Dosarul crimei de la Lunca Mureşului a ajuns la Curtea de Apel. Bărbatul acuzat de omor nu recunoaşte fapta: ”Cine a făcut lucrarea, a făcut-o bine”
0Curtea de Apel Alba Iulia a început judecarea fazei de apel a dosarului privind uciderea fostului primar din Lunca Mureşului, Ioan Rusu. Inculpatul judecat pentru omor, Barsony Gligor, a fost condamnat de Tribunalul Alba la pedeapsa de 30 de ani de închisoare.
Pe lângă condamnarea la închisoare, inculpatul a mai fost obligat de instanţa de fond la plata unor daune morale totale de 300.000 de lei către trei persoane civile, soţia şi copiii vitimei. Acesta a formulat apel, ieri având loc primul termen de judecată. Spre deosebire de situaţia de la Tribunalul Alba, unde a fost foarte greu convins să dea o declaraţie, la Curtea de Apel, inculpatul, s-a oferit să dea o asemenea declaraţie.
În esenţă, Barsony Gligor a declarat, ca şi la instanţa de fond, că este nevinovat şi că dacă ar fi săvârşit fapta, ar fi distrus toate probele. Este vorba, în principal, despre o pereche de pantaloni pe care era sângele său, descoperită de poliţişti în apropierea locuinţei sale. Striaţiile de pe pantaloni s-au potrivit perfect cu o urmă în noroi identificată lângă maşina victimei. Inculpatul a explicat prezenţa sângelui pe pantaloni prin faptul că s-ar fi şters, după ce s-a lovit în timp ce tăia lemne de pe terasamentul căii ferate din apropiere, în ziua în care a avut loc fapta de omor. În rechizitoriul Parchetului se suţine că Barsony Gligor s-a rănit la mâna stângă în timp ce se lupta cu victima, pe care a înjunghiat-o cu mai multe lovituri de cuţit.
”Dacă aş fi comis fapta, aş fi distrus toate probele care mă incriminau”, a spus, în faţa instanţei, inculpatul. Acesta a lansat şi o teorie potrivit căreia pantalonii aruncaţi de el lângă tomberonul din curtea casei, ar fi fost luaţi de o persoană necunoscută care apoi a plasat urmele sale biologice (sânge) în interiorul maşinii victimei. ”Cine a făcut lucrarea, a făcut-o bine”, a mai spus bărbatul judecat pentru săvârşirea infracţiunii de omor. Barsony Gligor a încercat să ofere şi un alibi pentru intervalul orar în care a avut loc crima (18.00 – 18.30), în 26 noiembrie 2016. A spus că la momentul respectiv a fost în locuinţa unui nepot de-al său, martor în dosar, care l-a pansat la mână şi unde a stat până la ora 22.00.
”Nu este adevărat că martorul m-ar fi pansat la mână în seara de 26 noiembrie 2017, după ora 20.00. În realitate am fost pansat la ora 18.15”, a declarat inculpatul. Acesta a mai spus că în locuinţa nepotului său s-ar fi întâlnit cu o femeie din sat, martoră şi ea în cauză, căreia i-ar fi dat suma de 100 de lei. La Tribunal, martora respectivă a declarat că nu l-a văzut pe inculpat în locuinţa nepotului acestuia. Pentru lămurirea acestei situaţii, la solicitarea avocatului inculpatului, instanţa de la Curtea de Apel a decis să îi citeze pe cei doi martori, pentru următorul termen de judecată. Inculpatul a mai spus că s-a întâlnit ultima dată cu Ioan Rusu cu o seară înainte de comiterea faptei, în centrul satului, unde au discutat şi i-a dat suma de 50 de lei. ”Mă înţelegeam foarte bine cu cu victima. Era mai mult decât un părinte pentru mine”, a completat Barsony Gligor.
Pe lângă citarea celor doi martori, instanţa de judecată s-a sesizat din oficiu şi a decis să transmită o solicitare către Serviciul de Medicină Legală pentru completarea raportului medico-legal depus la dosar cu ora exactă a decesului victimei Ioan Rusu. Potrivit procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, pe fondul unui conflict spontan, Barsony Gligor i-a aplicat victimei de 62 de ani, mai multe lovituri cu un cuţit, cauzându-i 20 plăgi, unele tăiate altele înţepate, situate la nivelul capului, gâtului, palmelor, abdomenului şi genunchiului stâng, care au condus la deces. Bărbatul ucis a fost găsit noaptea, în jurul orei 03.30, lângă maşina proprie, la marginea satului de către şeful de post şi un prieten de familie, chemat de soţie în ajutor pentru a-l căuta.
Te-ar putea interesa şi: