Situaţie disperată în comuna din Alba invadată de şerpi. Primar: „Nu vreau să devin ucigaş de şerpi, vreau să găsim o soluţie, o substanţă care să îi gonească“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şerpii sunt descoperiţi de oameni în curţile propriilor locuinţe
Şerpii sunt descoperiţi de oameni în curţile propriilor locuinţe

Invazia de şerpi din comuna Pianu, judeţul Alba, pare, cel puţin deocamdată, fără rezolvare. Primăria nu a găsit încă o soluţie, pentru că nicio firmă nu s-a arătat interesată să ajute administraţia locală să alunge reptilele din zonele locuite.

Deşi au anunţat public intenţia de a contracta o firmă specializată în combaterea reptilelor, până în acest moment, primăria nu a primit nicio ofertă serioasă. „Situaţia este destul de neplăcută. Apar în curţile oamenilor şi chiar şi pe stradă. Sunt mai mulţi şi mai variaţi”, spune primarul Marin Petruse.

Ca în fiecare vară, satele din comună, în special Pianu de Sus şi Strungari, se confruntă cu o creştere a numărului de reptile, în special a şerpilor. Anul acesta, totuşi situaţia pare scăpată de sub control. Primarul comunei spune că anul acesta au apărut mai multe specii şi nu ştie dacă sunt sau nu veninoşi. „Sunt trei tipuri pe care i-au observat. Sunt unii verzi de pădure, unii galbeni mai mari şi cei negri, care mai apăreau şi în alţi ani. Am mai avut şerpi în comună, dar aşa de mulţi şi de variaţi ca şi în acest an nu s-a mai întâmplat niciodată”, spune primarul.

Până în prezent, nu au fost cazuri de oameni muşcaţi de aceste reptile, potrivit lui Marian Petruse, însă simpla lor prezenţă creează disconfort. Apar în grădinile oamenilor, în curţi şi pe străzi. Deşi primăria a anunţat intenţia de a contracta o firmă care să rezolve această problemă, se pare că piaţa din România duce lipsă de astfel de servicii.

„Nu a venit nimeni. M-au sunat unii din Ploieşti, să ne întâlnim. Eu le-am spus că nu avem ce să ne vedem, să

serpi comuna alba

vină la primărie şi să rezolve problema. Nu vreau să cumpăr eu substanţe şi, în cazul în care nu funcţionează, să mi se spună că nu le-am folosit corespunzător. Căutăm o firmă care să aibă şi personal pentru a rezolva problema. Eu nu vreau să devin ucigaş de şerpi, vreau să găsim o soluţie, o sustanţă care să îi gonească”, mai spune primarul. Acesta consideră că una din cauzele care ar fi determinat înmulţirea apariţiilor de şerpi ar fi păşunile lăsate necurăţate de ciobani.

„Lucram în grădină şi am văzut un şarpe aproape de gardul vecinului, moment în care am apelat la soţul meu, care la omorât. Apăi, îi voie, nu-i voie, noi l-am aranjat pentru că ne-a fost teamă de el. Până acum doar la râu am mai văzut şarpe sau şopârlă, dar în grădină nu”, afirmă o femeie din satul Pianu de Sus. ”Am văzut şarpele ăsta mare la râu, apoi în şanţ şi de acolo a venit la noi în curte. De frică, am strigat la vecinul, la Gheorghe. Am venit la viceprimarul comunei şi i-am prezentat cazul. Între timp şarpele, mai lung de un metru, a dispărut, probabil sub pietrele din curte”, spune o altă femeie, care a văzut o astfel de reptilă. Şerpii sunt văzuţi în curţi, pe uliţe şi în grădini. 

Bruni, cenuşii sau negri îşi fac apariţia în special după orele prânzului. “Era mare de un metru şi ceva şi l-am văzut pe strada Gruieţi. Ieşea din curtea unui cetăţean, a două zi am văzut altul din curtea vecinului tot aşa de mare. Gri şi lungi, gros şi lung de un metru şi ceva. N-am mai văzut aşa ceva”, spune o altă localnică din comuna Pianu. Primarul crede că înmulţirea reptilelor poate avea ca şi cauză dispariţia ”duşmanilor” naturali ai acestora. ”Nu am o explicaţie foarte clară, însă cred că au dispărut în ultimii ani dăunătorii acestor reptile. Au apărut şerpi de dimensiuni mult mai mari, alţii decât cei de apă”, mai afirmă primarul Marin Petruse.

Citiţi şi:

Povestea de roman poliţist a statuii zeului Hercule, găsită la Alba Iulia. Pe piaţa de artă este estimată la sute de mii de euro

Daniel Burchiu, medic psihiatru: „Simptomele depresiei te învăluie încetul cu încetul până te transformă“

Artefactul spectaculos din marmură, cu culori păstrate de aproape 2000 de ani. Se găseşte la Muzeul Unirii din Alba Iulia

Cum pot fi amendaţi şoferii care circulă cu viteză nejustificat de mică. Ce alte sancţiuni ciudate mai poate aplica Poliţia Rutieră

Cât alcool pot consuma şoferii şi în cât timp se elimină din organism

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite