Povestea IT-istului care a lucrat 4 ani la Facebook. Cum vrea tânărul să schimbe România prin puterea tehnologiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Claudiu Ceia are 30 de ani şi o carieră de invidiat în domeniul IT. A lucrat timp de patru ani pentru Facebook, în Irlanda şi SUA, a participat la proiectul GovITHub al Guvernului Dacian Cioloş, iar în prezent este implicat, prin intermediul organizaţiei CivicTech, în proiectul ”Smart City” al Primăriei Alba Iulia. În paralel, îi învaţă gratuit programare pe copiii pasionaţi de lumea IT.

Claudiu s-a întors în 2016 în ţară, după mulţi ani lucraţi în străinătate, ambiţionat să îşi folosească experienţa de lucru în proiecte prin care să ajute cetăţenii din România. La GovITHub, Claudiu visa să dezvolte o aplicaţie IT prin care să îmbunătăţească relaţia dintre cetăţeni şi autorităţi, printr-o aplicaţie utilitară numită Asistentul Cetăţeanului, prin care oamenii să fie anunţaţi de autorităţi prin SMS sau mail care sunt termenele de plată pentru taxele locale, dacă le-a expirat valabilitatea actelor, când apar fenomene meteo extreme sau când se efectuează lucrări publice care îi afectează într-un fel sau altul pe cetăţenii dintr-o anume localitate.

Ulterior acesta si-a canalizat energia pe proiectul RoDiaspora, o aplicaţie pentru românii din afara graniţelor, care într-o primă versiune a afişat secţiile de vot din străinătate şi s-a dovedit extrem de apreciată de românii care au mers la vot în Decembrie 2016. Hotărât să îşi continue proiectele pentru cetăţeni, Claudiu Ceia a înfiinţat alături de alţi participanţi în proiectul GovITHub, organizaţia CivicTech România, premiată, recent, la Gala ”Forbes 30 sub 30 2018”. Organizaţia foloseşte potenţialul tehnologiei deschise (Open Source) şi talentul specialiştilor români din IT&C pentru a dezvolta noi servicii digitale de utilitate publică. Cofondatorii CivicTech sunt tineri şi, deşi au experienţe diferite, pe toţi îi uneşte dorinţa de a schimba România, prin puterea tehnologiei. 

Imagine indisponibilă

Întâlnire a bursierilor GovITHub cu Dacian Cioloş în 2016

”Orice am face pe zona asta de civic, dacă instituţiile nu-şi asumă soluţiile pe care le facem noi, stăm degeaba. Proiectul ar trebui să fie şi copilul[instituţiilor cumva. Avem grijă de el, îl creştem până e gata să iasă-n lume, dar implicându-i şi pe cei din instituţii, devine şi copilul lor şi asta îi face mai interesaţi în dezvoltarea, promovarea şi tot ce înseamnă actualizarea lui la zi”, spune Claudiu. Echipa permanentă numără 10 membri, iar comunitatea de voluntariat are peste 600 de specialişti din mai multe domenii. CivicTech a apărut după momentul Ordonanţei 13 din februarie 2017, când toată echipa GovITHub şi-a dat demisia. ”Nu puteam să continuăm să lucrăm în cadrul Guvernului, iar seara să ieşim la proteste. Era o incompatibilitatea mare din punct de vedere moral aşa că ne-am dat toţi demisia”, susţine Claudiu Ceia.

Imagine indisponibilă

Claudiu Ceia (primul din dreapta) în echipa CivicTech premiată la gala ”Forbes 30 sub 30 - 2018”

„Acesta şi-a început cariera ca Web Developer şi Technical Project Manager în braţul digital al mai multor agenţii de publicitate din România şi Irlanda, unde a lucrat pentru branduri precum Microsoft, Nokia, Coca-Cola, Subaru şi alţii, şi are în portofoliu mai multe premii de publicitate câştigate pentru proiectele dezvoltate cnd lucra în Dublin. Ulterior, din 2012 până în 2016, Claudiu a lucrat ca Software Engineer la Facebook, întâi în Irlanda şi apoi în SUA, unde a dezvoltat tool-uri interne şi proiecte de infrastructură pentru cea mai populară companie de tehnologie din lume. 

Imagine indisponibilă

Copiii învaţă programare la clubul CoderDojo Alba Iulia

La Fecebook a lucrat o perioadă cu un etaj mai sus decât proprietarul companiei Mark Zuckerberg. ”Îl vedeam când mergea spre biroul lui, la coada la burgeri şi în alte situaţii. E un tip foarte ok. Îmi amintesc de faze amuzante din parcare. Veneau angajaţi care aveau Tesla sau alte maşini de lux, iar el venea cu un golf. Era un om foarte modest. Facebook era genul de companie care te scotea din zona de confort. Nu puteai să stai liniştit foarte mult”, afirmă Claudiu Ceia. Tânărul IT-ist mai susţine că la Facebook se pune un accent foarte amre pe spiritul antreprenorial. Cu alte cuvinte, orice angajat îşi poate dedica 20% din timpul de lucru realizării unor proiecte inovatoare. Spune că în urma unor astfel de iniţiative a apărut butonul ”like” şi posibilitatea de a pune mai multe fotografii de profil. Primul său proiect de ”20%” a fost realizarea unui sistem de gestionare a relaţiei companiei cu clienţii de publicitate. ”Am reuşit să facem cu o echipă de 5-6 oameni un proiect care includea 1 milion de clienţi, câţi avea Facebook la momentul respectiv. Când am plecat din companie lucrau în acest sistem 40 de persoane”, mai spune Claudiu.

Imagine indisponibilă

La Alba Iulia, pe lângă munca la noul site al Primăriei şi activitatea în cadrul CivicTech, Claudiu Ceia coorodnează clubul CoderDojo unde vin copii între 7 şi 17 ani care vor să înveţe programare şi alte lucruri despre domeniu IT. Şi aici activitatea este de voluntariat, iar copiii nu trebuie să plătească nimic pentru ceea ce învaţă în cadrul clubului.

Citiţi şi:

Satul din Alba care furnizează 70% din pomii fructiferi vânduţi în România. Preţurile la care butaşii sunt livraţi oriunde în ţară

 

FOTO VIDEO Doi tineri olandezi s-au mutat într-un sat mirific din Apuseni, au amenajat un hostel şi le arată străinilor frumuseţile României

 

Superba comună din Apuseni unde primeşti 1.000 de euro dacă te muţi. Ce condiţii trebuie să îndeplinească doritorii

 

Povestea Pomului Vieţii de la Bucium Poieni. Obiceiul Suliţei, practicat de sute de ani în satul de pe culmile munţilor

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite