Locuri de vis din Apuseni, de vizitat în vacanța de Rusalii. Cum se ajunge în Poiana Călineasa, sătucul arhaic al moților
0Satele din Apuseni oferă turiştilor momente de neuitat datorită unor atuuri imbatabile: priveliștea, aerul, liniştea munţilor, mâncarea sănătoasă şi ospitalitatea la preţuri rezonabile.
Fauna, flora, relieful și tradițiile care încă se păstrează în Țara Moților completează seria de motive care fac Apusenii un loc care nu trebuie ratat.
Și pentru perioada Rusaliilor, respectiv minivacanța din perioada 1-5 iunie 2023, administratorii de pensiuni din această zonă s-au pregătit intens.
Prețurile sunt pentru toate buzunarele, pornind de la 100 de lei o cameră dublă. Într-o pensiune de patru margarete, o ofertă care cuprinde patru nopți și demipensiune ajunge la aproximativ 1.000 de lei pentru o persoană. În pensiunile de două sau trei margarete, astfel de oferte pleacă de la 500 de lei.
În zona Arieșului Superior, în comunele Vidra, Gârda de Sus, Horea și Arieșeni, există pe site-urile de profil sute de oferte pentru cei care doresc să petreacă un sejur de neuitat. Se ajunge aici, foarte ușor, toate drumurile de acces fiind asfaltate și modernizate. Lista atracțiilor turistice este mare, cele mai cunoscute fiind Ghețarul de la Scărișoara, Poarta lui Ionele, Groapa Ruginoasă, Ghețarul Vârtop, Peștera Urșilor, Cascada Pișoaia sau Cascada Vălul Miresei.
Drumeții de o zi în două zone spectaculoase
Se pot face drumeții de câteva ore pe jos sau cu mașina. Două dintre excursiile de o zi pot fi la Poiana Călineasa, din Gârda de Sus, sătucul arhaic al moților care urcă cu animalele vara la peste 1400 de metri altitudine, precum și la Petreasa, comuna Horea, devenit loc de pelerinaj după accidentul aviatic din ianuarie 2014.
Poiana Călineasa este reşedinţa de vară a locuitorilor de pe cursul Arieşului Mare şi se află pe culmile munților. În ultimii ani, a devenit o destinaţie turistică căutată de tot mai mulţi turişti – iar explicaţia este foarte simplă: datorită asfaltării drumului de acces, care pleacă din DN75, din centrul comunei Gârda de Sus.
Turişti care sunt cazaţi la pensiunile din vale, în localităţile Gârda de Sus, Arieşeni, Albac şi Scărişoara, se aventurează până în Poiană. Cine trece prin zonă ştie foarte bine că există acest loc pitoresc pe munte, unde se poate ajunge cu multă uşurinţă cu maşina. Moţii mai întreprinzători îi aşteaptă pe turişti cu preparate tradiţionale, printre care la loc de cinste este celebrul balmoş, mâncarea tradiţională a oamenilor muntelui.
De asemenea, moţii din Horea au transformat într-un mic paradis turistic locul în care s-a prăbuşit, în urmă cu opt ani, avionul pilotat de Adrian Iovan, în zonă fiind construite pensiuni şi cabane care asigură cazare pe tot parcursul anului. Cu câteva sute de lei, un turist poate petrece un mini-concediu într-o sălbatică regiune care, la prima vedere, pare ruptă de lume. Oricine poate urca foarte uşor cu maşina până în apropierea pădurii în care s-a prăbuşit avionul. De la asfalt mai este de parcurs doar circa un kilometru până la locul devenit atracţie turistică.
În zona din apropierea pădurii a fost amenajat un mic sătuc turistic. Aici, în fiecare vară, în luna august, are loc tradiţionalul eveniment al moţilor denumit „Târgul lemnarilor”. „Drumul lui Iovan” pleacă din DN 1R, drumul național care traversează Apusenii, din Alba spre județul Cluj.