Sebeşul va avea, în sfârşit, un sistem de monitorizare a calităţii aerului. Primăria a finalizat licitaţia şi va plăti peste 1,3 milioane de lei unei firme din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria municipiului Sebeş a finalizat procedura de achiziţie publică a unui ”Sistem automat de măsurare, monitorizare şi informare a calităţii aerului”.

Licitaţia a fost adjudecată de singurul aprticipant, firma Mecro System SRL Bucureşti care a propus o ofertă în valoare de 1.357.143 lei. Procedura a fost lansată pe SEAP în 12 iunie 2019, a fost finalizată în 2 septembrie 2019, iar achiziţia se va face din bugetul local al municipiului.

Iniţiativa Primăriei Sebeş a fost derulată ca răspuns la solicitările repetate ale cetăţenilor şi ONG-urilor din Sebeş, pe fondul controverselor care există de multă vreme privind subiectul poluării pe raza municipiului care cunoaşte în ultimii ani o dezvoltare economică fără precedent.

Municipiul Sebeş numără circa 32.000 de locuitori, situându-se printre oraşele care, de la an la an, atrag tot mai mulţi tineri dornici să se stabilească aici datorită nivelului de trai pe care oraşul îl oferă şi a posibilităţilor de dezvoltare în carieră oferite de firmele de talie mondială care au investit în micul oraş de la poalele munţilor Şurianu. Odată cu această dezvoltare economică au apărut inevitabil şi unele probleme de mediu, în special pe partea de calitate a aerului.

”Analizând mai în detaliu aceste aspecte, administraţia locală doreşte să implementeze un sistem automat de măsurare şi monitorizare continuă a calităţii aerului de pe raza UAT Sebeş. Aceste informaţii se vor afla în permanenţă şi la dispoziţia publicului prin diferite metode de informare, on-line, afişate pe un panou video exterior. Echipamentele de măsurare vor respecta întocmai cerinţele legislaţiei din domeniu”, se arată în caietul de sarcini. Municipiul Sebeş nu deţine până în prezent niciun echipament de monitorizare a calităţii aerului. În 27 mai 2018 la Sebeş a fost organizat un referendum privind achiziţionarea unui laborator mobil pentru monitorizarea calităţii aerului. Consultarea publică a eşuat însă din cauză că numărul persoanelor prezente la vot, înscrise pe listele electorale permanente, a fost sub pragul de 30%.

Sistemul de măsurare, monitorizare şi informare a calităţii aerului are următoarele componente:

1. Analizor pentru măsurări continue ale concentraţiei de monoxid de carbon (CO) din aerul ambiental;

2. Analizor pentru măsurări continue ale concentraţiei de oxizi de azot (NO/NO2/NOx) din aerul ambiental;

3. Analizor pentru măsurări continue ale concentraţiei de dioxid de sulf – (SO2) din aerul ambiental;

4. Analizor pentru măsurări continue ale concentraţiei de ozon – (O3) din aerul ambiental;

5. Analizor pentru măsurări continue ale concentraţiei de Benzen – (C6H6) din aerul ambiental

6. Analizor pentru măsurări continue ale concentraţiei de Pulberi în suspensie – (PM10, PM2,5) din aerul ambiental

7. Analizor pentru măsurări continue ale concentraţiei de formaldehidă (HCOH) din aerul ambiental

8. Calibrator multigaz pentru verificarea funcţionării corecte a analizoarelor de imisii – CO, SO2, NOx, O3.

Aparatul mai cuprinde un panou video exterior pe care se vor afişa rezultatele măsurătorilor realizate şi un sistem informatic pentru gestionarea datelor.

Citeşte şi:

VIDEO Bătaie ca-n filme într-un bar din Alba. Patru bărbaţi sunt cercetaţi penal după ce au agresat un tânăr cu pumni, picioare, mese şi scaune

 

Ce sunt misterioasele operaţiuni secrete cu steag fals. Incidentul care a declanşat cel de-Al Doilea Război Mondial

 

Eleva care a obţinut în justiţie dreptul de a susţine Bacalaureatul a promovat examenul cu cele mai mari note

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite