Foto FOTO Reclame şi comerţ în presa interbelică din Alba: „Se lucrează conştienţios, solid şi cu preţuri moderate”
0
Reclame la haine, dulciuri, împrumuturi bancare, maşini agricole, magazine, servicii. Toate apăreau în presa vremii din Alba de acum 100 de ani. Ziarele, păstrate cu grijă la Arhivele Naţionale, surprind modul inedit în care se făcea reclamă în perioada interbelică.
"Alba Iulia”, „Unirea” şi „Vestea” erau mijloacele de informare ale locuitorilor din Alba. Producătorii şi furnizorii de servicii erau interesaţi să îşi prezinte produsele într-o lumină cât mai favorabilă. „Nu-ţi văpsi locuinţa înainte de a vedea colecţia mea de mostre care conţine modelele româneşti cele mai frumoase”, suna reclama unui zugrav din Alba Iulia.
Mamele erau sfatuite să-şi cântărească odraslele la drogheria Ongert, iar pentru „simandicoşi” exista şi varianta măsurării greutăţii acasă, bineînţeles contra unei taxe. Salonul de modă Paul Veszely din Blaj promitea că „efeptuieşte în mod estetic şi cu material puţin” lucrări de croitorie , iar magazinul de piele Minerva din aceeaşi localitate repara şoşoni şi galoşi.
Una dintre cele mai savuroase şi, de ce nu, actuale reclame era cea a cabinetului stomatologic
Ernst Thullner din Blaj: „Se lucrează conştienţios, solid şi cu preţuri moderate. Extrageri de măsele fără dureri, plombe, coroane, poduri (după sistemul american), regulări de dinţi, tratament pentru gingii pentru întărirea dinţilor cari se mişcă, înlocuirea danturilor (proteze)”.
O practică ce azi nu se mai foloseşte – sau se foloseşte mai puţin, este propria reclamă: „Un ziar cinstit romanesc este o comoara pentru casa fiecarui Roman, Abonati dar Albaiulia”, iar „Unirea nu-i iertat să lipsească de pe masa nici unui bun creştin”.
„Legătura comună a acestor reclame nu este doar perioada de timp în care au fost produse, ci şi limbajul deosebit de ceremonios: Onoratul public, Onorata clientelă, invitaţii adresate potenţialilor clienţi să încerce produsele, dar şi rugăminţile adresate cumpărătorilor să sprijine respectivele firme, toate reflectă o societate amabilă, cu reguli clare de politeţe şi bun simţ”, a spus Dana Zecheru, directorul Arhivelor Naţionale Alba.



