Contradicţii pe un contract de 5 milioane de euro. Licitaţia pentru întreţinerea spaţiilor verzi, anulată de Primăria Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Licitaţia se referea la amenajarea şi întreţinerea spaţiilor verzi din Alba Iulia
Licitaţia se referea la amenajarea şi întreţinerea spaţiilor verzi din Alba Iulia

Licitaţia cu valoare estimată de aproape 5 milioane de euro pentru întreţinerea şi amenajarea spaţiilor verzi din Alba Iulia în următorii patru ani a fost anulată de reprezentanţii primăriei. Decizia a fost luată cu câteva ore înainte de expirarea termenului de depunere a ofertelor, după mai multe clarificări controversate.

Contractul ce urma a fi încheiat cu firma câştigătoare era valabil pe o perioadă de patru ani şi avea o valoare estimată de aproape 22 de milioane de lei, fără TVA (circa 4,8 milioane de euro). Documentaţia a fost publicată în SEAP, în 28 iulie 2017, iar ofertele puteau fi transmise administraţiei locale până în 29 august, ora 16.00. Data limită de evaluare a ofertelor a fost prevăzută pentru 22 septembrie 2017. 

Potrivit documentaţiei, autoritatea contractantă trebuia să încheie un acord-cadru pentru perioada celor 4 ani, respectiv minimum 4 contracte subsecvente, pentru fiecare an. În ultima zi în care se puteau depune oferte, în 29 august 2017, licitaţia a fost anulată. Motivul care apare pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice) este următorul: ”Abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului”. Potrivit Legii nr. 98/2016, ”autoritatea contractantă are obligaţia de a anula procedura de atribuire dacă încălcări ale prevederilor legale afectează procedura de atribuire sau dacă este imposibilă încheierea contractului”.

Decizia de anulare a fost precedată de trei clarificări contradictorii publicate în 25 şi 28 august. Astfel, în 25 august, pe SEAP a fost publicată următoarea adresă din partea Primăriei Alba Iulia: ”Având în vedere Notificarea prealabilă înregistrată la sediul nostru cu nr. 81365/25.08.2017, împotriva deciziei Autorităţii contractante cu privire la decalarea termenului de depunere a ofertelor; Vă facem cunoscut că Municipiul Alba Iulia, în calitate de Autoritate Contractantă, revine asupra deciziei de a decala termenul de depunere a ofertelor şi îl menţine pe cel declarant iniţial, respectiv data de 29.08.2017, ora 16.00”. Pe SEAP nu apare, însă, nicio adresă oficială anterioară a administraţiei locale prin care să se facî publică decizia de decalare a termenului d edepunere a ofertelor.

În 28 august, la ora 08.42, a fost publicată o altă clarificare, care însă nu apare sub forma unei adrese oficiale ci doar ca un comentariu: ”Având în vedere faptul că a fost publicat în JOUE (Jurnalul Oficial al Uniunii Europene – n.r.) anunţul erată privind decalarea termenului de depunere a ofertelor din 29.08.2017 în data de 08.09.2017. Ţinând cont de faptul că a fost extinsă perioada de depunere a ofertelor în SEAP din data 29.08.2017 până în data de 08.09.2017, autoritatea contractantă anulează clarificarea postată în 25.08.2017 – Măsuri de remediere. Astfel termenul limită de depunere a ofertelor în SEAP este 08.09.2017, ora 16.00”.

Peste doar două ore, la 10.09, a fost afişată o nouă clarificare care o contrazice pe prima: ”Referitor la ultima clarificare din data de 28.08.2017, având în vedere că nu mai există timpul necesar pentru a fi publicat la JOUE, vă informăm că data limită de depunere a ofertelor este 29.08.2017. Vă mulţumim pentru înţelegere!”. Urmarea acestor bâlbâieli a fost anularea procedurii, în 29 august 2017, la ora 09.02, cu doar câteva ore înainte de expirarea termenului de depunere a ofertelor.

Câştigătorul licitaţiei urma să fie desemnat agentul economic care propunea preţul cel mai mic în ansamblul activităţilor de amenajare şi întreţinere a spaţiilor verzi. Printre activităţile descrise în caietul de sarcini se regăseau următoarele: curăţarea spaţiilor verzi, tunderea şi curăţarea gardurilor vii, cositul zonelor verzi, plantat flori, îndepărtat flori din rondouri şi scuaruri, plantat gard viu la un rând sau două rânduri, plantat arbori şi arbuşti foioşi şi răşinoşi, săpat farfurii la arbori şi arbuşti, toaletarea arborilor etc. Firma care câştiga contractul derula şi activităţile de aplicare a tratamentelor fitosanitare şi de administrare a îngrăşămintelor chimice. Cel mai probabil, în perioada următoare, Primăria Alba Iulia va relua această licitaţie.

În prezent, activităţile sunt derulate pe trei loturi de către societăţile Luxor LTD SRL Alba Iulia, Salprest SRL Alba Iulia şi Sport Turism SRL 23 August (judeţul Constanţa). Precedenta licitaţie publică pentru întreţinerea li amenajarea spaţiilor verzi din Alba Iulia a fost organizată în 2012.

Citiţi şi:

Zonele în care se poate exploata aur aluvionar în România. Care sunt râurile cele mai bogate în preţiosul metal galben

FOTO Cum era şcoala în comunism. Ce rol aveau Şoimii Patriei, Pionierii şi UTC-iştii şi cum funcţiona sistemul de învăţământ

Teren de golf şi zonă de agrement de 15 milioane de euro lângă Alba Iulia. Cum arată investiţia patronului companiei „Transavia“

Sute de saşi plecaţi în Germania s-au întors în satul natal din Ardeal. Care este obiceiul unic care i-a readus pe toţi acasă

Cum se face exproprierea pentru cauză de utilitate publică. Motivele întârzierii plăţii despăgubirilor către proprietari

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite