Planuri de acţiune privind energii durabile în 4 comune din Alba cu sprijinul Primăriei Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Activitate din cadrul proiectului realizată la Alba Iulia. Foto conurbant.eu
Activitate din cadrul proiectului realizată la Alba Iulia. Foto conurbant.eu

Primăria municipiului Alba Iulia contribuie la materializarea proiectului „CONURBANT”, privind realizarea unor Planuri de Acţiune privind Energiile Durabile (PAED). Patru astfel de documente vor fi realizate în comunele Sîntimbru, Berghin, Ciugud şi Ighiu.

Denumirea integrală a proiectului este „CONURBANT An inclusive peer-to-peer approach to involve EU CONURBations and wide areas in participating to the CovenANT of Mayors”. Iniţiativa este finanţată de Uniunea Europeană prin Programul Intelligent Energy Europe, Municipiul Alba Iulia având calitatea de partener, într-un consorţiu format din 15 municipalităţi, instituţii publice şi societăţi de consultanţă din 7 ţări europene, respectiv din comunităţi a căror populaţie însumează peste 2 milioane locuitori. Consorţiul este coordonat de municipalitatea Vicenza din Italia. 

Activităţile din cadrul acestui proiect vin în ajutorul oraşelor de dimensiuni medii şi mari precum şi a comunităţilor mici din jurul acestora prin realizarea Planurilor de Acţiune privind Energiile Durabile (PAED) în conformitate cu exigenţele iniţiativei Comisiei Europene referitoare la Convenţia Primarilor. PAED-ul înglobează, în esenţă, o serie de măsuri pe termen scurt şi mediu care vizează creşterea eficienţei energetice a clădirilor publice, utilizarea raţională a energiei în locuinţe şi clădiri din sectorul rezidenţial şi industrial, sustenabilitatea sistemului de transport urban, modernizarea sistemului de iluminat public, precum şi producerea unei părţi importante a energiei necesare din surse regenerabile. 

Primăria Alba Iulia sprijină prin intermediul acestui proiect realizarea a 4 PAED-uri în comunele Sîntimbru, Berghin, Ciugud şi Ighiu, localităţi care constituie conurbaţia vizată de demersul curent. Parteneri în proiect din România mai sunt primăriile din Timişoara şi Arad. Informaţii complete despre proiect pot fi obţinute pe siteul www.conurbant.eu.

Rolul major al municipiului Alba Iulia în calitate de partener al proiectului îl constiuie oferirea de suport pentru realizarea inventarului de bază privind emisiile, pe care să se sprijine PAED-ul, conturarea măsurilor de eficienţă energetică, a proiectelor de dezvoltare importante în domeniul energiei, transportului sau protecţiei mediului şi nu în ultimul rând, punerea în aplicare a Planurilor de Acţiune privind Energia Durabilă la nivel de conurbaţie. Totodată, în cadrul acestui proiect, Municipiul Alba Iulia este lider al grupului de activităţi dedicat sesiunilor de training şi vizitelor de studiu practice realizate între cei 15 parteneri, dar şi oraş tutore pentru patru dintre municipalităţile partenere – Timişoara, Arad, Vratsa (BG) şi Salspils (LV). 

„Acest proiect confirmă şi face cunoscute în ţară şi în afara ei, rezultatele administraţiei locale din ultimii 5 ani orientate spre transformarea oraşului Alba Iulia într-un oraş verde, care îşi gandeşte raţional şi pe termen lung resursele. Avem un oraş cu un transport public modern şi foarte puţin poluant, şcoli şi grădiniţe izolate termic, centre de zi şi rezidenţiale alimentate cu energie solară, suprafeţe de zone verzi a căror mărime, calitate şi număr creşte semnificativ de la an la an, mulţi arbori plantaţi recent, Parcul Dendrologic şi zona de agrement Mamut, parcul din şanţurile Cetăţii, 10 km de piste de biciclete amenajate sau în curs de amenajare, o localitate canalizată în curând în proporţie de 90% şi cu o staţie de epurare nouă”, a declarat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia. 
„Avantajul acestui proiect pentru Alba Iulia şi pentru conurbaţie este că aceste administraţii îşi prioritizează din punct de vedere tehnic şi îşi legitimează prin consultare şi suportul cetăţenilor, viitoarele proiecte pe care le pot elabora şi implementa cu fonduri nerambursabile din alocarea financiară a Comisie Europene pentru perioada 2014 – 2020, dar nu numai. O administraţie responsabilă îşi gândeşte strategic dezvoltarea în timp, încercând să fructifice atât resursele proprii, cât mai ales cele pe care le poate atrage din exterior. Viitorul energetic al colectivităţilor locale trebuie gândit verde, competitiv, inclusiv şi durabil”, a precizat Nicolaie Moldovan, administratorul public al municipiului Alba Iulia.
Alba Iulia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite