Interlopii care au organizat protestele anti-mască de la Alba Iulia au câştigat procesele cu Jandarmeria VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestul interlopilor de la Alba Iulia, din 29 martie 2021. Foto captură video Facebook
Protestul interlopilor de la Alba Iulia, din 29 martie 2021. Foto captură video Facebook

Amenzile date de Jandarmeria Alba după protestele organizate la sfărşitul lunii martie 2021 faţă de obligativitatea purtării măştii în spaţiile publice şi alte restricţii impuse de măsurile sanitare, au ajuns în faza de judecată.

Doi dintre interlopii care au iniţiat protestele din luna martie au fost amendaţi de Jandarmerie cu câte 2.000 de lei, pentru nepurtarea măştii în public şi participarea la un protest neautorizat.

”La protest, băieţii. Haideţi la protest. (...). Vă aştept la protest” a fost îndemnul transmis pe Facebook, într-o transmisie live, de Raul Rus, eliberat condiţionat din închisoare în urmă cu un an. Acesta le solicita să iasă în stradă celor care nu mai vor să stea "ca ghioceii".

Pricu şi Bălănel au contestat amenzile în justiţie şi au avut câştig de cauză. Cei doi au fost liderii protestelor din 28-29 martie, când zeci de oameni au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de restricţiile impuse de autorităţi. La vremea respectivă purtarea măştii în spaţiile publice era obligatorie. După protestele de la Alba Iulia şi Cugir desfăşurate atunci au fost aplicate 36 de amenzi în valoare totală de 32.000 de lei.

Pe 20 septembrie în cazul lui Bălănel şi în 27 septembrie în dosarul deschis de Pricu, instanţa a considerat că amenzile au fost aplicate ilegal. Cei doi au făcut live-uri pe Facebook şi au chemat oamenii la protest, iar Jandarmeria a aplicat amenzile pe baza imaginilor operative realizate de jandarmi prezenţi la faţa locului.

”Modul în care s-a consemnat în procesul verbal săvârşirea faptei şi raportul agentului constatator pot duce şi la o altă concluzie că s-au făcut constatările doar pe baza filmelor operative realizate cu acea ocazie, menţionate în procesul verbal, după care s-a procedat la încheierea actului de constatare şi sancţionare. O astfel de posibilitate este susţinută şi de lipsa unui martor asistent la încheierea actului de sancţionare şi de lipsa obiecţiunilor petentului. În caz contrar, petentul probabil ar fi formulat obiecţiuni şi în cazul unui refuz agentul constatator ar fi putut să identifice un martor asistent în prezenţa căruia se încheie procesul verbal, mai ales că menţionează în raport că ar fi vorba despre un protest la care participau mai multe persoane.

Săvârşirea faptelor contravenţionale reţinute în sarcina petentului nu este dovedită dincolo de orice dubiu rezonabil, ambiguitatea rezultată din înscrisurile întocmite de agentul constatator, lipsa martorului asistent şi poziţia petentului care nu recunoaşte săvârşirea faptelor duc la concluzia că este posibil ca petentul să nu fi săvârşit faptele reţinute în sarcina sa, caz în care sancţiunile aplicate nu mai sunt justificate”, a susţinut magistratul în hotărârea prin care a anulat procesul verbal încheiat pe numele lui Adrian Bălan. Acesta a fost sancţionat cu două amenzi în valoare de 1.000 de lei fiecare.

În realitate, atât Bălănel, cât şi Pricu au participat la proteste, au chemat ilegal lumea în stradă, dar Jandarmeria a ţinut să îi amendeze doar pe baza unor imagini video.

”Cerinţa descrierii faptei contravenţionale priveşte în primul realitatea faptei descrise, iar în cazul în care fapta descrisă nu este constatată personal de agentul constatator sau există ambiguitate în descrierea faptei, o astfel de situaţie echivalează cu lipsa unei menţiuni esenţiale pe care trebuie să o cuprindă procesul verbal şi care se sancţionează cu nulitatea absolută a procesului verbal”, a mai susţinut magistratul. Ambele hotărâri pot fi contestate la Tribunalul Alba.

Bălănel are în ”derulare” două dosare penale pentru alcool la volan şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, plus alte două procese în care contestă amenzi ale Poliţiei. Pricu mai are şi el încă două cauze în care contestă sancţiuni ale Jandarmeriei. IPJ Alba a anunţat după protestele din martie 2021 că aceştia doi sunt cercetaţi penal pentru infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.

Vă mai recomandăm:

 

Medic de familie, după o discuţie cu colegi din Franţa şi UK: „Societatea românească şi-a bătut joc de mine, de munca mea“

 

O comună din Ardeal a devenit exemplu de bune practici în Polonia. Românii vor „exporta” conceptul de „smart village”

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite