Silviu Bian a cerut 3 ani şi a primit 9 ani cu executare. Vezi concluziile de la dosar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Silviu Bian a cerut în concluziile scrise depuse la dosarul în care este judecat pentru luare de mită achitarea pentru faptele materiale din perioada septembrie – octombrie 2011 şi condamnarea la o pedeapsă de 3 ani cu suspendare pentru cele din 17 septembrie şi 15 octombrie 2011. Judecătorul l-a condamnat la 9 ani în regim de detenţie.

Silviu Bian a încercat prin concluziile scrise depuse la ultimul termen al procesului să demonteze acuzaţiile de luare de mită din perioada septembrie – octombrie 2011. Fostul preşedinte ANOFM susţine că banii nu au ajuns la el, oferind în sprijinul său declaraţiile unor martori.

Pentru faptele din 17 septembrie şi 15 octombrie 2011, care au fost probate prin înregistrări realizate cu ajutorul lui Ristea Cristache, a cerut condamnarea la 3 ani cu suspendarea executării pedepsei. Fostul şef de la ANOFM a afirmat, prin intermediul avocaţilor săi, că probele respective sunt ilegale pentru că Ristea Cristache a fost îndemnat de procurori „să continue săvârşirea infracţiunii în vederea obţinerii de probe”. Ristea Cristache a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la luare de mită.

„Solicit achitarea subsemnatului pentru actele materiale din luna septembrie –octombrie 2011, deoarece remiterea sumelor de bani şi primirea acestora NU a avut legătură cu vreuna din atribuţiile mele în calitate de Preşedinte ANOFM şi nu a avut drept scop vreunul din scopurile menţionate în conţinutul subiectiv al infracţiunii.

În situaţia în care veţi înlătura toate susţinerile şi probele de mai sus care atrăgeau achitarea subsemnatului şi veţi interpreta că în cauza dedusă judecăţii unele probe indirecte sau mediate pot conduce la luarea unei soluşii de condamnarea a subsemnatului pentru actele materiale din 17 septembrie şi 15 octombrie 2011 (deşi acestea sunt obţinute ilegal) vă solicit să dispuneţi: aplicarea unei pedepse rezultate de 3 ani sub supraveghere pentru urmatoarele aspecte: nu am avut antecendente penale sau administrative până la apariţia prezentei situaţii. Am o familie cu doi copii ce sunt în continuare în ingrijirea subsemnatului. Caracterizările depuse cât şi comportamentul socio-moral anterior este ireproşabil. Starea medicală precară dovedită cu înscrisurile depuse“
, afirmă Silviu Bian în concluziile scrise depuse la dosar.

Inculpatul justifică apoi de ce a solicitat pedeapsa cu suspendare:

„Pedeapsa ce poate fi aplicată nu trebuie sa constituie doar un mijloc de reeducare al condamnatului, ci şi o masură de constrângere care să nu-i rapească inculpatului, pe viitor, orice posibilitate de reintegrare şi reabilitare socială; astfel aplicarea unei pedepse privative de libertate va atrage tocmai aceste consecinţe negative.

Trebuie să se aibă în vedere reţinerea în sarcina subsemnatului a criteriilor circumstanţelor atenuante prevazute la art. 74 şi urmatoarele, cod penal, privind individualizarea judiciară a pedepselor şi ţinând cont de împrejurările faptice, raportate şi la profilul socio-moral al meu. Mai mult decât atât nu se justifică în niciun fel aplicarea unor „pedepse exemplare”, „cu efect intimidant”, ci măsurile dispuse trebuie sa fie juste şi echitabile pentru inculpatul care va trebui să se reintegreze în societatea din care a fost exclus.

Astfel, aşa cum am arătat în multiplele mele infăşiţări în fata instanţei de judecată, perioada de arest preventiv mi-a lasat puternice urme la nivelul conştientului, fapt ce a dus la amplificarea responsabilităţii şi a stării de regret socio-emotional faţă de semeni.

Starea mea psihologică prezentă, profund marcată de schimbările bruşte intervenite în statutul meu social, mi-ar permite în acest moment o bună reinserţie socială, fiind sustinut de o întreagă reţea de suport formată din familie, prieteni, rude şi comunitate.”

image

Click pe document pentru alte precizări din concluziile inculpatului

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite