Peste 80 de mediatori, la dispoziţia cetăţenilor din Alba. Medierea, obligatorie în cauze civile şi unele penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 1 august 2013 a intrat în vigoare legea medierii. Acest lucru înseamană că nimeni nu va mai putea ajunge în instanţă, în unele procese civile şi chiar penale, dacă nu merge înainte la mediator. Legea se aplică doar proceselor care au fost şi sunt iniţiate după 1 august 2013.

O primă şedinţă de informare la mediator este obligatorie înainte de tranşarea unei dispute printr-un proces, în cauzele care privesc litigiile de muncă, divorţuri, partaje de bunuri comune, succesiuni, malpraxis şi alte cauze civile. Prin faţa mediatorilor vor trece şi persoanele care au săvârşit unele infracţiuni penale: loviri, distrugeri, dar şi unele cazuri de viol. În cazul infracţiunii de viol, medierea poate fi realizată doar pe latura civilă a procesului. În penal, judecătorul va fi, în continuare, cel care va lua decizia.

În Alba există în prezent, potrivit situaţiei prezentate pe site-ul Consiliului de Mediere, un număr de 85 de mediatori. Aproape toţi sunt membrii în cele două asociaţii care există în judeţ: Asociaţia Centrul de Mediere Alba şi Asociaţia Mediatorilor Autorizaţi din Alba.

Taxe mai mici ca în instanţa de judecată

Dacă după prima vizită la mediator, părţile implicate hotărăsc să încerce soluţionarea conflictului prin mediere, acestea vor putea negocia taxa pe care o vor plăti mediatorului. Potrivit legii, onorariul trebuie să ţină cont de natura şi de obiectul conflictului. Tarifele nu sunt sabilite şi pot fi negociate. Un avantaj în ceea ce priveşte medierea este costul mult mai scăzut faţă de un proces în instanţă. O mediere poate fi încheiată chiar într-o şedinţă, în timp ce un proces se poate întinde pe durata unor ani. O primă vizită la mediator, în cadrul căria sunt expuse avantajele medierii în raport cu procesul, este gratuită.

”Medierea vine în sprijinul părţilor care nu vor să se expună unui proces public în instanţa de judecată. Rolul mediatorului este de a ajuta părţile implicate să comunice între ele şi de a le sprijini în găsirea unei soluţii care aparţine în mod exclusiv acestora. Se poate opta pentru mediere în orice moment al procesului. Dacă părţile implicate doresc să continue procedura de mediere, iar conflictul dintre părţi se soluţionează, atunci pe baza adeverinţei eliberate, instanţa este obligată să închidă cauza cu menţiunea că litigiul a fost soluţionat prin mediere”, a spus mediatorul Olimpia Rusu, din Alba Iulia.

Dacă una dintre părţi refuză să participe la şedinţa de informare, nu răspunde invitaţiei sau nu se prezintă la data fixată pentru şedinţa de informare, se întocmeşte un proces-verbal, care va fi depus la dosarul instanţei. Aceştia riscă însă amenzi cuprinse între 100 şi 1.000 de lei.

Negocieri în părţi, discuţii confidenţiale

Mediatorul este obligat să păstreze confidenţialitatea discuţiilor, fără să încerce să impună sau să sugereze soluţii la problema părţilor aflate în conflict. Rolul mediatorilor este acela de a facilita negocierea dintre părţi şi de a sprijinii părţile în soluţionarea conflictului. ”Mediatorii ajută părţile să vorbească deschis despre conflictul existent şi să găsească o soluţie reciproc convenabilă, eficientă şi durabilă care să satisfacă toate părţile. Mediatorii nu decid cu privire la cine are dreptate, nu judecă ce s-a întâmplat şi nu caută vinovaţi. Ei ajută participanţii să discute deschis despre problemele lor şi să-şi identifice soluţii viabile, eficiente, durabile. În final, mediatorii vor ajută părţile să redacteze un acord cu privire la înţelegerile la care au ajuns”, a afirmat mediatorul Olimpia Rusu.

La şedinţa de mediere este permisă doar prezenţa părţilor şi a persoanelor agreate de acestea. Sesiunile de mediere nu sunt publice şi nu poate fi dezvăluit nimic din ceea ce se spune în timpul medierii. Notiţele pe care mediatorul le ia în timpul discuţiilor, sunt distruse în prezenţa părţilor la finalul procedurii de medierii. ”O şedinţa de mediere poate să fie programată la fel de uşor că orice alt tip de întâlnire. Medierile se pot solda şi cu înţelegeri parţiale situaţie în care este posibilă programarea unei alte şedinţe la o dată ulterioară. În acest fel, poate fi economisit timp, bani şi nervi pentru stingerea conflictului”, a mai spus mediatorul Olimpia Rusu. 

Pe lângă toate aceste motive, un altul la fel de important pentru care a fost introdusă obligativitatea medierii este suprasolicitarea instanţelor de judecată. Numărul foarte ridicat al proceselor face ca unele cauze să nu poată fi soluţionate într-un timp rezonabil. Ministerul Justiţiei speră ca prin obligativitatea medierii să se reducă semnificativ numărul proceselor.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite