Protest la Cîmpeni, în Apuseni: 200 de angajaţi ai spitalului cer în stradă bani pentru unitatea medicală şi pentru salarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un număr de aproximativ 200 de angajaţi ai spitalului din Cîmpeni, judeţul Alba, participă luni, 23 martie 2015, la o acţiune de protest în oraşul din Munţii Apuseni. Protestatarii sunt membrii ai sindicatului Sanitas şi sunt nemulţumiţi de scăderea salariilor şi subfinanţarea unităţii medicale unde lucrează.

UPDATE Marius Sepi, liderul Sanitas, a declarat că prin această acţiune s-a dorit transmiterea a două mesaje principale, unul privind problema locală şi altul privind cea valabilă la nivel naţional. „Oamenii acuza lipsa de implicare a primarului din Cîmpeni şi sunt nemulţumiţi şi de activitatea directoarei economice, privind gestiunea spitalului. Spun că de şase ani nu au avut salariile plătite integral. Fie nu au primit sporurile, tichetele le-au fost tăiate ori nu au fost plătiţi pentru zilele de sâmbătă şi duminică. În utlimul timp, de la spitalul din Cîmpeni au plecat opt medici, în condiţiile în care erau şi până atunci puţini. Dacă rămâne spitalul fără personal, ce o să se întâmple?”, a declarat Marius Sepi.

Spitalul orăşenesc din Cîmpeni este cea mai mare unitate sanitară din zona Munţilor Apuseni a judeţului Alba. Se adresează unei populaţii de peste 50.000 de locuitori ai zonei. Angajaţii spitalului sunt nemulţumiţi de diminuarea salariilor şi de finanţarea proastă pe care o asigură autorităţile locale pentru funcţionarea unităţii medicale. Potrivit unui comunicat de presă al Sanitas, angajaţii au asigurat prin efortul lor furnizarea de servicii medicale şi de îngrijire.

„Dorim să tragem un semnal de alarmă referitor la proasta finanţare a spitalelor orăşeneşti, care sunt condamnate la subfinanţare. Nu putem să rămânem indiferenţi la problemele colegilor noştri care se plâng de probleme legate şi de drepturile lor financiare: salarii, sporuri şi neacordarea tichetelor de masă. Avem date clare că un miliard de euro se scurge anual din sistemul de sănătate. Am solicitat anchete, controale. Acum capitala moţilor (n.r: oraşul Câmpeni) trage un semnal de alarmă”, a declarat prim vicepreşedintele Sindicatului Sanitas, Marius Sepi. Acţiunea de proste se derulează în intervalul 12.00 – 15.00, în curtea spitalului şi pe străzile oraşului până la sediul Primăriei.

De mai multe ori pe parcursul anului 2014, reprezentanţii administraţiei locale au solicitat sprijin public pentru ca spitalul să nu se închidă. Primarul dimn Cîmpeni a iniţiat demersuri pentru ca şi alte localităţi din zonă să contribuie financiar la funcţionarea spitalului, dar demersal a rămas, deocamdată, fără sprijin. ”Locuitorii acestor comune din Munţii Apuseni, din oraşele apropiate de Câmpeni, din Abrud şi din Baia de Arieş, vin şi se internează la Spitalul din Câmpeni. Deci de la 7.500 de oameni, colectezi impozite şi taxe şi ţii în spate 60.000, un lucru care este imposibil şi lucrul acesta se întâmplă de ani de zile”, a afirma primarul Călin Andreş. 

image

Primarul a solicitat sprijinul comunelor din zonă.  Acesta le-a cerut la un moment dat colegilor săi să renunţe la suma de 50.000 de lei alocaţi de Consiliul Judeţean Alba, în beneficiul spitalului. A primit, în schimb, doar promisiuni. ”Patru primari au acceptat dintr-un total de 18, ceilalţi s-au eschivat că au cofinanţări pentru proiecte”, a explicat primarul. La Spitalul din Cîmpeni funcţionează 10 secţii şi o unitate de primire a urgenţelor. ”Tratăm şi cazuri foarte grave. Avem edeme pulmonare, infarcte, în medie 2-3 săptămânal. Sunt şi cazuri mai uşoare, însă pacienţi care vin de la distanţe foarte mari, care vin câteva ore cu autobuzul şi alte 2-3 ore pe jos, prin munte, pacienţi pe care nu putem să-i lăsăm să se trateze la domiciliu”, a precizat medicul Gabriela Miclea. Unitatea medicală din Cîmpeni are nevoie de investiţii de circa 14 milioane de lei numai pentru dotări, în timp ce pentru acreditare, ceea ce presupune crearea unor circuite funcţionale, investiţia se ridică la cel puţin 800.000 de lei. În zonă mai există un singur spital, la Abrud, care are numai 3 secţii funcţionale.

Un prim pas s-a făcut la Cîmpeni prin aprobarea unui proiect de reabilitare, modernizare şi echipare a ambulatoriului de specialitate cu o valoare totală de 5,93 milioane de lei, din care 4,62 milioane de lei reprezintă fonduri europene.

Spitalul din Cîmpeni, între supravieţuire şi faliment. Probleme mari pentru cea mai mare unitate medicală din Apuseni

FOTO VIDEO Spitalul Judeţean Alba are o nouă Unitate de Primiri Urgenţe. Investiţia, inaugurată de Raed Arafat

Spitalul din Alba Iulia va avea secţii de Chirurgie şi Urologie moderne. Consiliul Judeţean şi Transavia asigură finanţarea

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite