Touareg-ul cu girofar şi sirenă pentru Poliţia Locală, la dispoziţia primarului. Ce a decis instanţa în dosarul DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autovehiculul cumpărat de Poliţia Locală Alba Iulia, transferat la Primărie. Foto arhivă Adevărul
Autovehiculul cumpărat de Poliţia Locală Alba Iulia, transferat la Primărie. Foto arhivă Adevărul

Un dosar penal care s-a plimbat pe la trei Parchete din Alba Iulia, inclusiv DNA, ar putea fi închis după trei ani fără niciun vinovat. Judecătoria Alba Iulia a respins recent un acord de recunoaştere a vinovăţiei încheiat cu un şofer de la Primăria Alba Iulia.

Infracţiunile pentru care s-au făcut cercetări sunt de abuz în serviciu, luare şi dare de mită, deturnare de fonduri, delapidare şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane. 

Obiectul cercetărilor a fost modul în care a fost achiziţionată o autospecială de către Poliţia Locale Alba Iulia, care a ajuns să fie utilizată după cumpărare de către fostul primar Mircea Hava, în prezent europarlamentar.

Maşina a fost achiziţionată în 2014, a costat peste 70.000 de euro şi era dotată cu girofar, flash-uri, sirenă şi staţie de comunicaţii. 

Imediat după achiziţie, autovehiculul a fost transferat la serviciul de specialitate din Primăria Alba Iulia fiind utilizat exclusiv de către primarul de atunci.

Aceste mergea peste tot, atât în ţară cât şi în străinătate, inclusiv în concediu, cu autoturismul Volkswagen Touareg cu numărul AB 10 WPA, cumpărat de Poliţia Locală. O parte dintre acuzaţii s-au referit la procedura de achiziţie a maşinii, în condiţiile în care un consilier superior la Serviciul verificare, evaluare şi achiziţii din cadrul Primăriei Alba Iulia este rudă cu administratorul firmei care a furnizat autovehiculul.

Clasare la DNA pentru trei presupuse infracţiuni

În 28 mai 2019, DNA Alba Iulia a dispus clasarea cauzei privind infracţiunile de abuz în serviciu, luare şi dare de mită, respectiv a disjuns şi a trimis la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba părţile din dosar referitoare la infracţiunile de delapidare, deturnare de fonduri şi cea de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Procurorul din cadrul DNA s-a bazat la clasare pe concluziile raportului Curţii de Conturi, potrivit cărora neutilizarea autovehiculului în scopul pentru care a fost achiziţionat şi transferul dotărilor aferente (rampă luminoasă şi acustică, staţie portabilă) pe alte autovehicule se pot circumscrie comiterii infracţiunilor de delapidare şi deturnare de fonduri.

Ulterior, Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba a clasat infracţiunea de deturnare de fonduri şi a transmis dosarul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia pentru continuarea cercetărilor cu privire la celelalte două infracţiuni. 

Procurorii de aici au descoperit şi o altă faptă de delapidare, în legătură cu modul în care a fost decontat consumul de carburant, vizat fiind şoferul fostului primar, Ioan O. Iniţial s-a renunţat la urmărire penală, dar ordonanţa procurorului a fost desfiinţată în instanţă.

Potrivit anchetatorilor, în patru ani, angajatul Primăriei Alba Iulia a cumpărat pe banii primăriei aproape 800 de litri de motorină, dar nu a putut justifica consumul de carburant şi a prejudiciat instituţia cu 4.410 lei. Bărbatul a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.

Un control al Curţii de Conturi a arătat, de exemplu, că în anul 2017, pentru autoturismul de serviciu al primarului (maşina transferată de la Poliţia Locală) au fost realizate următoarele deconturi: 11 pentru călătorii la Bucureşti, 1 pentru Cluj-Napoca, 10 deconturi pentru trasee în Austria, 3 în Italia şi 2 în Croaţia.

Acord de recunoaştere a vinovăţiei respins de instanţă

În 26 iulie 2021, Judecătoria Alba Iulia a respins acordul de recunoaştere a vinovăţiei, considerând că angajatul instituţiei nu a recunoscut clar fapta de delapidare. ”(...) Se constată că poziţia inculpatului din faza de urmărire penală nu echivalează cu o poziţie de recunoaştere a comiterii faptei, iar recunoaşterea faptei la care face referire procurorul în acord este una ipotetică, sub condiţia considerării faptei ca fiind una de natură penală, inculpatul considerând că în realitate, nu a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală.

Împrejurarea că în cuprinsul acordului, procurorul a consemnat că inculpatul recunoaşte fapta şi acceptă încadrarea juridică a acesteia, este lipsită de relevanţă, faţă de împrejurarea că acest acord este unul formal, în condiţiile în care nu există identitate între această exprimare din acord şi declaraţiile inculpatului – atât cele din cursul urmăririi penale, cât şi cele din cursul judecăţii. Se observă că declaraţiile date de către inculpat în cursul urmăririi penale prin care acesta arată că recunoaşte fapta sunt condiţionate de aprecierea organelor de urmărire penală dacă fapta este una penală sau nu”, se precizează în hotărârea instanţei.

Şoferul a susţinut, iniţial, că fapta sa nu este de o asemenea gravitate întrucât să atragă sancţiuni, fiind vorba mai mult de o neglijenţă în păstrarea bonurilor.

”Probele din dosarul de urmărire penală (...) nu sunt suficiente pentru susţinerea acuzaţiei împotriva inculpatului. Acestea nu sunt probe certe de vinovăţie, iar simplul fapt că inculpatul a completat şi semnat foile de parcurs, coroborate cu constatările făcute de Camera de Conturi Alba în urma efectuării controlului la Primăria Alba Iulia, nu duce automat la reţinerea infracţiunii de delapidare. Altfel spus, simpla constatare a unor nereguli şi întocmirea necorespunzătoare a foilor de parcurs nu sunt suficiente pentru a reţine că este dovedită dincolo de orice dubiu rezonabil săvârşirea infracţiunii de delapidare”, a mai susţinut magistratul care a judecat cauza. 

Parchetul a contestat hotărârea Judecătoriei Alba Iulia.

Vă mai recomandăm:

 

Cum se pune în practică o înşelătorie prin metoda „şmen”. Bărbat căutat de Poliţia din Alba VIDEO

 

Amendă aplicată unui club enduro, anulată pentru că inspectorul de Mediu nu a constatat „cu propriile simţuri“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite