O mamă cu şase copii, refugiată într-un sat din Munţii Apuseni, a plecat înapoi în Ucraina. „Aveau un munte de bagaje“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Familia Voloşin a decis să se întoarcă în Ucraina. Foto: Facebook/ Vasile Vlaşin
Familia Voloşin a decis să se întoarcă în Ucraina. Foto: Facebook/ Vasile Vlaşin

O mamă cu şase copii, care se refugiase de patru săptămâni într-un sat de lângă oraşul Zlatna, judeţul Alba, a revenit acasă, în Ucraina.

Întoarcerea a fost posibilă cu ajutorul lui Vasile Vlaşin, din Baia Mare, fondatorul asociaţiei „Părinţi salvatori”. 

”Ieri (miercuri –n.r.), caravana #PărinţiSalvatori a ajuns cu familia Mariei Voloşin la ei acasă, la 175 de km de graniţa actuală, la marginea comitatului Maramureş. Chiar dacă decizia ei a fost uşor pripită, noi am făcut tot posibilul să facem posibilă întoarcerea ei acasă, cu tot muntele de bagaje pe care îl aveau cu ei. Într-o zi, când va fi pace, vom reveni la Poroşkovo, pentru că oamenii aceştia, fraţi ai noştri, trebuie reconectaţi strâns cu ţara-mamă”, a transmis Vasile Vlaşin.

Poroşkovo este o localitate situată în Transcarpatia, în apropiere de graniţa cu Cehia. Circa 6 la sută din populaţie vorbeşte un dialect arhaic asemănător cu limba română.

La marginea satului ucrainean, trăiesc câteva sute de oameni, o mică comunitate cu un dialect apropiat de română. Ruşii le-au spus volohi, ucrainenii le spun ”ţigani albi”, dar ei îşi spun rumâni şi vorbesc o română arhaică. 

familie ucraina

Femeia a dorit să se întoarcă în special pentru cei doi copiii care o aşteptau în Poroşkovo. Toate donaţiile pe care le-a strâns într-o lună, le-a urcat în maşina cu care s-a întors acasă, în Ucraina.

ucraina refugiati

Refugiaţii au ajuns acasă, în Ucraina

În Alba sunt în prezent câteva zeci de copii din Ucraina, cei mai mulţi fără părinţi. 

La Mănăstirea Dumbrava din comuna Unirea, unde sunt cazaţi refugiaţi, mai mult de jumătate sunt copii fără părinţi şi au fost integraţi în învăţământ la Şcoala Gimnazială ”Avram Iancu” din localitate. La această şcoală sunt repartizaţi 21 copii. 

La Şcoala Gimnazială din Almaşu Mare învaţă ca şi auditori 11 copii din Ucraina. La Colegiul Naţional ”Inochentie Micu Clain” din Blaj sunt integraţi 4 copii refugiaţi ucraineni, iar la Liceul Tehnologic ”Dorin Pavel” Alba Iulia învaţă 2 copii din Ucraina. 

La Liceul Tehnologic şi Şcoala Gimnazială Câmpeni au fost primiţi la cursuri câte un elev, iar la Grădiniţa cu Program Prelungit ”Piticot” din acelaşi oraş se află un preşcolar. Un elev ucrainean este, de asemenea, auditor la Şcoala Gimnazială ”Singidava” Cugir.

Vă mai recomandăm:

 

Meşteşugul pierdut al moţilor din Apuseni. Cum se obţinea piatra de var, nelipsită din gospodării VIDEO

 

Curtea de Apel Alba Iulia, despre Raed Arafat: „Poziţia de secretar de stat la MAI nu e suficientă pentru a fi şef la DSU”

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite