Preşedintele Iohannis va ”deschide” noul an şcolar la Colegiul Naţional ”Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi prezent luni la Alba Iulia, la festivitatea de deschidere a noului an şcolar, la Colegiul Naional „Horea Cloşca şi Crişan”.

Şeful statului va ajunge la Colegiul Naţional „Horea Cloşca şi Crişan”, cel mai vechi liceu din oraş pentru a participa la festivitatea programată pentru ora 11.00. Până în prezent, festivităţile de deschidere a anului şcolar la Colegiul din Alba Iulia erau organizate la orele 09.00 - 09.30.

Noul an şcolar din anul Centenarului va începe cu fast la Alba Iulia. Preşedintele Klaus Iohannis ar urma să fie prezent la Colegiul Naţional „Horea Cloşca şi Crişan”, un liceu care anul viitor va împlini 100 de ani de activitate. Directorul unităţii de învăţământ, Valer Cerbu a declarat că aşteaptă confirmarea oficială în cursul zilei de vineri.

Potrivit istoricului unităţii de învăţământ din Alba Iulia, ziua în care s-a făcut deschiderea oficială a cursurilor liceului care avea să primească numele simbolic de „Mihai Viteazul” este considerată luni, 3 februarie 1919, când s-a făcut deschiderea oficială a cursurilor, printr-un serviciu divin oficiat la cele două biserici protopopeşti din oraş (ortodoxă şi greco-catolică) în prezenţa elevilor, profesorilor, oficialităţilor şi părinţilor. În aceeaşi zi s-au instalat în funcţie şi primele cadrele didactice. Liceul de Stat „Mihai Viteazul”  era de băieţi. Fetele erau primite numai ca particulare. Iniţial, liceul a funcţionat cu patru clase (127 elevi ordinari şi 45 particulari dintre care 37 fete) în localul  fostei Şcoli Civile de Stat Maghiare.

În anul şcolar următor 1919/1920 s-au pus bazele bibliotecilor pentru profesori şi, separat pentru elevi şi se editează primul anuar al liceului. La  25 iunie 1922 liceul este vizitat de ministrul învăţământului, Constantin Anghelescu, care, impresionat de ordinea şi disciplina din sălile de clasă dar şi de condiţiile improprii de lucru din localul şcolii, a promis suma de un milion de lei pentru începerea construcţiei unui nou local. Mai apoi, Parlamentul României votează, în acest scop, suma de 25 milioane lei, astfel că lucrările la noul local (clădirea actuală) încep în aprilie 1923 pe terenul în suprafaţă de şapte iugăre şi 1032 stânjeni pătraţi (200/200 m) donaţi de către proprietarii Cirlea Ioan şi fiul.

Citiţi şi:

 

Inculpaţi români şi turci, acuzaţi de contrabandă cu aur, trimişi în judecată de DIICOT Alba. Metoda ingenioasă prin care era adus metalul preţios din Turcia

 

Cum se citesc corect marcajele turistice. Semnificaţia semnelor amplasate pe traseele montane

 

Un primar de municipiu din Alba, amendat de un poliţist din subordine cu 400 de lei pentru că a parcat maşina într-o zonă interzisă

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite