Noi investiţii în cea mai mare Cetate din România. Un proiect de peste 9 milioane de lei a ajuns în faza de precontractare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Alba Iulia a avansat cu un noi proiect de investiţii care vizează modernizarea unei zone cu potenţial important din Cetatea Carlina.

Aproape 30.000 de metri pătraţi din latura de nord a Cetăţii Alba Carolina, şanţul exterior, vor fi amenajaţi ca zonă verde, urmând să fie create şi trasee pietonale şi piste de biciclete. Proiectul, în valoare de peste 9 milioane lei, se află în etapa de precontractuală pentru finanţare prin POR 2014-2020.

Este vorba despre reconversia şi reutilizarea unor terenuri degradate din perimetrul Cetăţii Alba Carolina, prin transformarea lor în zone de agrement şi recreere. Proiectul presupune crearea unei zone verzi pe latura nordică perimetrală a Cetăţii istorice, în suprafaţă de 26.476 mp, perioada de derulare a lucrărilor fiind de 12 luni. De asemenea, pe o suprafaţă de 29.000 mp vor fi amenajate trasee de vizitare mobilate, piste de biciclete, module de odihnă în spaţiu deschis. Toate acestea ar urma să fie realizate tot în 12 luni.

Proiectul “Reconversie funcţională, şanţ exterior – latura de nord a Cetăţii Alba Carolina, spaţii publice amenajate pentru agrement şi petrecerea timpului liber” a fost verificat din punct de vedere tehnic şi al eligibilităţii financiare, aflându-se acum în etapa precontractuală pentru finanţarea prin POR 2014-2020.

Elementele componente propuse: alei pietonale pentru promenade, alei pentru biciclişti, module de relaxare / odihnă, spaţii expo-flora, spaţii verzi de tip gazon cu sistem de irigaţii, vegetaţie decorativă de talie mică, sistem de delimitare unitar faţă de proprietăţile private individuale adiacente (împrejmuiri bordate spre şanţuri de un gard viu, cu rol de mascare), sistem informaţional / panouri informative, sistem iluminat general pentru siguranţa pietonilor, iluminat architectural, iluminat pentru ocazii festive, sistem de surpaveghere şi wi-fi, sistem de informare cu cod Qr, sisteme de informare pentru nevăzători, branşamente utilităţi.

alba cetate aeriana

Imagine aeriană a Cetăţii Alba Carolina

Traseul de vizitare şi promenade este propus paralele cu zidurile Fortificaţiei pentru a accentua caracterul zonei prin urmărirea axului central al şanţului, Se propune zonă de protecţie daţă de zidurile Fortificaţiei cu o lăţime de 3 metri, zonă în care se interzice amplasarea amenajărilor de orice fel (pavaje, vegetaţie joasă etc). Punctele de acces la traseul exterior Cetăţii pe Latura de Nord, respectiv zona Hotel “Cetate” şi zona intersecţiei cu strada Calea Moţilor şi cu straa Decebal vor fi marcate cu amenajări speciale, sistem informative şi semnale de intrare pe traseu.

Se va amenaja acces carosabil şi pietonal din zona Hotel “Cetate”, din strada Gemina (cartier Carolina Nord) şi din intersecţia Calea Moţilor – Decebal. Va existat acces doar pietonal din traseul nordic (şanţul Cetăţii pe latura de nord), printre Ravelinul Sfântul Carol şi contragarda Bastionului Sf. Michael sau printre Ravelinul Sf. Elisabetha şi contragarda Bastionului Sf. Carol, respectiv printre Ravelinul Sf. Eliabetha şi contragarda Bastionului Sf. Elisabetha.

Bugetul total al proiectului, potrivit cererii aprobate de finanţator, este de 9.247.426,36 lei (inclusiv TVA), din care 7.803.242,45 lei cheltuieli eligibile şi 1.444.183,91 lei cheltuieli neeligibile. Municipiul Alba Iulia va trebui să suporte cheltuielile neeligibile şi contribuţia de 2% din valoarea eligibilă a proiectului (156.064 lei).

Citiţi şi:

 

Cum a negociat Victor Ponta în 2013 cu RMGC legea pentru proiectul minier de la Roşia Montană. Planul secret, dat peste cap de protestele masive ale românilor

 

FOTO Tânără de 15 ani dispărută de acasă de şase zile, surprinsă de camere în gara Teiuş împreună cu doi bărbaţi

 

Cum se apără România în procesul de arbitraj pentru aurul de la Roşia Montană. Miza: peste 4 miliarde de dolari

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite