Platanul falnic din Cîmpeni, oficial în competiţia Arborele European al Anului. Votaţi pentru salvarea copacului vechi de 200 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Platanul din Cîmpeni străjuieşte de aproape 200 de ani în centrul oraşului
Platanul din Cîmpeni străjuieşte de aproape 200 de ani în centrul oraşului

”Arborele anului 2019 în România”, Platanul falnic din Cîmpeni, a intrat, oficial, în competiţia pentru Arborele European al Anului.

În perioada 1 februarie – 28 februarie 2019 se desfăşoară procedura de vot online pe portalul https://www.treeoftheyear.org/vote, unde există şi o secţiune în limba română. În cursul votării, trebuie marcaţi întotdeauna doi arbori, urmând instrucţiunile de pe site. În ultima săptămână (de la 22 la 28 februarie), votarea este secretă, nefiind afişat numărul curent de voturi. După o săptămână de la deschiderea sesiunii de vot, arborele din Cîmpeni are peste 4.200 de voturi.

”În concursul Arborele European al anului căutăm arborele cu cea mai frapantă poveste. Rezultatele competiţiei vor fi publicate într-un cadru festiv, iar câştigătorul va fi premiat, pe data de 19 martie 2019, la Bruxelles”, susţin organizatorii competiţiei, Environmental Partnership Association. La nivel naţional competiţia a fost organizată de Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Geografie, Centrul de cercetare CARTEDD.

Platanul falnic din Cîmpeni este inclus în competiţie alături de alţi 14 arbori din tot atâtea ţări europene. Pe pagina de vot este prezentată şi o scurtă poveste a copacului în vârstă de aproape 200 de ani: ”La începutul anului 2018, la iniţiativa autorităţilor locale, i-a fost sculptat în scoarţă marcajul de tăiere. Comunitatea s-a unit în jurul arborelui şi s-a luptat pentru salvarea sa, transformându-l într-un simbol al iubirii pentru natură şi unitate, atât pentru comunitatea din Munţii Apuseni, dar şi pentru toţi românii. În cinstea Centenarului României, Platanus hibrida a primit titlul de «Arborele Românesc al Anului»”.

platan cimpeni

Copacul din capitala Ţării Moţilor a câştigat competiţia naţională, organizată în perioada 3 octombrie - 23 octombrie 2018, după ce a primit primit cele mai multe voturi online în raport cu ceilalţi cinci arbori seculari incluşi în concurs. Propunerea platanului din Cîmpeni, copac aflat în pericol de dispariţie datorită dezvoltării urbane, a venit din partea Stanei Drăgoiu, avocat şi susţinător al mediului înconjurător. Arborele din Cîmpeni a devenit un fel de simbol al oraşului. În trecut, oamenii îşi dădeau în trecut întâlnire ”la platan”.

platan cimpeni

În epoca comunistă, lângă platan a fost construit un cinematograf. Proiectanţii şi constructorii au avut mare grijă să fie ocrotit. Astfel, la umbra platanului, au continuat să fie spuse poveştile mai multor generaţii. Administraţia locală ar fi intenţionat să îl taie pentru că afecta lucrările de modernizare a clădirii casei de cultură a oraşului. Dimensiunile platanului sunt următoarele: circumferinţa trunchiului - 4,60 m; diametrul trunchiului - 1,40 m; diametrul coroanei - 24 m; înălţimea copacului - 21 m. ”Sensul Arborelui european al anului este de a atrage atenţia asupra arborilor care reprezintă o bogăţie naturală şi culturală importantă ce ar trebui să fie preţuită şi protejată. În cadrul Arborelui european al anului, spre deosebire de alte competiţii, nu este importantă frumuseţea, ci povestea de viaţă şi legătura cu oamenii”, mai susţin organizatorii competiţiei europene.

Citiţi şi:

Daimler a început la Sebeş producţia noilor cutii de viteză 8G pentru Mercedes. Investiţie de 250 de milioane de euro şi 500 de noi locuri de muncă

 

Incinerarea câştigă teren în România: a depăşit pragul psihologic de 0,5%. Explicaţiile adepţilor cremaţiunii

 

Curiozităţi despre Alba Iulia. Cele mai surprinzătoare lucruri despre oraşul cu istorie milenară din centrul Transilvaniei

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite