Cum arată „lumea din dincolo”, din Apuseni. Peșterile misterioase care pot fi vizitate în această zonă a țării VIDEO

0
Publicat:

Munții Apuseni sunt recunoscuți la nivel național pentru varietatea de peșteri care există aici. Multe pot fi vizitate de turiști, fiind amenajate, altele însă sunt accesibile doar speologilor sau geologilor.

Avenul Negru din Munții Apuseni FOTO Parcul Natural Apuseni
Avenul Negru din Munții Apuseni FOTO Parcul Natural Apuseni

Administrația Parcului Natural Apuseni a realizat un documentar spectaculos în care prezintă câteva dintre cele mai interesante peșteri aflate în zona pe care o administrează.

Peșterile sunt calsificate, conform legislației, în următoarele categorii: 

- Clasa A: peşteri de valoare excepţională care, prin interesul ştiinţific sau unicitatea resurselor sunt reprezentative pentru patrimoniul speologic naţional şi internaţional;

- Clasa B: peşteri de importanţă naţională care se disting prin mărime, raritatea resurselor şi prin potenţial turistic;

- Clasa C: peşteri de importanţă locală, protejate pentru semnificaţia lor geologică, peisagistică, hidrologică, istorică sau pentru dimensiunile lor;

Peşteri integral de Clasă A:

În judeţul Alba: Peștera Pojarul Poliţei, Avenul de la Tău, Peștera Hoanca Apei, Peștera Dârninii;. În judeţul Bihor: Gheţarul Focul Viu, Peștera Micula, Peștera Smeilor de la Onceasa, Peștera Piatra Altarului, Peștera cu Oase. În judeţul Cluj: Peștera Vârfuraşu, Avenul Poieniţa.

Peşteri cu sectoare de Clasă A şi B: În judeţul Alba: Gheţarul Scărişoara, Peștera de sub Zgurăşti. În judeţul Bihor: Peștera Urşilor-Chişcău, Peștera Rece, Peștera Poarta Alunului, Peștera Cerbului (Galeria Helictitelor), Avenul cu Vacă (Galeria Jderilor). În judeţul Cluj: Peștera Mare de pe Valea Firii (cunoscută şi ca Peștera Humpleu)

Peşteri integral de Clasă B: În judeţul Alba: Gheţarul de la Vârtop, Peștera Coiba Mare, Peștera Hodobana, Avenul cu Două Intrări, Avenul din Şesuri. În judeţul Bihor: Avenul din Hoanca Urzicarului, Peștera Ponorul Mare, Peștera Diaclază, Izbucul Alunul Mic.

Amenajate turistic sunt Ghețarul de la Scărișoara, Peștera Urșilor, Poarta lui Ionele și Ghețarul de la Vârtop.

Parcul este unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva și are o suprafață de 75.784 de hectare, în zona Munților Apuseni, pe teritoriul județelor Cluj, Bihor și Alba.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite