Dan Selegean, dresorul câinelui care ia urma infractorilor VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Selegean împreună cu câinele de antrenament al poliţiei
Dan Selegean împreună cu câinele de antrenament al poliţiei

Dan Selegean dresează de 15 ani câinii poliţişti folosiţi în misiunile de depistare a urmelor lăsate de infractori. Şi-a dorit să aibă un camarad de nădejde încă de când a îmbrăcat pentru prima dată uniforma de poliţist, în 1994.

În 1995 şi solicitat conducerii de atunci a Inspectoratului de Poliţie Alba să-i fie repartizat un câine de la Centrul chinologic din Sibiu pe care să-l dreseze. După ce a primit undă verde, poliţistul a urmat un curs de specialitate, tot la Sibiu.

Nora, primul camarad

„De la Centrul chinologic din Sibiu mi-a fost repartizată o femelă de ciobănesc german, pe care o chema Nora. Am dresat-o pentru misiuni de însoţire –patrulare. Atunci, eram poliţist la un post dintr-o zonă montană a judeţului. Simpla ei prezenţa mă ajuta la fel de mult ca doi colegi, mai ales că acolo era o zonă de munte. Mi-a fost camarad cinci ani“, îşi aminteşte Dan Selegean.

Dan Selegean şi câinele poliţiei

Click pe poze pentru galerie foto

După ce a fost transferat la Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Alba, poliţistului i s-a propus să dreseze câini care să fie folositţi la găsirea urmelor lăsate de cei certaţi cu legea. În scurt timp a  ajuns să fie fascinat de inteligența patrupedelor, în special a celor din rasa ciobănesc german. Asta, după ce în anii '80 a fost marcat de performanțele câinelui „Calul" din filmul „Pistruiatul".  Aşa a juns să-l dreseze pe „Paşa“, un ciobănesc german care a adus mulţi infractori în faţa legii. În funcţie de pregătire, dresajul durează de la trei luni până la şapte  luni. Cel mai dificil este cel de urmă.

Dresorul câinelui de urmărire

„Dresajul câinelui de urmărire începe, în general, de la vârsta de minim 9 luni şi constă în parcurgerea mai multor etape. Mă refer la disciplină, prinderea infractorului şi prelucrarea urmei de miros şi diferenţierea mirosurilor. Este un dresaj complex, ce necesită multă răbdare, afectivitate, respectarea unor regului ce ţin de psihologia canină.  Ideea este că fiecare conductor trebuie să-şi dreseze câinele, pentru că se creează o legătură specială“, a completat dresorul câinelui de urmărire.

ABC-ul dresajului implică mai multe comemzi de bază, cum ar fi cea de a găsi un obiect, exerciţiile de imobilizare care presupun prinderea, imobilizarea infractorilor, dar şi obedienţa. Câinele de urmă învaţă să depisteze din câteva sute de mii de mirosuri şi se deplasează pe distanţe lungi, susţine dresorul.

„Câinii pe care i-am antrenat au fost de mare ajutor în multe misiuni. Spre exemplu, la o benzinărie am prelucrat o urmă de vreo 500 de metri, care ne-a dus la o gospodărie, iar ulterior colegii au găsit suma de bani furată ascunsă sub o grindă, învelită într-un prosop. Într-un alt caz, am prelucrat o urmă de vreo de 3.200  metri. Practic, câinele de urmă a reconstituit traseul parcurs de nişte copii care au plecat de la un centru de plasament. Succesul găsirii minorilor s-a datorat, în mare măsură, câinelui  de urmă, care aduce indice preţioase în cercetare şi în formarea cercurilor de suspecţi“,  a mai punctat dresorul câinelui de urmă.

Ultimul câine poliţist de urmărire pe care l-a dresat Dan Selegean este tot un ciobănesc german pe care l-a botezat „Bric“.  „A fost cel mai bun câine dintr-un număr de 44 care au finalizat cursul de dresaj de la Centrul chinologic din Sibiu“, a subliniat poliţistul. Dan Selegean susţine că, deşi câinele de urmă a pierdut teren în faţa tehnologiei moderne, rămâne în continuare un camarad de nădejde al poliţiştilor la prinderea infractorilor.

Ce satisfacţii vă aduce dresajul?
D.S. Satisfacţiile sunt multiple. Eu sunt mândru şi când merg cu el prin oraş, pentru că este frumos, bine educat. Ies cu el în câmp la exerciţii de dresaj  şi asta mă relaxează. Cu toţi câinii pe care i-am pregătit am avut rezultate dintre cele mai bune în misiunile de cercetare.

Ce-i place: „Sunt adeptul respectului reciproc. Apreciez oamenii care au calitatea de a fi generoşi în raport cu ceilalţi. Îmi face plăcere să stau în preajma oamenilor care manifestă înţelegere, nu a celor care preferă să-şi  rezolve problemele pe cale conflictuală“, susţine dresorul câinelui de urmărire.

Ce nu-i place: „Nu-i pot aprecia pe oamenii făţarnici, duplicitari care una spun şi alta fac. Nu am o părere mai bună nici despre cei care pun mai presus de orice interersul personal. Dezaprob răutatea, în toate formele ei dde manifestare“, a încheiat Dan Selegean.

Născut: 11 august 1967, Alba Iulia
Studii: Şcoala de agenţi de Poliţie Slatina, 1995
Stare civilă: căsătorit, 2 copii

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite