Efectele fisurării barajului Tăul Mare din Roșia Montană. E nevoie de 20 de milioane de lei pentru reparații

0
Publicat:

Autoritățile din Alba solicită Guvernului aproape 20 de milioane de lei pentru punerea în siguranță a barajului Tăul Mare de la Roșia Montană.

Tăul Mare de la Roșia Montană, la finalul operațiunii de golire FOTO Ion Crișan
Tăul Mare de la Roșia Montană, la finalul operațiunii de golire FOTO Ion Crișan

Pe digul lacului a fost descoperită în 1 octombrie o fisură care a determinat, ulterior, luarea unor măsuri radicale, printre care și golirea aproape complete a lacului situate deasupra localității Roșia Montană, la peste 900 de metri altitudine.

Zeci de pompieri din mai multe județe au muncit mai bine de două săptămâni pentru evacuarea apei. Luni, ISU Alba și-a retras ultimii pompieri aflați la fața locului.

În ședința Comitetului Local pentru Situații de Urgență din Roșia Montană care a avut loc pe 11 octombrie s-au discutat soluțiile pentru refacerea barajului. În documentul întocmit în urma întâlnirii la care au participat reprezentanții județului se arată că ar urma să fie alocată suma de 19,5 milioane de lei pentru reabilitarea digului.

O adresă privind solicitarea acordării fondurilor financiare a fost transmisă Guvernului de către autoritățile județene. Documentul a ajuns la Ministerul Dezvoltării, unde este în analiză.

Fisura din digului lacului FOTO Adevărul
Fisura din digului lacului FOTO Adevărul

Situația privind Tăul Mare de la Roșia Montană era cunoscută încă de acum 3 ani. O expertiză care cuprinde și o serie de recomandări pentru autoritățile locale a fost elaborată în anul 2019, dar ar fi fost ignorată de autorități. Potrivit viceprimarului comunei, Vasile Morariu, acest document nu a fost niciodată discutat în Consiliul Local Roșia Montană.

Recomandările făcute în urmă cu trei ani se refereau la următoarele: punerea în funcțiune a golirii de fund și a mecanismelor de acționare a vanelor; reparații la paramentul (parte exterioară a unei construcții) din aval; exploatarea lucrării pe baza regulamentului de exploatare; urmărirea comportării construcției în timp, conform proiectului de urmărire; întocmirea planului de apărare în caz de inundații și accidente la baraj și respectarea lui; continuarea lucrărilor de întreținere și reparații necesare și efectuarea acestora periodic și la timp.

După stabilizarea situației, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a transmis autorităților locale o serie de obligații care urmează să fie realizate. Este vorba, în principal, despre identificarea unor soluții tehnice și implementarea acestora pentru punerea în siguranță pe termen mediu și lung a barajului lacului de acumulare Tăul Mare.

De asemenea, va fi găsit un executant pentru efectuarea lucrării de repoziționare a conductei de preaplin cu 3-5 m mai jos față de poziția actuală. Între timp a fost realizat, în mare parte, drumul spre lac, ceea ce va permite un acces mult mai ușor în caz de necesitate.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite