Alba: Varinia Muntean Zaharie, stomatologul ce îşi tratează pacienţii pe muzică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cei zece ani de carieră, Varinia Muntean Zaharie a tratat mii de pacienţi. Şi-a îmbogăţit experienţa profesională într-o clinică de stomatologie din Germania.

Profil:

Născută la: 9 iulie 1975, Sebeş
Studii: Facultatea de Stomatologie Cluj-Napoca
Familie: căsătorită

Medic stomatolog de mai bine de zece ani, Varinia Muntean Zaharie, a tratat de-al lungul anilor mii de pacienţi, de la copii de trei ani, până la persoane cu dizabilităţi. Încă din adolescenţă şi-a dorit să-şi ajute semenii.

„În liceu am urmat specializarea chimie-biologie, iar în facultate m-am îndreptat spre stomatologie deoarece am vrut să încerc să alin din suferinţele omului. La început am oscilat între medicină generală şi stomatologie, dar am optat pentru ultima deoarece oamenii pun din ce în ce mai mult accentul pe aspect şi fizionomie“, a spus medicul dentist. 

Lucrează pe muzică

Varinia este pasionată de muzică. În şcoala generală a studiat opt ani de zile pianul. „Am o pianină, iar atunci când am timp, cânt câte un pasaj. Mozart e compozitorul meu preferat, mă atrage stilul său deosebit“, a spus stomatologul. De aici vine şi plăcerea acesteia de a-şi trata pacienţii pe muzică. „Lucrez de obicei pe muzică, în special ritmată, pentru simplu fapt că relaxează atmosfera, pacienţii sunt mai destinşi, iar eu mă pot concentra mai bine la ceea ce fac. Nu pun un anumit gen de muzică, deoarece preferinţele pacienţilor pot fi variate“, povesteşte Varinia Muntean.

Din 2004 şi-a deschis propriul cabinet. Spune că cel mai dificil e să lucrezi cu copiii deoarece aceştia nu au răbdare. „Îmi plac foarte mult copiii. Întotdeauna le atrag atenţia cu câte ceva, pentru a-i face să se acomodeze cu mediul. Pentru ei, mersul la dentist nu e ceva plăcut. De obicei au foarte multă energie, aşa că nu ţin niciodată un copil pe scaun mai mult de 20 de minute“, a precizat stomatologul.

Experienţă în Germania

În urmă cu trei ani, Varinia Muntean Zaharie şi-a îmbogăţit experienţa profesională la o clinică privată din Koln, Germania. Timp de două săptămâni a asistat la diverite cazuri. „M-a ajutat foarte mult această vizită. Am asistat la o paletă vastă de cazuri, de la chirurgie până la estetică dentară. Am aflat noutăţi în domeniul faţetării şi al implantologiei. O astfel de experienţă îţi deschide orizontul. Consider că stomatatologia este un domeniu în care apar tot timpul noutăţi, trebuie să te informezi şi să te documentezi continuu, altfel te plafonezi“, a precizat medicul dentist.

Aceasta consideră că educaţia sanitară lasă mult de dorit la români faţă de restul ţărilor occidentale. „Gura este oglinda stării generale de sănătate a organismului. Oamenii nu înţeleg că au o foarte mare importanţă controalele periodice şi vin la doctor abia când apare durerea. O altă cauză este şi situaţia economică“, mai spune Varinia. Pe viitor, aceasta îşi doreşte să se specializeze în implantologie.  

Cum se pot preveni durerile de dinţi?
V.M.Z
.: „E obligatoriu ca pacientul să-şi facă un control o dată la şase luni. E mult mai uşor să previi decât să tratezi. Caria dentară este afecţiunea de care suferă 98 la sută din pacienţi, e cauza pricipală a durerilor. Periajul corect şi aţa dentară sunt baza unei danturi sănătoase. Pasta de dinţi pentru albire, care înlătură petele dentare trebuie folosită doar o dată pe săptămână deoarece afectează smalţul dinţilor“.

Care ar fi calităţile unui bun dentist?
V.M.Z.:
„Multă răbdare, dexteritate, conştiinciozitate, meticulozitate şi simţ clinic. Trebuie să lucrezi ca şi când ar fi pentru tine. Le sunt recunoscătoare părinţilor. De la tatăl meu am învăţat ce înseamnă perseverenţa, a fost un om dedicat profesiei, tenace, iar mama, fiind profesoară mi-a inoculat un simţ estetic, măsură în ceea ce fac şi răbdarea de a lucra cu cei mici. Experienţa lor de viaţă este foarte importanţă pentru mine.  

Ce-i place: Îmi plac copiii şi animalele deoarece nu ştiu să mintă şi îţi fac viaţa mai frumoasă. Am un căţeluş, Max, care este clopoţelul casei. Apreciez bunătatea omului şi bunul simţ.

Ce nu-i place: „Nu îmi place faptul că nu am timp liber pentru a studia aşa cum mi-aş dori. Mă deranjează nedreptatea, pe care ca orice om cu slăbiciuni cu toţii o mai avem din când în când. Cred că uneori sunt tipicară, prea lentă şi cred că acest lucru îi poate deranja pe ceilalţi, dar consider că acest aspect, în meseria mea, se transformă în calitate“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite