel cum acesta a fost solicitat încă de la data de 05.07.2022 și drept urmare, reclamantul nu mai are posibilitatea intrării în legalitate”, susține instanța în hotărârea pronunțată pe 1 septembrie 2022.

Măsura luată de autoritățile române este considerată disproporționată, în condițiile în care societatea angajatoare a demarat procedurile pentru obținerea avizului chiar înainte de data încheierii contractului individual de muncă.

„Se poate concluziona că străinul a efectuat demersuri pentru ca încadrarea sa în muncă să fie legală, însă pentru a-şi putea continua şederea pe teritoriul României este necesar ca să obţină un nou aviz de angajare în muncă”, a completat magistratul.

Hotărârea Curții de Apel poate fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite