Daniel Breaz este cercetătorul anului 2009 în teoria geometrică a funcţiilor
0Atras de cercetare încă din studenţie, doctorul în matematică Daniel Breaz a participat la prima conferinţă internaţională pe când era în anul trei de facultate.
Profil:
Data naşterii: 23 martie 1975, Alba Iulia
Educaţie: Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj Napoca, doctor în matematică
Starea civilă: căsătorit, fără copii
În perioada masteratului a avut, pe holurile Universităţii Babeş-Bolyai Cluj Napoca, o discuţie cu academicianul Petru Mocanu, dialog care avea să fie decisiv pentru cariera sa profesională. „Domnul academician Mocanu mi-a propus să mă ia la doctorat. Am acceptat, chiar dacă până în acel moment nu mă gândisem să urmez o carieră universitară“, povesteşte Daniel Breaz.
A participat la peste 50 de conferinţe
După doctorat, a trecut, în cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918“ Alba Iulia, prin toate etapele universitare şi, din martie 2009, este profesor titular la catedra de matematică-informatică. În 11 ani de carieră universitară a scris zece cărţi de specialitate, peste o sută de articole ştiinţifice publicate în jurnale de primă mână din întreaga lume, a participat la peste 50 de conferinţe, în ţară şi străinătate. Din 2001 a început colaborarea cu matematicieni din afara ţării, a realizat lucrări importante alături de colegi din Japonia, Canada, Turcia sau Egipt. „Cred că am scris bine, pentru că au început să apară şi citări, peste o sută, în jurnale importante de pe mapamond. Vorba unui prieten, decât să ai 20 de articole şi nici o citare, mai bine un articol şi 20 de citări“, spune râzând Daniel Breaz. Încet, încet, a primit invitaţii la conferinţe internaţionale, la început ca participant şi, ulterior, ca „invite speaker“, pentru a susţine conferinţe plenare.
Invitat la Universitatea Kultur din Istanbul
În luna mai a anului în curs, profesorul universitar va trăi o mare satisfacţie: Institutul de Cercetare pentru Ştiinţe Matematice din cadrul Universităţii Kyoto l-a invitat în Japonia pentru a-i decerna premiul de cel mai bun cercetător din lume al anului 2009 în teoria geometrică a funcţiilor. „În acest domeniu lucrăm aproximativ 4.500 de matematicieni. Premiul este acordat anual de universitatea niponă, pe baza unei selecţii. Eu am fost nominalizat pentru anul 2009 şi am şi câştigat. Pe 21 mai, la Osaka, va avea loc decernarea premiului“, spune Daniel Breaz.
Un alt succes profesional al matematicianului albaiulian îl reprezintă invitaţia Universităţii Kultur din Istanbul de a participa în acest an, timp de zece zile (16-25 august), la o şcoala de vară, pentru a ţine cursuri la 50 de doctoranzi din întreaga lume. „Trei profesori suntem invitaţi la şcoala de vară din Istanbul: profesorul Shigeyoshi Owa, de la Universitatea Kinki din Osaka, profesorul Yaşar Polatoglu, din cadrul Universităţii Kultur din Istanbul, şi eu“, precizează doctorul în matematică.
Ce ne puteţi spune de activitatea desfăşurată la universitatea albaiuliană ?
D.B.: „Am organizat o serie de conferinţe. Am ajuns anul trecut la ediţia a şasea. An de an, numărul participanţilor a crescut exponenţial. Dacă la prima conferinţă au fost doi participanţi din afara universităţii, la ultima au participat matematicieni din 24 de ţări. De asemenea, coordonez o revistă de matematică editată în cadrul universităţii. Am ajuns la numărul 20 şi pot spune că e o publicaţie de primă mână pe plan mondial. Mai avem un singur pas pentru a ajunge sus în top: să o includem în clasamentul Thomson Scientific al Institutului din Philadelphia“.
Ce-i place: „Îmi place să pescuiesc. Am prins la Doştat un caras de 2,1 kg. Dacă îl dădeam la AJVPS Alba, luam cârligul de aur, câştigat de un alt pescar, cu un caras de 1,8 kg. La oameni apreciez sinceritatea, perseverenţa şi seriozitatea.“
Ce nu-i place: „Mă supără minciuna. Îmi displac oamenii care aleargă după funcţii, indiferent dacă sunt sau nu competenţi. Mă deranjează la fel de mult demagogia şi incompetenţa.“