Bloc de locuințe sociale, demolat pentru a se face o parcare supraetajată. A fost semnat contractul de execuție
0O parcare publică supraetajată, prima de acest gen din judeţul Alba, va fi construită în locul unui fost bloc de locuinţe sociale din Alba Iulia. Clădirea în care au locuit peste 200 de romi, evacuați în 2017, urmează să fie demolată.

Primarul Gabriel Pleșa a anunțat semnarea contractului cu firma care va derula lucrările. „Am semnat contractul pentru serviciile de proiectare, verificare şi asistenţă tehnică, dar şi execuţie a lucrărilor privind desfiinţarea construcţiei aferente blocului G2 de pe strada Arnsberg şi construirea, inclusiv amenajarea, unei parcări publice", a afirmat primarul din Alba Iulia.
Potrivit edilului, blocul cu patru etaje, construit în anul 1972 cu funcţiunea iniţială de clădire provizorie de organizare de şantier şi aflat într-o stare avansată de degradare, neconformă cu prevederile actuale din domeniul construcţiilor, va fi desfiinţat.
„Va fi construită o parcare supraetajată, cu un regim de înălţime P+2E şi o capacitate de 144 locuri în interior + 27 locuri la exterior, care va fi dotată cu staţii de încărcare pentru vehiculele electrice şi un punct de închiriere a bicicletelor în sistem 'bike sharing', iar terasa clădirii va fi amenajată cu spaţii verzi şi loc de joacă pentru copii. Termenul de prestare a serviciilor şi de execuţie a lucrărilor este de 18 luni de la ordinul de începere a lucrărilor, care vor avea o garanţie de 60 luni", a explicat Gabriel Pleşa.

Valoarea totală a contractului este de peste 11,7 milioane de lei, fără TVA, din care valoarea serviciilor de proiectare, verificare tehnică de calitate a proiectului tehnic şi detalii de execuţie circa 202.000 lei, iar partea de execuţie lucrări este peste 11,5 milioane de lei.
„Vom avea un edificiu public extrem de necesar, care va deservi o zonă foarte aglomerată a municipiului, respectiv proximitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă. Nu va fi doar o parcare, va fi un spaţiu perfect integrat în cartier, prietenos cu locuitorii săi şi cu mediul. Municipiul aştepta de mult acest lucru", a spus Pleșa.
În toamna anului 2017, peste 200 de persoane, din care câteva zeci de copii, care locuiau fără forme legale într-un bloc din Alba Iulia cunoscut sub numele de „G2- Turturica" au fost evacuate din imobil, sub supravegherea jandarmilor şi a poliţiştilor locali, după ce instanţele de judecată au dat câştig de cauză autorităţilor locale. Blocul în cauză este situat în cartierul Cetate, într-una din cele mai aglomerate zone din Alba Iulia, la câteva sute de metri de Spitalul Judeţean de Urgenţă.
Autorităţile au negat atunci că evacuarea ar fi fost făcută pe criterii etnice, subliniind că în blocul respectiv nu locuiau numai romi. Ulterior, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a hotărât că decizia autorităţilor locale de a evacua locatarii respectivi „fără a le asigura condiţii de locuire alternativă" încălca unele dispoziţii ale legislaţiei privind discriminarea. În final, Primăria Alba Iulia a câștigat procesul cu CNCD, iar sancțiunea în valoarea de 5.000 de lei a fost anulată.