Festivalul ”Dilema veche” în Cetatea Alba Carolina: trei zile de dezbateri, lecturi de carte, concerte şi expoziţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spaţiile generoase ale Cetăţii oferă cadrul perfect pentru festivalul ”Dilema veche”
Spaţiile generoase ale Cetăţii oferă cadrul perfect pentru festivalul ”Dilema veche”

Programul celui mai aşteptat eveniment cultural al anului la Alba Iulia oferă participanţilor momente deosebite şi la această ediţie. Festivalul „Dilema Veche” 2016 îi aduce în Cealaltă Capitală, în perioada 26-28 august, pe cei de la Budapest Gipsy Simphony Orchestra – 100 Gypsy Violins, un concert unplugged cu Holograf, trupa Mahalai Rai Banda, dar şi conferinţe, ambasadori şi invitaţi de seamă.

Festivalul Dilema veche a avut noroc. În primul rînd, pentru că niciodată, în zilele festivalului, nu a plouat. Ceea ce, pentru evenimente care se desfăşoară în aer liber, e esenţial. În al doilea rînd, a avut noroc de oameni pasionaţi care, organizîndu-l an de an, l au făcut să crească. În al treilea rînd, a avut noroc de public: oamenii din Alba Iulia, dar şi din alte locuri (sînt tot mai mulţi, de la an la an, cei care vin în Cetatea Alba Carolina special pentru festivalul nostru)”, afirmă Mircea Vasilescu, reprezentant al revistei Dilema veche

Guvernatorul BNR, prof. dr. Mugur Isărescu, membru al Academiei Române, deschide Festivalul Dilema veche, în 26 august, printr-o conferinţă „Despre patrimoniul cultural şi economie“. Conferinţa încearcă să descrie relaţia complexă între aspectele „strict” culturale şi legăturile lor cu economia şi finanţele. Conferinţa are loc vineri, ora 18, Esplanada Catedralei Romano-Catolice.

Programul de vineri continuă, de la ora 20.00, cu recital Ana Silvestru, la Catedrala Romano Catolică „Sf. Mihail” din Alba Iulia. De la ora 21.00, în Piaţa Cetăţii, va fi spectacol cu Budapest Gipsy Simphony Orchestra – 100 Gypsy Violins. Mai este numită şi Orchestra celor o sută de viori ţigăneşti. În 2014, a fost recunoscută drept o comoară naţionară de către parlamentul maghiar. Tot vineri seara, de la ora 23.00, sunteţi invitaţi la concert „La nuit americaine„, cu Marcian Petrescu & Trenul de noapte, AG Weinberger, Westroot, în curtea interioară UM 01684. Este primul eveniment public ce se va desfăşura în această locaţie, care din anul 2017 va trece din patrimoniul MApN în cel al Municipiului Alba Iulia.

Clubul Ambasadroilor cu Hans Klemm şi George Maior

Sâmbătă, 26 august, de dimineaţă, va fi Cetatea Copiilor, iar la ora 12.00, ceremonialul Schimbului de gardă. De la ora 15.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, va fi proiecţie de film: Toto şi surorile lui. Totonel (10 ani) şi surorile lui, Andreea (14 ani) şi Ana (17 ani), aşteaptă ca mama lor să se întoarcă de la închisoare. Pe măsură ce cresc, fiecare dintre ei învaţă cum să supravieţuiască pe cont propriu, sperând că mama lor se va întoarce şi familia se va reuni (şi vor trăi departe de sărăcie, violenţă şi droguri). După proiecţia filmului (Casa de Cultură a Sindicatelor), se va sta la poveşti cu Valeriu Nicolae şi regizorul Alexander Nanau.

image

De la ora 17.00 are loc la dezbaterea „Migration, Democracy and the Future of Europe”, trei intelectuali europeni discută despre câteva probleme actuale ale Europei. Şocul migraţiei, atentatele, situaţia internaţională complicată au creat probleme noi în Uniunea Europeană. La 18.30, în grădina interioară de la Traseul celor Trei Fortificaţii, va fi Clubul Ambasadorilor. Va fi o discuţie liberă despre câteva teme actuale ale Europei şi ale lumii, punând în centru problema migraţiei. Clubul Ambasadorilor: ES Hans Klemm – ambasadorul SUA în România, ES George Maior – ambasadorul României în SUA, ES Angela Cristea – Şef al Reprezentanţei CE în România, ES Jan Gabor, ambasadorul Slovaciei în România. Moderator: Mircea Vasilescu.

Sâmătă, de la ora 20.00, pe terasa de la Poarta a III-a, vor fi dezbateri cu Andrei Oişteanu. Cartea lui Andrei Oişteanu Imaginea evreului în cultura română a apărut în mai multe ediţii şi a fost tradusă până acum în germană, franceză, engleză şi maghiară. De la ora 21.00, în Piaţa Cetăţii, este concert Bella Ciao. În 1964, spectacolul Bella Ciao a marcat începutul renaşterii folkului italian, interpretat, atunci, de Caterina Bueno, Giovanna Daffini, Giovanna Marini, Gruppo di Piadena, Ivan Della Mea, Michele L. Straniero şi Sandra Mantovani, printer alţii. Ziua se încheie, în Curtea interioară a fostei UM 01684, cu un concert Hakeshet Klezmer Band Oradea. 

Şedinţă de redacţie, lecturi de carte şi concerte în Cetate

Duminică, la ora 13.00, pe terasa de la Poarta III, veţi avea ocazia să asistaţi la o şedinţă de redacţie cu Dilema

festival dilema veche

Veche. Ulterior, la ora 15.00, la Casa de Cultură, va fi dialog cu regizorul de succes Nae Caranfil, despre filme şi obsesii. De reţinut, din filmografia sa: E pericoloso sporgersi, Dolce far niente, Asfalt Tango, Filantropica, Restul e tăcere, Closer to the Moon. De la ora 17.00, pe scena din Piaţa Cetăţii, este conferinţa “Migraţia religiei sau religia migraţiei”. Invitaţi: ES Rafael Shaffer, Rabinul României, ES Muftiul Iusuf Murat, Şeful Cultului Musulman din România. Moderator: ES Theodor Baconschi. Începând cu ora 19.00, la Cafeneaua cu dileme, vor fi lecturi de carte, cu Teodor Baconschi, Andrei Oişteanu, Armand Goşu

De la ora 21.00, în Piaţa Cetăţii, sunteţi invitaţi la un concert unic, realizat special pentru Festivalul Dilema veche. Holograf cântă împreună cu Marius Baţu şi alţi muzicieni, pe instrumente acustice, piesele vechi, reorchestrate. Evenimentul se încheie duminică seara, de la ora 23.00, cu concert Mahala Rai Banda, în curtea unităţii militare. 

O experienţă unică aduce la un loc mai multe domenii ale culturii şi artelor, concentrate pe parcursul unui sfârşit de săptămână. Poţi oricând să vezi un film, un spectacol sau să asişti la un concert. Dar numai la Festivalul Dilema veche poţi interacţiona, timp de trei zile, cu scriitorii, artiştii şi muzicienii invitaţi, în spaţiul unic al Cetăţii Alba Carolina.

În trei zile, aveţi şansa să participaţi la dezbateri, momente cu muzică de calitate, poezie, literatură, film, teatru, muzică, dans, meşteşuguri şi expoziţii desfăşurate între zidurile Cetăţii. Festivalul oferă locuitorilor din Transilvania, dar şi „dilematicilor” de pretutindeni, prilejul unui weekend cultural într-un spaţiu inedit, la care accesul este liber. Festivalul „Dilema Veche” este organizat de Dilema Veche, Municipiul Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba.

PROGRAM Festival „Dilema Veche” 2016 la Alba Iulia

Vineri, 26 august

– ora 18.00 – Despre patrimoniul cultural şi economie cu prof. dr. Mugur Isărescu

– ora 20.00 – Recital Ana Silvestru

– ora 21.00 – Concert Budapest Gipsy Simphony Orchestra – 100 violins

– ora 23.00 – Concert „La nuit americaine”

Sâmbătă, 27 august

– ora 10.00 – Cetatea copiilor

– ora 12.00 – Ceremonialul Schimbului de Gardă

– ora 15.00 – Proiecţie de film: Toto şi surorile lui

– ora 17.00 – Dezbatere – Migration, Democracy and the Future of Europe

– ora 18.30 – Clubul Ambasadorilor

– ora 20.00 – Din istoria comunităţilor evreieşti din România, cu Andrei Oişteanu

– ora 21.00 – Concert „Bella Ciao”

– ora 23.00 – Concert Hakeshet Klezmer Band Oradea

Duminică, 28 august

– ora 10.00 – Cetatea copiilor

– ora 12.00 – Ceremonialul Schimbului de Gardă

– ora 13.00 – Dilema Veche: Şedinţă de redacţie

– ora 15.00 – Dialog cu Nae Caranfil

– ora 17.00 – Migraţia religiei sau religia migraţiei

– ora 19.00 – Lecturi de carte, cu Teodor Baconschi, Andrei Oişteanu, Armand Goşu

– ora 21.00 – Concert Holograf acustic – un unplugged de neuitat

– ora 23.00 – Concert Mahala Rai Banda

Citiţi şi:

Monumentul din Cetatea Alba Iulia închinat unui ofiţer austriac erou, mort la Simeria în bătălia cu armata maghiară

Infirmier în România, a ajuns manager de clinică în Anglia: „Am fost foarte determinat să reuşesc“

Profesorul de nota 10 din Alba: „Modul de predare trebuie orientat în aşa fel încât să fie avantajaţi toţi elevii“

 

IPJ Alba, sancţionat pentru discriminare pe motiv că nu a amplasat plăcuţă bilingvă pe sediul unui post de poliţie

O cască a salvat milioane de vieţi în Primul Război Mondial

Cum să-ţi petreci weekendul departe de agitaţia oraşului: turism în şaua calului la poalele Munţilor Trascău

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite