Eroarea imensă a unui polițist rutier. A dat o sancțiune care nu există în Codul Rutier. Cum s-a finalizat procesul

0
Publicat:

Un șofer din Alba a obținut în instanță anularea unui proces-verbal de contravenție după ce polițistul l-a penalizat cu suspendarea permisului de conducere pentru 24 de ore, sancțiune care nu există în Codul Rutier.

Polițistul rutier a întocmit greșit procesul verbal de sancționare FOTO IPJ Alba
Polițistul rutier a întocmit greșit procesul verbal de sancționare FOTO IPJ Alba

Conducătorul auto (Silviu R.) a fost oprit de o patrulă de poliție din cadrul Postului de Poliţie Șona, în 26 februarie 2023, pe DJ 107, fiind testat cu aparatul etilotest. A rezultat o alcoolemie de 0,03 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost sancționat cu avertisment, s-a dispus suspendarea dreptului de a conduce pentru 24 de ore și i s-a eliberat dovadă de circulație pentru 15 zile.

Șoferul a susținut că nu a consumat băuturi alcoolice și a solicitat să îi fie prelevate probe biologice. A fost transportat la spital, unde i s-a luat sânge, dar rezultatul analizelor nu a fost prezentat pe loc, fiind depus de către Poliție, ulterior, la dosar. Buletinul de analiză toxicologică întocmit de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Alba a arătat că șoferul avea o alcoolemie de 0,00 grame la mie, în sânge. Cu alte cuvinte, acesta nu a consumat băuturi alcoolice, valoarea măsurată anterior de aparatul etilotest fiind, cel mai probabil, o eroare.

Poliția a susținut corectitudinea sancțiunii

Reprezentanții IPJ Alba au susținut respingerea plângerii depuse de conducătorul auto, chiar dacă erorile agentului care a întocmit procesul verbal sunt evidente.

„Situația de fapt reținută în procesul verbal de contravenție este rezultatul unor constatări personale a unui polițist aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, acesta fiind învestit de către stat cu puterea de a constata și sancționa faptele antisociale, având ca scop respectarea legilor și apărarea statului de drept. Sancțiunea aplicată reprezintă o justă individualizare a răspunderii contravenționale, a fost în mod corect stabilită de către agentul constatator și trebuie menținută în ansamblul ei, acestea fiind limitele prevăzute de lege”, au susținut reprezentanții instituției.

Magistratul de la Judecătoria Blaj a identificat, însă, erorile și i-a dat dreptate șoferului. „Cu privire însă la sancţiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce pe o durată de 24 de ore, instanţa constată că acesta este nelegală, întrucât, conform art. art. 102 alin.(3) lit. a) din OUG nr. 195/2002, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a faptei de conducerea sub influenta băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune”, a susținut magistratul în hotărârea pronunțată în 29 iunie 2023.

Magistratul a luat în considerare și faptul că buletinul de analiză toxicologică a arătat că petentul nu a consumat alcool.

„Prin urmare, dat fiind că situaţia de fapt reţinută în sarcina petentului nu corespunde realităţii, instanţa va admite plângerea contravenţională şi va anula procesul-verbal de contravenţie, luând act că petentul şi-a rezervat dreptul de a solicita cheltuieli de judecată pe cale separată”, se menționează în document. Hotărârea instanței din Blaj, din 29 iunie 2023, poate fi contestată la Tribunalul Alba.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite