Guvernul scoate din fondul forestier 5,5 hectare de pădure pentru realizarea unui domeniu schiabil în Apuseni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Etapa 1 a proiectului ar urma să fie gata la sfârşitul anului 2022
Etapa 1 a proiectului ar urma să fie gata la sfârşitul anului 2022

Primăria oraşului Zlatna din Alba mai face un pas important pentru realizarea poriectului privind amenajarea unui domeniu schiabil în zona Feneşasa din Munţii Trascău, în sudul Apusenilor.

Guvernul României aprobă în şedinţa desfăşurată miercuri, 25 august 2021, un proiect de hotărâre privind aprobarea scoaterii definitive din fondul forestier naţional, cu compensare, a terenului în suprafaţă de 5,51 ha, în vederea realizării obiectivului „Dezvoltarea Infrastructurii turistice în Oraşul Zlatna – Amenajarea domeniul schiabil”.

Scoaterea definitivă din fondul forestier naţional a terenului forestier se va face prin compensare echivalentă, cu terenul cu destinaţie agricolă în suprafaţă de 5,51 ha, aflat în proprietatea publică a Oraşului Zlatna, situat limitrof fondului forestier naţional în Valea Feneşului. 

Potrivit hotărârii de Guvern, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare, Ocolul silvic Abrud RA şi Primăria Oraşului Zlatna vor încheia procesele-verbale de predare – primire a terenurilor, în prezenţa reprezentantului Gărzii forestiere Cluj. Actul normativ interzice schimbarea destinaţiei obiectivului „Dezvoltarea infrastructurii turistice în Oraşul Zlatna, Judeţul Alba – Amenajare domeniu schiabil” mai devreme de 5 ani de la data intrării în vigoare a hotărârii.

Domeniul schiabil de la Feneş – Zlatna urmează să fie realizat pe un teren în suprafaţă de peste 17 hectare, aflat pe versantul nordic al masivului Părăginoasa, în zona de obârşie a pârâului Feneşel (afluent de dreapta al pârâului Feneş). În noiembrie 2020, Primăria Zlatna a atribuit lucrările privind realizarea documentaţiei tehnice a obiectivului. Ofertantul câştigător a fost firma Canalpin SRL (Canalpin – ofertant leader, Planimob CAD – subcontractant), cu o valoare a contractului de 279.000 de lei, fără TVA.

Scopul investiţiei are rolul de a dezvolta zona, în sensul de a oferii turiştilor o pârtie de schi de categorie medie, deservită de o instalaţie modernă de transport de cablu. Prin dezvoltarea domeniului schiabil va creşte gradul de atractivitate al localităţii, dar va avea şi alte efecte colaterale benefice: va creşte numărul locurilor de muncă; vor creşte încasările la bugetul local prin impozitele şi taxele încasate; vor aparea investiţii private în zonă, bazate în principal pe oferta turistică de iarnă a zonei; va contribui la îmbunătăţirea nivelului de trai al locuitorilor din zonă.

Amenajarea domeniului schiabil va constitui un punct de atracţie pentru locuitorii din regiunea centrală a României. În ceea ce priveşte poziţia în teritoriu, localitatea este favorizată de prezenţa, la o distanţă mai mică de 80 km, a trei oraşe mari care au fiecare circa de 70.000 de locuitori (Alba Iulia, Deva, Hunedoara) oraşe potenţial emitente de importante fluxuri turistice şi alte 13 oraşe mai mici care totalizează împreună circa 357.596 locuitori, localităţi pentru care domeniul schiabil din Zlatna este cel mai apropiat şi uşor accesibil.

Suprafaţa totală pe care se va realiza proiectul este de 172.755 mp, din care 55.111 mp suprafaţa de pădure ce va fi scoasă din fondul forestier şi 117.644 mp fâneaţă. Amenajarea domeniului schiabil ar urma să se facă în două etape:

– Etapa I, cea propusă prin proiect, de amenajare a două pârtii de schi, cu două instalaţii de transport (telescaun şi bandă rulantă), instalaţie de zăpadă artificială, cu lac – rezervor pentru apă, clădire anexă, garaj pentru maşina de bătut zăpada. Aceasta etapă ar urma s fie realizată până la finalul anului 2022.

– Etapa a II-a de amenajare, în extinderea etapei I, vizează valorificarea potenţialul schiabil al versantului nordic al Masivului Părăginoasa (cu alt. maximă de 1.292 m), prin care s-ar putea propune 8 pârtii de schi, în lungime aproximativă de 4 km, cu cinci instalaţii de transport pe cablu, de tip teleschi + prelungire instalaţie de zăpadă artificială.

Vă mai recomandăm:

 

Creşterea explozivă a preţului materialelor de construcţie blochează proiectul „Transalpinei de Apuseni” FOTO

 

A doua evacuare a romilor din blocul din Alba Iulia ce va fi demolat. Primăria oferă 2.360 de euro pentru o locuinţă

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite