Elena Anghel, o viaţă în slujba culturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Anghel (dreapta), gazda unui eveniment monden.
Elena Anghel (dreapta), gazda unui eveniment monden.

Timp de peste 30 de ani, Elena Anghel s-a implicat activ în viaţa culturală și socială a judeţului Alba. Fie că a îndrumat elevii şi tinerii spre lectură, fie că a readus în actualitate crâmpeie din viaţa poetului Lucian Blaga, fie că a luminat chipurile oamenilor de pe scenă, fie că s-a implicat în acte de caritate, Elena Anghel rămâne un om dinamic, mereu în actualitate în evenimentele Albei.

Profil:

Născută: la 14 iunie 1954, Şugag, judeţul Alba
Studii: Master în Management Educaţional, Universitatea „1 Decembrie 1918“ Alba Iulia
Familie: o fiică, trei nepoţi

Şi-a legat numele de Casa memorială „Lucian Blaga“

Actualmente consilier în cadrul Compartimentului Instituţii publice de cultură şi patrimoniu cultural din Consiliul judeţean Alba, povestea Elenei Anghel începe cu Lancrămul, satul natal al lui Lucian Blaga. „Copilăria și adolescența sunt legate de Lancrăm. De la 6 ani am trăit în satul acela idilic, aidoma celui descris de Blaga în «Hronicul şi cântecul vârstelor». Abia mai târziu am realizat câtă dreptate avea acesta când spunea că singura mare copilărie e cea petrecută la sat. Timpurile s-au schimbat, satul care încă se socotea atunci, pe sine însuşi „centrul lumii“,  s-a schimbat şi el, dar amintirile au rămas vii, iar uneori ne întoarcem acolo pentru a putea merge mai departe“, a spus Elena Anghel.

Timp de 10 ani, aceasta s-a ocupat de amenajarea Casei memoriale „Lucian Blaga“ din Lancrăm. „Din 1996 până în 2006, am adunat aici bucurii ale sufletului, dar şi clipe de cumpănă şi greutăţi, pentru că drumul de la casa natală spre casa memorială n-a fost deloc ușor. Am avut, însă, alături oameni minunați care m-au sfătuit şi m-au ajutat, iar dintre aceştia face parte doctorul Radu Cărpinișianu, din Sebeş - a cărui mamă era verișoară primară cu Lucian Blaga – a fost primul care  a adus la Lancrăm tot ce a avut mai de preţ din amintirile familiei“, a completat Elena Anghel. Aceasta a precizat că anii petrecuţi la Lancrăm au fost cei mai frumoşi din cariera sa.

Între scenă, bibliotecă şi şcoală

Vreme  de aproape 17 ani, Elena Anghel a fost bibliotecar la Biblioteca judeţeană „Lucian Blaga“ din Alba Iulia „Cred că aceasta a fost perioada care m-a format intelectual şi ca om. Mi-a oferit posibilităţi nebănuite de cunoaştere, prin carte. Mi-a fost mult mai uşor în pregătirea şi activitatea mea profesională, iar exercițiul lecturii mi-a facilitat munca la catedră, pentru că  timp de cinci ani am fost preparator universitar la Şcoala Română de Afaceri, catedra de sociologie”, a spus albaiulianca.

Un alt aspect important al existenţei Elenei Anghel este viaţa artistică. Aceasta s-a bucurat de harul unei voci excepţionale. „Viaţa artistică este partea luminoasă a existenţei mele, pentru că ce poate fi mai frumos decât să dăruieşti celui din faţa ta, din public, o fărâmă din trăirile tale, din sufletul tău, din harul tău“, a spus Elena Anghel. Cele mai numeroase recunoaşteri și premii sunt legate de recitalurile Blaga. 

De asemenea, în perioada directoratului la Şcoala populară de arte, și meserii din Alba Iulia,  Elena Anghel s-a ocupat de reînvierea tradiţiilor şi meşteşugurilor populare. Persoană activă şi implicată, este conştientă de faptul că va veni şi momentul în care va trage linia. „De foarte mult timp viaţă mea s-a aşezat într-un vârtej continuu din care, surprinzător totuşi, nu mi se pare prea confortabil gândul că într-o zi va trebui să mă opresc. Şi nu pot să nu pătrund înţelesurile versurilor lui Blaga: « Viaţa mea\O clipa de-ar fi fost să ţie\Am întrerupt cu ea\O veşnicie... »“.

Cum vedeţi viaţa culturală în judeţul Alba?
E.A.: 
„Îndrăznesc să afirm că viaţa culturală este bogată, chiar dacă ne gândim că ne lipseşte un teatru dramatic, o filarmonică, ne lipsesc instituţii culturale specializate.  Există însă foarte multe evenimente culturale, şi acesta este un plus, iar autorităţile alocă sume consistente actului de cultură. Există această dorinţă şi acest interes de a suplini lipsa unor instituții de spectacol cu evenimente culturale de excepţie. Mă refer la Festivalul de teatru, la Festivalul de folk, la Festivalul „Lucian Blaga“. Dacă e să privim calendarul, în fiecare anotimp există cel puţin un eveniment important, care poate concura cu orice eveniment de rang naţional. Este important interesul pentru  reînvierea culturii tradiţionale, pentru conservarea, promovarea și valorificarea obiceiurilor şi meşteşugurilor populare”.

Ce-i place: „Îmi place foarte mult să călătoresc, să cunosc locuri şi oameni noi. Am vizitat aproape toate marile oraşe ale Europei, de la Budapesta până la Monte Carlo. Am găsit şi în ţara noastră zone absolut minunate, doar că serviciile nu sunt totdeauna pe măsura aşteptărilor. Lectura ocupă un loc important în preocupările mele. Admir persoanele care au reuşit în viaţă prin propriile puteri și ca atare preţuiesc profesionalismul, corectitudinea şi generozitatea.

Ce nu-i place: „De multe ori încerc să nu văd ceea ce nu-mi place, dar nu reuşesc întotdeauna. Nu îmi place faptul că la noi încă este de actualitate povestea cu „capra vecinului“ şi de aici toate acele trăiri care otrăvesc sufletul, precum invidia, egoismul, bârfa. Mă supără răutatea oamenilor,  de cele mai multe ori fără rost, pentru că există loc pe pământul acesta pentru toţi şi Dumnezeu îl așează pe fiecare acolo unde trebuie”.

Alba Iulia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite