Arheologii, muzeografii şi istoricii de la Muzeul Unirii trăiesc cu salarii de 700 lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia protestează împotriva reducerilor salariale. Cea mai mare parte a salariaţiilor trăiesc cu salarii sub 1.000 lei.

„Lucrez de 17 ani la muzeul din Alba Iulia şi am un salariu de 700 lei. Soţia mea lucează tot în cadrul instituţiei şi are acelaşi venit. De la o lună la alta suntem nevoiţi să luăm bani împrumut de la prieteni ca să ne descurcăm“, a afirmat Vasile Muntean, 52 ani, supraveghetor în cadrul Muzeului Unirii.

Instituţia din Alba Iulia nu are buget alocat şi toate fondurile care stau la baza activităţilor provin din surse de venit proprii. „În condiţiile în care un arheolog gradul II care câştigă 640 lei, şi a adus bani în instituţie, prin proiecte de cercetare arheologică 40.000 lei, iar un muzeograf plătit cu aceaşi bani a adus 170.000 lei, este imposibil să nu le susţinem demserusrile şi protestele“, a afirmat Constantin Inel, director adjunct al Muzeulului Naţional al Unirii.

Din cei 78 de angajaţi ai instituţiei mai bine de jumătate s-au solidarizat cu iniţiativa sindicatului Muzeului Naţional al Unirii de a protesta împotriva reducerii salariale cu 25 la sută prin grevă japoneză.

Protestele vor continua

Salariul mediu brut pe instituţie nu depăşeşte 1.630 lei lunar, motiv pentru care unii dintre angajaţi ajung să caute soluţii extreme pentru situaţia în care se află. „Trăiesc dintr-un salar de 1.200 lei din care nu reuşesc să mă descurc. Nu exclud posibilitatea de a pleca din ţară chiar dacă nu voi mai lucra în domeniu, chair dacă fac asta de 12 ani“, a afirmat Tudor Roşu, şef Secţie istorie muzeologie, bibliotecă şi documentare a Muzeului Unirii din Alba Iulia.

image

„După 21 de ani de studiu, fiind arheolog gradul IA, treapta profesională maximă, este jenant să merg acasă cu 730 lei. Ne descurcăm mai mult cu banii din salariul soţiei care lucrează în sectorul privat. Salariul meu nu acoperă nici ratele, iar despre stâns bani nici nu se pune problema“, a spus George Bounegru.

„Este aberant faptul că tineri cu studii superioare, masterate şi doctorate, activi în domeniu sunt nemotivaţi având salarii extrem de mici care nu reflectă anii de studiu şi pregatirea în domeniu“, Anca Timofan, vicepreşedinte al sindicatului Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Situaţia este cu atât mai dramatică cu cât din totalul celor 78 de angajaţi doar 5 depăşesc salariul mediu pe economie. „În muzeu nu s-a depăşit niciodată plafonul de salarii stabilit de lege, iar majoritatea sunt sub salariul mediu pe economie. Legal nu putem să ne stimulăm angajaţii - fiind scoase primele de 2 la sută, salariile de merit sau plata orelor suplimentare - aşa că tot ce putem face  e să îi susţinem“, a afirmat Constantin Inel.

Angajaţii instituţiei sunt hotărâţi să continue protestele până la oprirea activităţii. Luni aceştia vor protesta în faţa sediului Prefecturii şi Consiliului judeţean Alba.



Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite