FOTO Producători tradiţionali din Alba, la târgul de turism din Macao. Pita de Sântimbru şi dulceaţa de Apuseni, vedete în China
0
Produse ale companiilor din industria alimentară din judeţul Alba au fost la mare căutare, la Târgul de turism şi industrie MITE 2019, desfăşurat în Macao.
Asiaticii au apreciat produse ca vinul de Jidvei, pita de Sântimbru, dulceţurile de la Cămara Moţului din Arieşeni, dar şi pateul vegetal şi zacusca de la Prefera.
Producătorii din judeţul Alba au fost singurii reprezentanţi ai României, dar şi ai Europei, la acest eveniment, a precizat Călin Matieş, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor de Produse Tradiţionale din România.
Potrivit acestuia, standul judeţului Alba şi produsele prezentate au fost foarte apreciate de participanţii la eveniment, chiar dacă mulţi nu ştiau nici unde este România. La târg au fost prezente 980 de companii din 80 de ţări, predominant din Asia.
”Imaginea judeţului Alba a fost promovată la cea de-a şaptea ediţie a Târgului Internaţional de la Macao, din perioada 26-28 aprilie 2019, prin prezenţa unui grup de producători locali, în parteneriat cu Group Romanian Chinesse Business Club. Evenimentul a reunit peste 450 de operatori de turism şi companii din 53 de ţări şi regiuni din Asia, Europa, America, Africa şi Oceania, iar numărul de vizitatori a depăşit 34.000 de persoane. Ghidul turistic al judeţului Alba, expus în standul de prezentare, i-a familiarizat pe vizitatori cu specificul judeţului, iar produsele tradiţionale promovate - cozonaci, pâine de Sântimbru, zacuscă, pateu vegetal şi alte delicii culinare realizate de Prefera, produse de la Cămara Moţului, prune şi nuci româneşti de la Transilvania Nuts, precum şi vinul de Jidvei, au stârnit reacţii puternice de apreciere”, au precizat reprezentanţii Consiliului Judeţean Alba.

Fondatoarea brandului ”Cămara Moţului” este o economistă care deţine şi o pensiune în zona Arieşeni. Cristina Nicola a pornit afacerea în anul 2016 şi, în doar doi ani, a ajuns la vânzări de peste 100.000 de lei. Principalul obiect de activitatea este producţia de dulceaţă după reţete moştenite din străbuni. Clienţii pot cumpăra, astfel, dulceaţă de viţine cu cacao sau dulceaţă de vişine cu ciocolată. Oferta mai cuprinde dulceaţă de căpşuni, culceaţă de ceapă, de caise cu nuci sau de arpagic cu afine. Cămara Moţului mai cuprinde sortimente de siropuri, de mure, soc, muguri de brad, mentă, fori de soc etc. Tot aici se găsesc diverse sortimente de zacuscă, dar şi alte produse mai exotice cum ar fi: caşcaval cu struguri, cu roşii şi busuioc, caşcaval cu măsline, cu pastă de ardei, dar şi celebra urdă moţească. Nu lipsesc din ofertă nici murăturile şi nici gălbiorii în sos de muştar.

Brutăria din Sântimbru, care este de zeci de ani una dintre cele mai apreciate din judeţul Alba, păstrează o reţetă veche de 300 de ani, iar pâinea se coace într-un cuptor pe vatră din cărămidă de ţigan. Oamenii din localităţile vecine vin de zeci de ani să cumpere aici o pâine caldă.

”Pita” de Sântimbru este un produs autentic tradiţional, făcut din făină, maia, apă caldă, drojdie şi sare, pe tăvi de fier unse cu puţin ulei. Nu are compuşi chimici, cuptorul este din cărămidă de ţigan, iar vatra din argilă, la fel ca acum 100 de ani.

Administratorul brutăriei, Călin Matieş, care e şi preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor de Produse Tradiţionale din România, susţine că pâinea de Sântimbru, ce are o tradiţie de circa 45 de ani, a ajuns în aproape toată Europa, iar din ea au gustat oficialităţi din străinătate, diplomaţi, actori, sportivi de marcă, dar şi politicieni.
Citiţi şi:
Tânără de 21 de ani, victimă a unui agresor periculos eliberat din închisoare: „Vreau să mă simt în siguranţă şi pentru asta voi merge la Referendum“
A ajuns la închisoare pentru că a falsificat asigurarea şi ITP-ul unui autoturism înregistrat în Bulgaria. Greşeala făcută de după 8 ani de la prima condamnare
Micul taragotist din Apuseni considerat un talent uriaş. Cum i-a schimbat destinul întâlnirea cu Dumitru Fărcaş