Alegeri prezidenţiale 2014. Doi veterani de război din Alba, în vârstă de peste 100 de ani, îşi aleg preşedintele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi veterani de război, trecuţi de 100 de ani, îşi exercită dreptul la vot în judeţul Alba. Ştefan Ioan Istrate, plutonier adjunct în rezervă din Draşov şi Gheorghe Chiorean din Ocna Mureş au ţinut să îşi exprime şi ei principalul drept oferit de democraţie – dreptul la vot.

Dacă veteranul de război din Draşov, care în urmă cu trei săptămâni a împlinit vârsta de 103 ani, a solicitat o urnă mobilă acasă, colegul de „breaslă” din Ocna Mureş, Gheorghe Chiorean, care în luna august a trecut pe 100 de ani, a ales să meargă pe picioarele lui la secţia de votare. 

Veteranul din Ocna Mureş a luptat în Munţii Tatra

Gheorghe Chiorean este singurul veteran de război cu gradul de maior, în judeţul Alba. Chiar dacă în urmă cu două luni a împlinit vârsta de 100 de ani, veteranul de război  a fost aşteptat la urne, să îşi facă datoria de cetăţean şi să voteze viitorul preşedinte al României, aşa cum şi-a făcut datoria şi faţă de ţară, în cele două războie mondiale. Bărbatul votează la secţia nr.156, Casa de Cultură din Ocna Mureş.

Chiorean Gheorghe este cel mai în vârstă cetăţean al oraşului Ocna Mureş şi unul dintre puţinii oameni pe care viaţa i-a încercat până la împlinirea unui secol de viaţă. La vârsta de 100 de ani, se poate „lăuda” că a trecut prin cele două războaie mondiale, în primul în calitate de copil, iar în al doilea ca şi activant. De profesie a fost învăţător, astfel că prin „mâna” lui au trecut aproximativ 1.000 de copii. În acest an, primăria Ocna Mureş i-a conferit şi titlul de „Cetăţean de Onoare” al oraşului.

Gheorghe Chiorean a urmat şcoala primară din Uioara şi gimnaziul la Ocna Mureş. A avut apoi şansa de a studia la şcolile din Blaj. A urmat cursurile Şcolii Normale din Blaj, luându-şi diploma de învăţător, în urma examenului de Capacitate din 1934. Între 1935-1936 şi-a satisfăcut stagiul militar la Batalionul de vânători de munte din Bistriţa. Reîntors la vatră şi-a început profesia de dascăl în localităţile Ciugudul de Sus, Heria şi Podeni-Turda. În iunie 1941 a fost concentrat şi trimis pe Frontul de Răsărit pentru a-şi apăra ţara împotriva Rusiei.

Pe frontul de operaţiuni s-a ridicat din tranşee pentru a-şi conduce subordonaţii şi a fost împuşcat. „Am respins un pluton de nemţi, luptele se dădeau undeva în munţi. La un moment dat, am înaintat cu puşca în mână şi am auzit o împuşcătură. Am căzut secerat. Un glonţ a intrat pe lângă inimă şi a ieşit pe partea cealaltă, perforând un plămân“, povesteşte veteranul. Pentru că îi fusese atins plămânul, nu a putut striga după ajutor. Norocul a fost că un soldat sanitar căra muniţie şi l-a găsit prăbuşit în iarbă. A fost cărat de camarazi sub o ploaie de obuze, cale de câţiva kilometri, până la o casă părăsită unde, pe paie, şi-a tras sufletul şi a primit primele îngrijiri medicale. A doua zi, a fost dus alături de alţi camarazi răniţi cu căruţa la spital. Şi-a revenit complet după 90 de zile. În 1943, a revenit pe câmpul de luptă, pe frontul Iaşiului. După 23 august 1944, a rămas combatant pe Frontul de Vest, ajungând până în Munţii Tatra, unde a luptat până la sfârşitul războiului, în 9 Mai 1945.

După întorcerea de pe front, a revenit la profesia de dascăl, atât în mediul rural, cât şi în Ocna Mureş. A fost învăţător în satele Silivaş, Cisteiul de Mureş şi apoi la Şcoala Generală nr.1 din Ocna Mureş, unde a avut şi funcţia de director adjunct. S-a pensionat în anul 1974. Pentru faptele din război, a primit gradul de sublocotenent, apoi locotenent, căpitan şi maior, fiind distins cu mai multe decoraţii şi brevete.

Ioan Istrate, decorat pentru fapte de vitejie în al doilea război mondial

Ştefan Ioan Istrate din Draşov a împlinit, pe 25 octombrie, de Ziua Armatei, vârsta de 103 ani. La această vârstă venerabilă, veteranul de război şi-a exercitat şi dreptul de vot. A solicitat o urnă mobilă acasă, astfel că doi membri ai biroului electoral ai secţei e votare  nr. 140, de la Şcoala cu clasele I-IV din Draşov s-au deplasat la domiciliu. În urmă cu doi ani, Ioan Istrate a fost decorat cu Emblema de Onoare a Armatei României şi înaintat în gradul de căpitan în retragere. Pentru faptele sale de vitejie a fost decorat cu „Virtutea militară clasa a II-a”. Infanterist în cel de al doilea Război Mondial, s-a distins prin curajul şi devotamentul său, luptând pe frontul de răsărit în Regimentul 92 Infanterie.

veteran razboi spring

Ostaş de nădejde în slujba ţării şi a neamului, eroul de la Draşov (foto stanga sus) a văzut lumina zilei în data ce 25 octombrie 1911, într-o familie de ţărani, buni gospodari şi buni români. A fost căsătorit în Draşov, timp de 76 de ani cu Ileana, iar împreună au avut cinci copii. La 11 septembrie 1941 împreună cu alţi consăteni a fost concentrat în cadrul Regimentului 92 Infanterie „Decebal” cu sediul în garnizoana Orăştie, având gradul de sergent şi încadrat ca ajutor comandant pluton, ulterior comandant tren de luptă. Principala sa misiune a fost să asigure paza trenului de luptă care transporta muniţia, armamentul, tehnica de luptă, efectivele regimentului la acţiunile duse de aceştia pe frontul de Est, pe timpul asediului început la 16 octombrie 1941 asupra cazematelor ce înconjurau oraşul Odessa, precum şi la acţiunile duse începând cu luna martie1942 în Crimea, la Kerci sau a celor aproximativ 8 luni de asediu asupra oraşului Sevastopol, alături de trupele germane.

În luna cotombrie 1942, pe timpul unei misiuni de aprovizionare, a fost rănit şi în data de 20 ale aceleiaşi luni a fost demobilizat şi lăsat la vatră, întorcându-se în satul să natal, la familie. A trecut prin multe greutăţi, şi-a pierdut soţia şi trei copii. Se bucură totuşi de iubirea a opt nepoţi, şi unei nurori, Ana, care de 53 de ani îl îngrijeşte. Ioan Istrate o consideră ca fiind propria fiică şi sprijinul bătrâneţelor sale. Primeşte o pensie de 320 de lei, iar şase ani ani a luptat pe front, fiind şi rănit într-una din operaţiunile din Munţii Tatra. Prin viaţa lui au trecut cele două războaie mondiale, iar prin „mâna” lui aproximativ 1000 de copii, fiind de profesie învăţător. 

Peste 300.000 de oameni aşteptaţi la vot în Alba. Filmul alegerilor prezidenţiale 2014

Prezenţa la vot la alegerile prezidenţiale 2014. Turul doi în Alba. Până la ora 10.00 au votat 8,31% dintre alegători

Rezultate alegeri prezidenţiale 2014. Turul doi. Când vom afla primele procente în judeţul Alba

Alegeri prezidenţiale 2014. Deţinuţii de la Penitenciarul Aiud îl vor preşedinte pe Victor Ponta

Alegeri prezidenţiale 2014: Ponta a pierdut în Alba şi în localităţile unde PSD a racolat primari de la PNL şi PDL

Primarul din Alba Iulia, oraş unde Ponta a pierdut clar alegerile, crede că Iohannis poate câştiga în turul doi

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 Klaus Iohannis l-a zdrobit pe Victor Ponta în Alba

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite