FOTO Creşă din fonduri europene pentru o comună din Alba cu 7.000 de locuitori. Proiectul costă peste 10 milioane de lei
0Peste 10 milioane lei vor fi investiţi în comuna Ighiu, din judeţul Alba, printr-un contract de finanţare nerambursabilă prin Programul Operaţional Regional pentru crearea unei creşe în comună.
Cei mai tineri 100 de locuitori ai comunei Ighiu, una dintre cele mai mari din România din punct de vedere a populaţiei, vor beneficia de o infrastructură educaţională de nivel antepreşcolar complet nouă, ca urmare a semnării contractului denumit ”Înfiinţare creşă de copii în comuna Ighiu, judeţul Alba”. Fondurile nerambursabile REGIO finanţează prima creşă din această localitate, unde trăiesc peste 7.000 de cetăţeni, la numai 12 km de Alba Iulia. Valoarea proiectului este de peste 10 milioane de lei.
Finanţarea este asigurată în cadrul Axei Prioritară 10, destinată investiţiilor în infrastructura de educaţie, prin iniţiative importante pentru întreaga comunitate, pentru dezvoltarea infrastructurii educaţionale în mediul rural, acolo unde nu există capacitate de învăţământ pentru copii până la 7 ani.
”Construim această creşă cu o capacitate de 100 de locuri, pentru a îmbunătăţi capacităţile sociale şi relaţionale din comuna noastră, prin activităţile educaţionale dedicate celor mici. În ultimii ani, am asistat la un adevărat aflux de tineri veniţi din oraş către noi şi, după dezvoltările imobiliare, este firesc să vorbim acum de dezvoltarea socială. Sunt mulţi copii iar pentru părinţi este dificil să-i transporte în Alba Iulia, chiar dacă este vorba de numai câţiva kilometri, în timp ce soluţia de a-i lăsa la rude este una mult prea învechită pentru cerinţele educaţiei moderne. Crearea unei creşe răspunde şi nevoii de siguranţă şi stabilitate pentru cetăţenii din localităţile comunei noastre. Astfel gradul de urbanizare este şi mai ridicat, completând investiţiile pe care le-am derulat în şcolile din Şard, la Grădiniţa din Ţelna, dar şi prin toate celelalte lucrări edilitare”, a spusTraian Rusu, primarul comunei Ighiu.
În acest moment, în Ighiu, copiii preşcolari beneficiază de grădiniţe, dar în întreaga comună există 100 de copii antepreşcolari pentru care nu există o creşă. Marea lor majoritate sunt educaţi acasă, de bunici sau alte rude, iar o parte relativ mică este educată în infrastructura educaţională din municipiul Alba-Iulia. Construcţia unei creşe în comuna Ighiu deschide premisele ca tinerele familii să nu aibă tendinţa migrării la oraş, cu atât mai mult cu cât destul de mulţi s-au stabilit recent în comună şi, pe de altă parte, s-ar putea chiar ca alte familii tinere din Alba Iulia să-şi construiască locuinţe şi să se stabilească în comună.
Terenul pe care se va construi noua creşă din Ighiu are peste 4.660 mp, iar noua construcţie va avea demisol şi parter, în suprafaţă de circa 350 mp şi respectiv 1700 mp. Adiacent clădirii va exista şi o terasă acoperită în suprafaţă de peste 130 mp. Dacă la demisolul construcţiei vor funcţiona spaţiile tehnice, la parter va fi zona de acces pentru copii şi personal educaţional (pe două intrări duble). Tot la parter vor exista spaţii medicale, o zonă administrativă, o spălătorie şi o bucătărie cu circuite distincte faţă de cele ale micuţilor. În creşa de la Ighiu vor putea fi educaţi copii împărţiţi în 7 grupe, fiecare dintre acestea având un oficiu propriu, dar va exista şi o sală de mese comună. În curte vor fi realizate spaţii de joacă, o parte a incintei fiind şi acoperită. Perimetral, incinta va avea o zonă verde, cu platforme şi alei exterioare de acces, dar în vecinătatea străzii şi a accesului pentru vehicule va fi construită o platformă pentru colectare selectivă a gunoiului menajer.
Zona unde va fi construită creşa
”Ighiu este o comună cu un grad de dezvoltare foarte rapid şi interesul autorităţilor publice pentru creşterea calităţii învăţământului este subliniat de mai proiecte, dintre care noi finanţăm realizarea acestei creşe. În întreaga regiune avem acum contractate 25 proiecte pentru desfăşurarea optimă a actului educaţional în domeniul preşcolar şi antepreşcolar, a căror valoare totală este de circa 15 milioane euro, care se adaugă altor 15 proiecte prin care se modernizează tot atâtea şcoli din învăţământul obligatoriu, folosind peste 17 milioane euro. Pe lângă acestea mai avem şi iniţiativele locale de reabilitare termică a unităţilor de învăţământ, din toate cele şase judeţe ale regiunii, precum şi proiectele de investiţii în infrastructura de educaţie din municipiile reşedinţă de judeţ. În total, vorbim de sume cumulate de peste 43 milioane euro, pe toate axele şi domeniile de intervenţie, care trebuie să asigure creşterea calităţii învăţământului în Regiunea Centru”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru.