Proces cu miză de aproape 1 milion de euro, pierdut de Schweighofer. Compania austriacă rămâne fără lemnul confiscat de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabrica HS Timber Production Sebeş
Fabrica HS Timber Production Sebeş

HS Timber, actuala denumire a companiei Holzindustire Schweighofer, a pierdut procesul deschis împotriva Gărzii Forestiere Bucureşti şi IGPR, privind un export de cherestea, în valoare de peste 800 de mii de euro.

Zeci de containere au fost confiscate de autorităţi în noiembrie 2019, din cauza unor neconcordanţe între declaraţiile vamale şi avizul de însoţire a mărfii, a scris Rise Project, la momentul respectiv.

Potrivit jurnaliştilor, Schweighofer folosea o firmă tampon din grup pentru a vinde cheresteaua în Japonia, Arabia Saudită şi Kuwait. Informaţia se regăseşte şi în documentele de la dosar.

Holzindustrie Schweighofer rămâne astfel fără cei 3.500 de metri cubi de lemn confiscaţi la sfârşitul anului 2019. În noiembrie 2019 Garda Forestieră din Bucureşti şi IGPR au confiscat 68 de containere încărcate cu 3.500 de metri cubi de cherestea pentru neconcordanţe între avizele secundare şi documentele de export.

Cheresteaua venea, au descoperit jurnaliştii de la Rise Project, din fabricile Schweighofer Sebeş şi Suceava şi trebuia să ajungă la firme din Japonia, Kuweit şi Arabia Saudită, în timp ce în avizele de însoţire a lemnului, destinatar era o firma austriacă.

Austriecii au contestat procesul verbal de contravenţie, iar Judecătoria le-a dat initial câştig de cauză în primă instanţă. La Tribunalul Alba, în schimb, au pierdut definitiv. Judecătorii motivează că grupul Schweighofer nu a respectat normele privind trasabilitatea lemnului şi că a încălcat legislaţia silvică.

Motivarea hotărârii de la Tribunalul Alba

“În calitatea sa, de mare procesator de material lemnos, petenta intimată are obligaţia respectării cu stricteţe şi fără nicio abatere a actelor normative mai sus menţionate şi care reglementează diferite aspecte ale activităţii pe care o desfăşoară.

Simplul fapt că, art. 19 alin. 1 lit. f) din Legea nr. 171/2010 stipulează o amendă în limite relativ modice (de la 1.000 lei până la 15.000 lei), celei în cauză aplicându-i-se o amendă în cuantum de 10.000 lei, cu posibilitatea achitării a 500 lei în termen de 15 zile de la comunicarea procesului verbal de contravenţie, nu poate să ducă la concluzia că sancţiunea confiscării ar fi disproporţionată.

Caracterul proporţional al sancţiunii se face prin raportare cu gradul de pericol social al faptei săvârşite, ţinându-se seama de împrejurările în care a fost săvârşită fapta, de modul si mijloacele de săvârşire a acesteia, de scopul urmărit, de urmarea produsă, precum si de circumstanţele personale ale contravenientului şi nu comparând între ele sancţiunea principală a amenzii cu sancţiunea complementară a confiscării.

În cazul de faţă, gradul de pericol social al faptei comise de petenta intimată este unul deosebit de ridicat. Instanţa are în vedere tocmai cantitatea mare de material lemnos în discuţie (3577,01 mc cherestea molid rindeluită încărcată în 68 de containere), faptul că societatea în cauză, deşi activează de mai multe zeci de ani în acest domeniu, a înţeles să încalce, în luna noiembrie 2019, cu bună ştiinţă, dispoziţiile imperative mai sus arătate, multitudinea de acte (documente cu regim special) întocmite deliberat cu nerespectarea rigorilor legii.

Instanţa mai reţine că, deşi cantitatea de cherestea este mare totuşi, raportat la amploarea activităţii societăţii în cauză, această cantitate reprezintă doar o fracţie redusă din totalul produselor comercializate.”

Deicizia Tribunalului Alba:

Respinge apelul formulat de GARDA FORESTIERĂ BUCUREŞTI împotriva Încheierii din data de 04.09.2020 pronunţată de Judecătoria Alba Iulia. Admite apelurile formulate de GARDA FORESTIERĂ BUCUREŞTI şi INSPECTORATUL GENERAL AL POLIŢIEI ROMÂNE împotriva sentinţei civile nr. 1610/2020 pronunţată de Judecătoria Alba Iulia.

Schimbă sentinţa atacată şi, în consecinţă: Respinge plângerea contravenţională formulată de petenta HS TIMBER PRODUCTIONS SRL în contradictoriu cu intimaţii Garda Forestieră Bucureşti şi IGPR împotriva procesului verbal de contravenţie încheiat în data de 27.02.2020.

Vă mai recomandăm:

 

Cum se pune în practică o înşelătorie prin metoda „şmen”. Bărbat căutat de Poliţia din Alba VIDEO

 

Amendă aplicată unui club enduro, anulată pentru că inspectorul de Mediu nu a constatat „cu propriile simţuri“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite