Legenda portarului mumificat la Aiud, în cel mai vechi muzeu de ştiinţe naturale din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul de Ştiinţe Naurale din Aiud este cel mai vechi din ţară
Muzeul de Ştiinţe Naurale din Aiud este cel mai vechi din ţară

La Muzeul de Ştiinţe Naturale din Aiud, judeţul Alba, într-o vitrină, există un schelet uman, despre care se spune că  ar aparţine unuia dintre paznicii Colegiului „Gabriel Bethlem", în care funcţionează instituţia.

Legenda, dusă peste veacuri „din gură în gură“, spune că un om a ţinut aşa de mult la Colegiul în care funcţionează şi acum Muzeul de Ştiinţe Naturale din Aiud, încât i-a lăsat prin testament propriul schelet.  

„Nea Costică“ din vitrină 

 
Scheletul "Portarului" expus astăzi alături de o serie de mulaje care ilustrează diversitatea raselor umane creează un loc aparte, deosebit de straniu. Fiecare turist care trece pragul muzeului aude povestirea cu caracter fantastic: „Nea Costică“, aşa l-ar fi chemat pe paznic, şi-ar fi exprimat dorinţa ca după moartea sa oasele să-i fie expuse în muzeu ca material didactic pentru generaţiile viitoare. Şi dorinţa sa i-a fost îndeplinită întocmai. Nimeni nu ştie exact vechimea scheletului.

aiud

Specialiştii muzeului estimează că exponatul a ajuns aici în urmă cu aproape un secol. De asemenea, se presupune că bărbatul era tânăr în momentul morţii, întrucât dentiţia era foarte bună. Personajul, devenit în timp simpatic prin propria-i legendă, priveşte dibaci la cei pe lângă care timpul se curge fără să lase o urmă folositoare. 

„Rarităţi“ aduse din Africa, Australia, America

Documentele oficiale plasează înfiinţarea Muzeului din Aiud în anul 1796. Începuturile sale concrete ar putea fi însă mai vechi cu câteva decenii şi sunt legate strâns de istoria Colegiului "Gabriel Bethlem“. În urmă cu peste 400 de ani, Aiudul era un centru cultural cunoscut în lumea vestică. Colecţiile viitorului muzeu s-au numit atunci, în limba latină uzuală în cancelariile vremii, „Raritatum et rerum naturalium museu“. 

Numele celui care a îmbogăţit colecţiile existene şi a l-a organizat ştiinţific, la finele veacului al XVIII-lea, a fost Franciscus Benkö, un renumit naturalist al vremii.

Patrimoniul muzeului cuprinde colectii de geologie, minerologie, paleontologie, botanică si zoologie, peste 35.000 de exponate. Cei care ajung aici găsesc un numar considerabil de „raritati" aduse din cele mai îndepartate zone geografice de pe glob: Africa , Australia, America, Noua Zeelanda.

Specialistul în entomologie găseşte aici un bogat material de de studiu pentru fauna Transilvaniei, iar cine studiază ştiinţele naturii are ocazia sa vada schelete de  animale ale căror nume le ştie din cărţi, iar înfăţişarea din albume de specialitate. Şi lista nu se opreşte aici. (Articol scris de Nicu Neag)

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite