Brigada Antiteroristă SRI, înarmată până-n dinți, lângă sinagoga din Alba Iulia

0
Publicat:

Sinagogile din România, unde, între 7 și 15 decembrie 2023, au loc evenimente ocazionate de sărbătoarea evreiască Hanukkah, sunt păzite de militari din cadrul Brigăzii Antiteroriste a SRI.

Militar din Brigada Antiterorism a SRI, în apropierea sinagogii din Alba Iulia FOTO alba24.ro
Militar din Brigada Antiterorism a SRI, în apropierea sinagogii din Alba Iulia FOTO alba24.ro

La Alba Iulia, doi angajați ai SRI înarmați până-n dinți s-au aflat, luni, 11 decembrie 2023, o perioadă destul de lungă de timp în centrul orașului, printre pietoni, în apropierea sinagogii. Pe echipamentul pe care îl purtau se putea citi că fac parte din Brigada Antitero a SRI și erau dotați la vedere cu pistoale și mitraliere. 

La Sinagoga din Alba Iulia, la fel ca în celelate lăcașuri de cult evreiești din țară, are loc între 7 și 15 decembrie 2023, sărbătoarea Hanukkah.

Brigada Antitero s-ar afla în apropierea sinagogii ca măsură preventivă de protecție, având în vedere atacurile teroriste Hamas din Israel, urmate de invazia Fâșiei Gaza.

Sărbătoarea Hanukkah, cunoscută ca „Sărbătoarea luminilor” sau „Crăciunul evreilor”, se sărbătoreşte timp de 8 zile, la începutul lunii decembrie. În ebraică, „Hanuka” înseamnă „dedicare”, şi ea este simbolizată de o menoră cu nouă braţe, numită din secolul al XIX-lea „hanukiya”.

Cea mai veche comunitate izraelită din Transilvania

Alba Iulia găzduieşte cea mai veche comunitate israelită din Transilvania, cu activitate neîntreruptă până astăzi. În centrul orașului se păstrează prima sinagogă de zid din Transilvania, ridicată în 1840, pe vremea rabinului Iezechiel Paneth, al cărui nume îl poartă. Este singura sinagogă existentă în județul Alba. Construcția este una sobră, dar îmbină, totuși, vizibile elemente arhitecturale ținând de stilurile baroc și neoclasic.

Sinagoga este iluminată arhitectural FOTO Adevărul
Sinagoga este iluminată arhitectural FOTO Adevărul

Clădirea are o singură navă, o sală mare de adunare, în mijlocul căreia se află bima, podiumul de pe care se citea Tora, cartea sfântă de căptâi a evreilor. Pe peretele de răsărit se află „aron kodeș”, dulapul în care sunt ținute sulurile Torei. Femeile aveau acces în Sinagogă doar la etaj, printr-o intrare separată, în așa numita „Sala femeilor”.

Scăderea numărului de evrei din Alba Iulia face ca „minianul”, cvorumul de rugăciune, cu zece bărbați evrei care cunosc ritualul, să nu fie asigurat. Este motivul pentru care ceremonialul religios nu se mai poate desfășura doar cu membri ai comunității din oraș sau din județ.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite