Preşedintele Curţii de Apel Alba Iulia: Regionalizarea nu ar trebui să afecteze instanţele de judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adriana Petraşcu conduce Curtea de Apel Alba Iulia din 2008
Adriana Petraşcu conduce Curtea de Apel Alba Iulia din 2008

Preşedintele Curţii de Apel Alba Iulia, judecătorul Adrian Petraşcu, consideră că procesul de regionalizare nu ar trebui să afecteze instanţele de judecată. De asemenea, magistratul susţine că una dintre problemele actuale ale Justiţiei este faptul că în sistem sunt prea mulţi tineri fără experienţă.

„În sistemul nostru sunt prea mulţi copii şi se comportă ca nişte copii. Sunt tineri foarte buni, dar nu au experienţă de viaţă şi datorită acestui lucru tratează lucrurile mai uşor. Sunt de competenţa judecătoriilor cauze care nu ştiu dacă vârsta îi ajută să determine impactul pe care îl va avea decizia lor“, a declarat judecătorul Adriana Petraşcu, cu ocazia Zilei Porţilor Deschise la Curtea de Apel Alba Iulia. Preşedintele instanţei de judecată consideră că ”justiţie înseamnă, în primul rând, maturitate“ şi a completat că la nivelul instanţelor din raza Curţii de Apel situaţia nu este gravă din acest punct de vedere datorită colaborării dintre magistraţi.

În plus faţă de această realitate, Adrian Petraşcu reclamă lipsa unei strategii în domeniu la CSM şi la Ministerul Justiţiei. „Reproşez lipsa unei strategii pe termen scurt, mediu şi lung despre cum să acţionăm. Eu nu pot să lucrez fără un plan“, a completat judecătorul. Preşedintele instanţei mai apreciază că regionalizarea nu trebuie să afecteze instanţele, în condiţiile în care judeţele vor rămâne în continuare ca structuri administrativ-teritoriale. Petraşcu a spus că, din punctul său de vedere, nu ar fi nevoie nici de modificarea Constituţiei. Aceasta este convinsă că instanţa Curţii de Apel rămâne la Alba Iulia, pentru că o eventuală mutare la Sibiu sau Braşov ar impune costuri foarte mari. „Din câte ştiu eu, regionalizarea este pentru atragerea de fonduri nu pentru distrugerea de fonduri”, a declarat preşedintele instanţei.

Judecătorul a apreciat că modificarea legislaţiei afectează activitatea instanţelor, oferind ca exemplu noul cod al insolvenţei. „Nu ştim încă ce să facem cu noua lege. Ne-a pus în încurcătură. Ne-am obişnuit să se creeze condiţiile de lucru mult după ce se ia o măsură”, a afirmat Adriana Petraşcu.

Judecătoria Agnita ar putea fi desfiinţată

Clădirea în care îşi desfăşoară activitatea Curtea de Apel a revenit în 2010 în administrarea Ministerului Justiţiei. În imobil funcţionează şi Consiliul Judeţean şi Prefectura Alba. În viitorul apropiat, probabil la sfârşitul anului 2014, Consiliul Judeţean se va muta în noul sediu din Cetate, fosta Garnizoană militară, urmând ca spaţiile de la parter să revină instanţei de judecată. Adriana Petraşcu a spus că în aceste condiţii sunt necesare construirea a două lifturi, cu un cost estimat la circa 70.000 de euro. 

De asemenea, preşedintele instanţei a mai spus că a solicitat Ministerului Justiţiei includerea clădirii, în scopul renovării, într-un proiect finanţat din fonduri europene. Conducerea instituţiei caută un sediu de închiriat pentru Tribunalul şi Judecătoria Alba Iulia, având în vedere că imobilul în care funcţionează cele două instituţii va intra în reparaţii capitale. De asemenea, preşedintele Curţii de Apel a spus că, din raza de activitate a instanţei, este posibil să se desfiinţeze Judecătoria Agnita, care are sub 1.000 de cauze pe an, iar localităţile vor fi arondate Judecătoriilor din Avrig şi Mediaş.

Un nou preşedinte din ianuarie 2014

Adriana Petraşcu îşi încheie cel de-al doilea mandat la conducerea instanţei în ianuarie 2014. „Cine va veni va continua să facă ce am făcut până acum. Am ţinut întotdeauna la respectul oamenilor între ei. Un preşedinte de instanţă trebuie să fie un coordonator şi nu un şef“, a mai precizat judecătorul. Postul este vizat de cinci magistraţi din cadrul instanţei.

Este vorba, în primul rând, de cei doi vicepreşedinţi ai instituţiei, Cristina Gheorghina Nicoară şi Aurel Marius Motolea. Ambii au ajuns la Curtea de Apel de la Tribunalul Alba şi au activat la începutul carierei la Judecătoriile Alba Iulia şi Aiud. În cadrul Curţii, îşi desfăşoară activitatea în secţia civilă I. 

Postul de preşedinte este vizat şi de trei judecători de la secţia penală şi pentru cauze cu minori: Andrei Dorin Băncilă, Sanda Trif şi Alexandra Iuliana Paştiu. Candidaţii vor avea de susţinut un interviu privind proiectul propriu de exercitare a funcţiei de conducere şi o probă scrisă prin care se testează cunoştinţele de management, comunicare şi resurse umane. Susţinerea proiectului va avea loc în perioada 8 – 19 noiembrie, iar proba scrisă se va desfăşura în 24 noiembrie. Câştigătorul concursului va fi făcut public la începutul lunii decembrie şi va deţine funcţia de preşedinte al instanţei timp de trei ani. Actualul preşedinte, Adriana Petraşcu conduce Curtea de Apel din ianuarie 2008.

În datele statistice la nivel naţional pe primele 6 luni ale anului 2013 făcute publice de Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea de Apel Alba Iulia are cea mai mare încărcătură de dosare care a revenit spre judecată judecătorilor de la instanţă (1262 de cauze pe judecător raportat la schema de posturi), dintre toate curţile de apel din ţară iar ca volum total de dosare ce s-au aflat pe rolul instanţei (19.654 de cauze), Curtea de Apel Alba Iulia s-a situat în primul semestru pe locul 4, după Curtea de Apel Bucureşti, Curtea de Apel Craiova şi Curtea de Apel Cluj.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite