Sacrificat pentru cercetare arheologică. Află cum motivează primarul Mircea Hava distrugerea Parcului Custozza din Cetate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tăierea celor peste o sută de copaci din Parcul Custozza din Cetatea Alba Iulia este motivată de necesitatea efecturării de cercetărilor arheologice în zona clădirii comandamentului castrului Legiunii a XIII-a Gemina. Costurile pentru defrişarea parcului sunt de 100.000 lei

Parcul Custozza din Cetatea nu mai există. Din ceea ce a fost odată s-au păstrat deocamdată doar 23 de copaci şi două monumente istorice. Restul a pierit sub asediul drujbelor şi a buldozerelor. Zona se va transforma într-o piaţetă publică aşa cum a fost prevăzut în proiectul de modernizare a Cetăţii din Alba Iulia, în valoare de peste 76 de milioane de lei.

Deşi un studiu realizat de Ocolul Silvic Alba Iulia în luna mai 2011 arăta că din cei 131 de arbori din parc, doar 48 au putregai interior şi exterior, în momentul de faţă mai există arbori doar în cele patru colţuri ale fostului parc.

Cetăţenii sunt revoltaţi de faptul că nu s-a respectat părerea specialiştilor. „E dezamăgitor că Primăria nu a respectat nici măcar acel studiu de vegetaţie al Direcţiei Silvice, ci a continuat să distrugă masiv copacii din parcul Custozza. E dezamăgitor şi grav în acelaşi timp că Primăria nu e interesată de nemulţumirile locuitorilor, nu informează, nu comunică“, a spus Simona Branişte Zărnescu, unul dintre militanţii pentru salvarea Parcului Custozza şi a spaţiului verde din Cetatea Alba Iulia.

Proiect depus de muzeu la primărie

Reprezentanţii primăriei susţin că a fost necesară tăiere copacilor pentru a putea fi demarate cercetările arheologice la clădirea comandamentului castrului Legiunii a XIII-a Gemina de la Apulum, care există pe locaţia fostului parc.

„Cei de la muzeu au depus un proiect pentru demararea cercetărilor arheologice pentru Palatul Principia. În funcţie de vestigiile găsite acolo, se va stabili dacă se vor conserva sau vor fi astupate cu staturi de nisip şi deasupra se lasă vegetaţie. Era necesară tăierea copacilor pentru demararea cercetării arheologice, care nu se poate face printre rădăcinile lor“, a spus Mircea Hava, primarul oraşului Alba Iulia.

image

Aşa arăta Parcul Custozza înainte de „asaltul“ drujbelor.

Aceasta a precizat că deja au început lucrările, iar finanţarea este asigurată de municipalitate.

Până acum s-au identificat elemente primare ale edificiului Principia. „Cu prilejul lucrărilor de refacere a infrastructurii străzii Mitropolit Al. Sterca Şuluţiu din luna iunie, au fost identificaţi doi piloni de la intrare şi zidurile unor încăperi pe latura de est aparţinând comandamentului castrului Legiunii a XIII-a Gemina“, se afirmă în proiectul Muzeului Unirii.

image

Click pe imagine pentru a vedea galeria foto.

Conform proiectului de cercetare arheologică, defrişarea copacilor din Parcul Custoza costă 100.000 de lei. Săpăturile arheologice vor costa 500.000 de lei, la care se adaugă încă 150.000 de lei, costurile cu utilajele şi uneltele.


Străzi fără copaci

Pe lângă copacii din Custozza au mai fost tăiaţi în ultimele luni alţi zeci de arbori, unii dintre aceştia cu vârsta de peste 100 de ani, de pe străzile Mihai Viteazul, Muzeului, Andrei Şaguna, Gabriel Bethlen, Nicolae Iorga, Miron Cristea, Mitropolit Şuluţiu Alexandru Şterca şi Militari. Opozanţii proiectului au protestat timp de câteva luni, dar nu au reuşit să oprească defrişarea.

image

GALERIE FOTO: Zone verzi distruse

„E regretabil că s-a distrus toată vegetaţia Cetăţii valoroasă atât prin vârstă, specii, peisajul creat cât şi prin legătura afectivă a albaiulienilor cu aceasta. Din păcate, prin proiectul de reabilitare pus în practică de primărie au pierdut foarte mult toţi cei care iubesc Cetatea, când de fapt ar fi trebuit să câştigăm cu toţii. Cred că vom avea o cetate nouă, cu o imagine străină de Cetatea pe care am iubit-o“, a spus sociologul Simona Branişte Zărnescu.

image

GALERIE FOTO: Mesaje de protest pentru salvarea copacilor

Aceasta a precizat că alături de cetăţeni şi specialişti se are în vedere amenajarea unui parc după toate normele în vigoare. „Planul nostru este să realizăm un parc în Alba Iulia ca o compensare a ceea ce a fost Custozza, un parc care să fie proiectat de ahitecţi peisagişti printr-un concurs de soluţii la care populaţia să poată contribui. Spaţiul public ar trebui să fie proiectat democratic cu participarea locuitorilor şi nu impus după bunul plac al unui arhitect“, a mai spus Simona Branişte Zărnescu.

Proiectul de reabilitare a zonei istorice a Cetăţii Alba Iulia este contractat de firma Grup Corint SA, dar lucrările efective sunt realizate în subantrepriză de societatea Florea Grup.

Aşa va arăta Parcul Custozza:

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite