Carantină de noapte în weekend şi mască obligatorie în spaţii publice la Alba Iulia. Incidenţa a trecut de 6 cazuri la mie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine aeriană a municipiului Alba Iulia
Imagine aeriană a municipiului Alba Iulia

Situaţia epidemiologică se agreavează şi în judeţul Alba. Municipiul Alba Iulia a trecut luni de pragul de şase cazuri la mia de locuitori şi a intrat în ”clubul” localităţilor în care se aplică restricţiile corespunzătoare acestei rate de îmbolnăviri cu COVID-19.

În reşedinţa judeţului erau raportate ieri un număr de 475 de cazuri de infectare, ceea ce înseamnă o rată a incidenţei de 6,23‰. 

Aceasta însemană că masca devine obligatorie în spaţii publice, programul magazinelor se reduce până la ora 22:00, iar restaurantele şi cafenelele vor fi deschise la jumătate din capacitate, până la ora 24:00, pentru cei vaccinaţi sau trecuţi prin boală.

Nunţile şi botezurile vor avea loc cu maxim 200 de invitaţi vaccinaţi sau trecuţi prin boală, iar competiţiile sportive se vor desfăşura cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, toţi fiind vaccinaţi sau trecuţi prin boală. Activitatea operatorilor economici care administrează săli de jocuri este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului până la ora 02:00. Activitatea în baruri, cluburi şi discoteci este interzisă total. De asemenea, se va intra în carantină în weekend (vineri, sâmbătă şi duminică), când circulaţia între orele 20:00 şi 05:00 se face doar cu declaraţie pe propria răspundere.

Sunt exceptaţi de la această măsură cei care au schema completă de vaccinare şi cei care s-au vindecat de COVID-19. De asemenea, sunt exceptate deplasarea în interes profesional, deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei şi deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie. 

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator ori o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil. Unităţile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum şi operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane şi rutier de mărfuri îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară. Se permite desfăşurarea activităţilor recreative şi sportive desfăşurate în aer liber, cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună şi care sunt vaccinate sau care au trecut prin boală.

În toate cazurile, participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul. Aceste condiţii trebuie demonstrate cu certificatul de vaccinae. O hotărâre în acest sens a fost luată luni după-amiză de către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba. Toate aceste măsuri intră în vigoare marţi, 5 octombrie 2021.

Vă mai recomandăm:

 

„Întindeam mâinile spre medici să mă salveze”. Mesajul unei femei de 33 de ani cu COVID-19, însărcinată, aflată la un pas de moarte

 

Disputa în instanţă pentru sintagma „100% natural” de pe o etichetă de miere. De ce a pierdut OPC procesul

   

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite