Nea’ Costică, fierarul unui sat din Ardeal, descris de un polițist-scriitor. „Făcea potcoave de rupeau pământu'n două“

0
Publicat:

În comuna Vințu de Jos, județul Alba, există o figură emblematică care a îmbogățit viața comunității cu meșteșugul său și cu o personalitate aparte - Nea’ Costică Zdrenghea, meșterul fierar.

Nea’ Costică Zdrenghea, meșterul fierar din Sibișeni FOTO Facebook/ Vințu de Jos
Nea’ Costică Zdrenghea, meșterul fierar din Sibișeni FOTO Facebook/ Vințu de Jos

Numele lui Costică Zdrenghea este bine cunoscut în rândul localnicilor și este menționat cu respect și admirație. Fie că este vorba despre o potcoavă perfect calibrată pentru un cal sau despre un obiect artistic în forjă, mâinile lui Nea’ Costică dau viață metalului într-un mod unic.

Fierarul își îndeplinește cu mândrie acest rol. Prin meșteșugurile sale, el păstrează vie flacăra tradițiilor breslei fierarilor și potcovarilor, aducând în prezent tehnici și abilități vechi de secole.

„A trecut vremea și tot mai puține sunt animale în comuna noastră. Pe vremuri când se lucra la câmp cu animalele, era nevoie mare să le potcovești. Nu cred că este om, să nu-și aducă aminte de nea’ Costică Zdrengea, potcovarul, care îmblânzea fieru-n forjă.

Avea nea’ Costică în curte, un jug de potcovit, realizat din patru stâlpi din lemn de esență tare, înfipţi bine în pământ și legaţi între ei prin contrafişe. Avea la jugul ăsta niște chingi puternice de și acum îmi aduc aminte, cum lega animale pe sub foale și le ridica de la pământ.

Mai avea o forjă, numa îl vedeam cum vine cu fieru-ncins. Scobea nea’ Costică în copite și tăia în ele, ca prin pită, după folosea raspa, o pilă specială pentru potcovărit, iar când aducea potcoava încinsă și o punea pe copita animalului, facea un fum prin curte, (ca popa cu cădelnița)… numa că nu veneau pompierii.

Mirosea prin curte, zici că pârleai porcul. Nu-și pierdeau animale potcoavele ca acum, atât de bine erau prinse, ba din contră, țineau până se toceau sau creștea unghia peste ele. Făcea nea’ Costică, potcoave bune, cu crampoane din vidia, de rupeau pământu-n două”, astfel este prezentat fierarul satului de către polițistul - poet și scriitor - Dan Ioan Groza.

Nea’ Costică a fost tot timpul un om curajos. „Nu-ți era tot una să te învârți pe lângă animalul speriat și legat în jug, el n-avea nici o grijă”, mai spune polițistul.

Figura lui Nea’ Costică Zdrenghea este ca o comoară vie a tradițiilor românești vechi de secole. 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite