Cum poţi să te cazezi gratuit în Apuseni. Planul mărinimos al cuplului de români care a renunţat definitiv la traiul prosper din oraş pentru viaţa de vis din munţi
0Doi tineri activişti de mediu muncesc de zor într-un colţ de rai din Munţii Apuseni pentru a recondiţiona o casă tradiţională pe care urmează s-o pună gratuit la dispoziţia călătorilor care le împărtăşesc principiile de viaţă.
Doi tineri din Alba Iulia au părăsit tumultul urban s-au mutat într-un sat din Apuseni. Cristi Pascal (40 de ani) şi Alexandra Roman (31 de ani) au achiziţionat o proprietate în comuna Mogoş, din judeţul Alba, unde vor să-şi construiască locuinţa visurilor lor. Pe lângă această viitoare investiţie, cei doi tineri au început să repare o locuinţă veche de 80 de ani care deja există pe proprietatea lor. La final, vor să ofere gratuit vechea casă recondiţionată celor care vor să petreacă câteva zile în mijlocul naturii, într-un peisaj mirific al Apusenilor.
Denumită „Casa cu Brad“, datorită bradului falnic care a crescut în apropiere, locuinţa este părăsită de mai mulţi ani şi necesită lucrări de reparaţie destul de importante pentru a putea primi oaspeţi. Proiectul este estimat de cei doi tineri la 8.000 de lei. Pentru a putea finaliza proiectul la timp, în august 2016, Cristi şi Alexandra au lansat o campanie publică de donaţii (crowdfunding) către orice persoană interesată să ajute la recondiţionare. Deocamdată, s-au adunat circa 3.200 de lei. Campania de strângere de fonduri se va desfăşura până pe data de 30 aprilie 2016. Cei care vor să facă donaţii o pot face pe site-ul campaniei http://crestemidei.ro/CasacuBrad#. Toţi donatorii care vor ajuta la reparaţiile casei vor fi invitaţi la deschiderea oficială a
Casei cu Brad.
ATRACŢII TURISTICE LA MOGOŞ
Comuna Mogoş este situată în sud-estul Munţilor Apuseni, în bazinul Văii Mogoşului, şi se află la o distanţă de de 93 de kilometri de Alba Iulia şi 156 de kilometri de Cluj-Napoca. Este una dintre cele mai depopulate zone din Alba, comuna având doar 700 de locuitori. În 24 de ani, populaţia a scăzut cu 400 de locuitori. Se ajunge aici pe DN74, dinspre Alba Iulia, apoi pe drumul judeţean spre Bucium şi mai departe spre Mogoş. O altă cale de acces, mai dificilă datorită calităţii proaste a drumului, este de la Aiud pe drumul judeţean spre Rîmeţ, Ponor şi, în final, Mogoş. Principalele atracţii turistice din apropiere sunt Detunata Goală şi Detuna Flocoasă, Poiana Narciselor de la Negrileasa, Cheile Rîmeţului şi Gemenele, două vârfuri denumite astfel datorită asemănării aproape perfecte dintre ele. Atracţia principală este, însă, natura în sine cu manifestările sale spectaculoase pe care numai Apusenii le oferă cu atâta bogăţie.
CASĂ TRADIŢIONALĂ DIN APUSENI
„În primăvara anului 2015 am cumpărat în Munţii Apuseni un loc în care vrem să ne retragem pentru a ne bucură de linişte, natură şi toate beneficiile acestora. Din fericire, pe terenul nostru este o casă tradiţională, construită în stilul specific caselor de la munte, cu bârne de lemn pe temelie de piatră. Dorim să oferim această casă spre găzduire gratuit oricui simte nevoia să se retragă câteva zile într-un loc liniştit, în natură. De asemenea, în măsura posibilităţilor oferite de ceea ce producem pe terenul nostru, vom oferi gratuit şi masă, din produse naturale obţinute aici“, îşi prezintă proiectul cei doi tineri îndrăgostiţi de natură. Cristi Pascal este pictor, iar Alexandra Roman – traducătoare. Amândoi sunt activişti de mediu şi s-au implicat în campania „Salvaţi Roşia Montană“. Au participat la multe proteste organizate în Alba Iulia, Cluj-Napoca şi Roşia Montană împotriva proiectului minier, precum şi la Festivalul „Fân Fest“, evenimentul organizat în fiecare an în Apuseni de către susţinătorii acestei campanii.
„După ce am organizat multe proteste pentru protecţia medului şi am participat la şi mai multe astfel de proteste, am decis să ne retragem din viaţa de oraş, într-unul dintre satele tot mai depopulate ale Apusenilor, unde să luăm viaţă de la început, în termenii noştri. Astfel, după sute de kilometrii parcurşi cu maşină şi pe jos, presăraţi cu multe peripeţii, am găsit acest loc. Dorinţa şi planul nostru este să aducem viaţă în acest loc şi să îl repunem în legătură cu oamenii într-un fel în care noi considerăm că va aduce multă bucurie nouă şi tuturor celor ce ne vor trece pragul sau vor auzi despre noi“, afirmă Alexandra Roman.
Cristi Pascal şi Alexandra Roman. Foto: facebook/Casa cu Brad
LOCUINŢĂ DIN BALOŢI DE PAIE TENCUIŢI CU LUT
În prezent, tinerii locuiesc într-una din camerele Casei cu Brad, pe care au reuşit s-o recondiţioneze cât să fie locuibilă, însă au în plan să-şi facă o casă a lor, din baloţi de paie. De aici, a venit şi ideea de a oferi casa tradiţională celor care vor ajunge pe meleagurile Munţilor Apuseni. „Încă de pe când căutam teren, noi am vrut să ne construim o casă a noastră, din baloţi de paie, tencuiţi cu lut. Când am găsit terenul, avea deja această casă şi ne întrebam ce o să facem cu ea, de vreme ce noi ne vom construi alta? Şi asa, fixaţi pe întrebare a venit răspunsul: să o recondiţionăm şi să o oferim călătorilor“, spune Cristi Pascal.
AJUTAŢI DE UN ALT TÂNĂR RETRAS DIN ORAŞ
Anul trecut au realizat lucrările care necesitau intervenţii de urgenţă, însă aflându-se
într-o stare avansată de degradare, casa are nevoie şi de alte reparaţii şi utilităţi pentru a oferi un confort minim necesar celor care le vor trece pragul. Au refăcut gardul care împrejmuieşte proprietatea şi au pregătit solul pentru culturile din primăvară. Au primit ajutor şi de la un alt tânăr implicat într-un proiect similar, în comuna Întregalde, nu departe de Mogoş. Paul Dărăşteanu are 29 de ani şi a fost educator la o grădiniţă germană din Bucureşti. Sătul de agitaţia Capitalei, s-a stabilit într-un cătun din Munţii Trascăului, fermecat de frumuseţea şi liniştea locului. Aici a cumpărat o şură veche de peste 150 de ani pe care a început să o recondiţioneze pentru a putea fi locuită. Tânărul a lansat o campanie de ajutor pe Facebook, iar la „claca“ organizată în toamna anului 2015 pentru repararea acoperişului au participat Cristi Pascal şi Alexandra Roman.
Stupii sunt pregătiţi pentru a găzdui roiurile de albine. Foto: Facebook/Casa cu Brad
Stupi de albine şi legume la seră
Cei doi tineri spun că n-au renunţat la activităţile legate de protecţia mediului, iar prin ceea ce fac acum, consideră că au trecut la un alt nivel, acela al exemplului. „Pentru noi această schimbare este cea mai înaltă formă de protest pentru protejarea mediului şi promovarea acelor valori care se ridica deasupra unui sistem de viaţă tot mai ineficient şi nociv precum cel în care trăim în general şi în care trăim în oraş în special. Aici cultivăm tot ceea ce ne hrăneşte aşa cum se făcea înainte de a se inventa fertilizatorii chimici, insecticidele, pesticidele şi erbicidele“, spune Cristi Pascal. Printre altele, la Mogoş, cei doi tineri vor creşte albine şi vor cultiva legume în seră.
Citiţi şi:
Angelica Rozeanu, legenda tenisului de masă: prima campioană mondială din istoria sportului românesc
Jefuirea oraşului Alba Iulia la mijlocul anilor 1600: turcii şi tătarii l-au distrus din temelii