Macheta care valorează cât o casă: pe ce cheltuie Primăria Alba Iulia 30.000 de euro pentru orientare în Cetate
0
Primăria Alba Iulia va plăti 30.000 de euro pentru o machetă care reprezintă Cetatea Vauban în miniatură. Macheta va fi amplasată în zona de sud a Cetăţii, în apropierea Obeliscului lui Horea, Cloşca şi Crişan. O machetă similară a fost amplasată în iunie 2015 în zona vestică a Cetăţii, în faţa Catedralei Încoronării.
Consilierii locali din Alba Iulia au aprobat, luni, 31 octombrie 2016, documentaţia tehnico-economică – faza Studiu de fezabilitate pentru obiectivul: Amplasare Machetă ”Amprenta Cetăţii” pe traseul porţilor din zona Obelisc.
Este vorba despre o plachetă din cupru, cu dimensiunea de 2,20 m x 1,80 m x 0,20 m, pentru care artistul plastic Bogdan Ioan, care a confecţionat-o, a primit 110.000 de lei. Aceasta va fi fixată pe un soclu de piatră. Ansamblul se doreşte a fi un mijloc de orientare şi informare turistică pentru cei care vizitează Cetatea Alba Carolina. Comparativ, la Alba Iulia se poate achiziţiona un apartament la acest preţ.
”Macheta propusă va face cunoscută vizitatorilor amploarea cetăţii istorice, fiind un mijloc plastic şi atractiv de orientare spre principalele obiective culturale care marchează şi definesc unicitatea ansamblului istoric” – s-a precizat în raportul de specialitate care a însoţit proiectul de hotărâre aprobat de aleşii locali. Potrivit reprezentanţilor administraţiei, valoarea totală a investiţiei este de aproximativ 30.000 de euro şi are o durată de execuţie de 4 luni.
Reprezentarea fortificaţiei de tip Vauban cuprinde cele două catedrale, muzeul, Sala Unirii, porţile Cetăţii, Obeliscul şi alte monumente din zonă. Pe lângă principalele clădiri-monument istoric, turiştii mai pot vedea, reprezentate sintetic, şi traseele din Cetate.

Macheta de 30.000 de euro inaugurată în iunie 2015
O plachetă similară a fost amplasată în anul 2015, în zona din faţa Catedralei Reîntregirii. Ea a fost construită tot de Bogdan Ioan şi a costat 142.000 de lei. Lucrarea a fost iniţial turnată în ceară, transpunerea făcându-se printr-o tehnologie specifică lucrărilor în bronz, material care se topeşte la temperatura de 1.100 de grade. S-a reuşit prin această machetă identificarea cetăţii ca planimetrie, cu clădiri şi personaje, o perspectivă de ansamblu a întregului obiectiv”, a precizat, la momentul inaugurării, Ioan Bogdan, artistul care a lucrat timp de trei luni, la realizarea machetei.
În incinta Cetăţii Alba Iulia mai există toaleta-muzeu în valoare de 400.000 de euro şi Muzeul sitului roman Principia pentru care s-a cheltuit suma de 3,5 milioane de euro.