Populația evacuată din Roșia Montană poate reveni acasă. Măsurile urgente decise de CJSU Alba

0
Publicat:

Populația evacuată din Roșia Montană după fisura descoperită în digul barajului Tăul Mare poate reveni acasă, a decis vineri seara Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba.

Tăul Mare după scăderea nivelului apei cu aproape cinci metri FOTO Ion Crișan
Tăul Mare după scăderea nivelului apei cu aproape cinci metri FOTO Ion Crișan

CJSU Alba a mai transmis o serie de obligații către Comitetul Local pentru Situații de Urgență și Consiliul Local al comunei Roșia Montană, în calitate de proprietar al lacului de acumulare Tăul Mare. Astfel, se va identifica în termen de maxim trei zile, un proiectant și un executant pentru identificarea unor soluții tehnice și implementarea acestora.

De asemenea, se va identifica în regim de urgență, un executant pentru efectuarea lucrării de repoziționare a conductei de preaplin. O altă obligație se referă la identificarea în regim de urgență a unui executant pentru amenajarea în cel mai scurt timp a drumului de acces spre lacul de acumulare Tăul Mare.

Principalele măsuri dispuse de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba:

- Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Comunei Roșia Montană va reveni de îndată asupra Deciziei de evacuare a populației din gospodăriile aflate în proximitatea pârâului Foieș, de pe raza localității Roșia Montană, comuna Roșia Montană, județul Alba, emisă în data de 02.10.2022 și va informa populația că se poate întoarce la domiciliu.

- Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Comunei Roșia Montană va lua măsuri pentru monitorizarea în regim permanent 24/24, a funcționării scurgerilor prin sifonare a apei, instalate la lacul de acumulare Tăul Mare din localitatea Roșia Montană, județul Alba.

Tăul Mare, înainte de evacuarea apei FOTO Casa Petri Roșia Montană
Tăul Mare, înainte de evacuarea apei FOTO Casa Petri Roșia Montană

- Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Comunei Roșia Montană va lua măsuri de a identifica în regim de urgență – maxim trei zile, un executant pentru amenajarea în cel mai scurt timp a drumului de acces spre lacul de acumulare Tăul Mare din localitatea Roșia Montană, județul Alba, în vederea facilitării intervențiilor de orice tip.

- În calitate de deținător al lacului Tăul Mare, Consiliul Local al UAT Comuna Roșia Montană, va identifica în regim de urgență – maxim trei zile, un executant pentru efectuarea lucrării de repoziționare a conductei de preaplin Dn600 cu 3-5 m mai jos față de poziția actuală.

Soluții tehnice, identificate în 14 zile

- În calitate de deținător al lacului Tăul Mare, Consiliul Local al UAT Comuna Roșia Montană, va identifica în termen de maxim trei zile, un proiectant și un executant pentru identificarea în maxim 14 zile a unor soluții tehnice și implementarea acestora pentru punerea în siguranță pe termen mediu și lung a barajului lacului de acumulare Tăul Mare.

-  Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Comunei Roșia Montană va lua măsuri pentru monitorizarea nivelului apei din lacul de acumulare Tăul Mare, iar în situația unei creșteri de nivel cu maxim 2 m față de nivelul actual, adică la un nivel de minus 3 metri față de cota înregistrată la momentul începerii evacuării apei din lac cu mijloacele fixe și mobile, se vor solicita în sprijinul comitetului local, forțe și mijloace din partea comitetului județean, respectiv Inspectoratului pentru Situații de Urgență Unirea al județului Alba.

Fisura din digul lacului de acumulare FOTO Adevărul
Fisura din digul lacului de acumulare FOTO Adevărul

- Inspectoratul pentru Situații de Urgență Unirea al județului Alba, va desfășura în continuare misiuni de evacuare a apei din lacul de acumulare Tăul Mare din localitatea Roșia Montană, județul Alba, cu ajutorul a patru motopompe de mare capacitate, până la momentul începerii lucrărilor pentru repoziționarea conductei de preaplin Dn600.

- În data de 08.10.2022, la ora 00:00 măsurile de asigurare/menținere a ordinii publice și de pază a bunurilor persoanelor evacuate din localitatea Roșia Montană, comuna Roșia Montană, se ridică, revenindu-se la activitățile normale de menținere a ordinii publice în localitatea Roșia Montană.

Nivelul apei, redus cu aproape cinci metri

O fisură în digul barajului, observată sâmbătă, a alertat autoritățile. S-a luat decizia evacuării locuitorilor din aval și scăderea nivelului apei pentru a se menține siguranța lacului. Până vineri, 7 octombrie, nivelul apei evacuate cu motopompe a scăzut cu aproape cinci metri față de cota inițială.

În gospodăriile din zona care putea fi în pericol de a fi inundată locuiesc un total de 268 persoane, dintre care 158 s-au autoevacuat, 105 au refuzat evacuarea și 5 persoane au fost evacuate în spații puse la dispoziție de autoritățile publice.

Tăul Mare a fost amenajat în 1908 și este unul dintre cele șapte lacuri artificiale existente în zona Roșia Montană. A primit această denumire datorită întinderii lui, mult mai mare față de celelate. Este alimentat de trei izvoare din masivele ce îl inconjoară.

Lacul avea o suprafață de 40.000 metri pătrați și o cantitate estimată inițial de 270.000 de metri cubi de apă, aflându-se la o altitudine de 930 de metri, exact deasupra satului Roșia Montană.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite